Ahojte,
práve som si bola za účelom sporenia založiť "šikovné investičné sporenie" v slsp. Bolo mi vysvetlené, že 70% vkladu pôjde na účet sporenia a 30% sa rozdelí do dlhopisových fondov a aktívneho portfólia. Všetko vyzeralo ok, že mi rokmi peniaze začnú pribúdať. Lenže teraz sa v tom trošku vŕtam a zisťujem, že môžem na tom aj prerobiť, nakoľko fondy môžu aj klesať. Tak a teraz už mám pochybnosti. Máte niekto skúsenosti s presne týmto typom sporenia? Mám to ísť zrušiť alebo sa nemusím báť?
Investičné sporenie
Nemusíš sa hneď plašiť,sleduj si to a keď tak si tam spor minimum.Ak chceš sporiť na dlhšie,a pre potomka,je vhodné stavebné sporenie.Je istené fondom ochrany vkladov,ale nevýhoda je, že k peniazom je prístup až po 6 rokoch.Zaplatíš za spísanie zmluvy/0,9%/,ale oplatí sa dať si najnižšiu cieľovú sporiacu čiastku.Môžeš sporiť mesačne,alebo tú sumu tam dať vždy na začiatku roka/trebárs tú, čo sporíš inde/,na tento rok je to 1328 eur,aby si dostala ten príspevok 67 eur.Na nete si nájdeš ponuky od roznych stav. sporitelní, ja by som bral tú, čo dáva 1,3% p.a. a 0,5% ak vydržíš sporit 6 rokov ako bonus.Každý rok dostaneš štátnu prémiu 67 eur, za vedenie účtu si vezme 12 eur za rok,mínus daň z úroku.Pri sporení 1340 eur mesačne po 6ročnom cykle možeš usporit 8500 eur včetne úrokov a prémii.Kalkulačky najdeš na nete.Je to istý produkt a po skončení sporenia peniaze bud vyberieš,alebo je možné si vziat aj výhodne požičku.Ak máš peniaze, tak je to výhodnejšie dat si na ten účet tú čiastku, ktorá je nutná na daný rok,úročia sa potom celý rok.Raz za rok príde výpis, kde je všetko rozpísané a nič nekolíše.Nie je to vela, dávnejšie bolo stav. sporenie ovela výhodnejšie,ročná prémia bola 6000Sk,3% ročne a stačilo vložit 14000Sk.No dnes je situácia taká a so sporením to nevyzerá vábne.Banky majú dost penazí a radšej ich požičiavajú, než úročia.
Fondom rozumie málokto,ani rozumiet nemože, lebo nik nevie ako sa bude správat trh o pol roka a nie o 3 roky.
Urcite ucet nezrusim v dnesnej dobe sa to asi bez neho ani neda.Ale s tymito investiciami naozaj neviem.Napisem konkretne ako som k tomu dospela.Doteraz som mala sporiaci ucet v inej banke.Nakolko v aktualnej mam uz nejaky cas hypotekarne sporenie a chcela som mat peniaze pokope,bezny ucet som si preniesla do tejto.Ten sporiaci ucet som si zalozila pred styrmi rokmi s cielom nasporit mojmu buducemu dietatu na vysoku,auto a podobne.Nesporim tam vela,ale teraz ma tych par eur nezabije a aspon ich neminiem na hluposti.Ked som to povedala tej pani v banke,ponukla mi prave toto sporenie.Lenze ked tak citam asi som mohla pockat a potom zriadit nejaku vkladnu knizku?Bojim sa tych fondov,nemam s tym absolutne ziadnu skusenost a mam az hrozu z toho,ze sa moze stat ze pridem o cast penazi.
Bežný účet k životu ale pravdepodobne potrebuješ.Sú banky, ktoré ho vedú zadarmo,alebo po splnení nejakých podmienok zadarmo.K účtu zadarmo je i sporiaci účet.Je momentálne úročený menej ako percentom,ale peniaze ti nik nezoberie, len stratia hodnotu,ktorú im zožerie inflácia.Do pančuchy doma nespor, nechaj v banke.Budeš vidieť podľa výpisov,ako si tvoje financie vedú,ľahko potom fondy predáš a zrušíš.Druhá kapitola sú poisťovne, ktoré chcú len platiť poistky,ale ak náhodou príde k plneniu, nechcú platiť, vykrúcajú sa a odvolávajú sa na rôzne výnimky a výluky z poistenia.Ja okrem povinného poistenia auta som nemal nič poistené.
Myslím že vravela, že raz za pol roka mi bude chodiť výpis. Už mám v tom taký bordel, že najradšej by som zrušila všetky poistky, bežné účty... Opýtam sa teda inak. Je lepšie sporiť takýmto spôsobom alebo uložiť mesačne peniaze do trezora? Tým fondom raz nerozmuiem.
Stav svojich financií môžeš sledovať vo svojom internetovom bankingu alebo na výpisoch, ktoré ti budú chodiť./neviem ako to máš u Slov.sporiteľne nastavené,alebo na ich webových stránkach/.Myslím,že po troch rokov sú výnosy oslobodené od zdanenia.Uvidíš, ako sa ti bude vyvíjať sporenie,ak s tým nebudeš spokojná, odpredáš podielové listy fondu, treba vtedy zrušiť aj rámcovú zmluvu o nákupe a predaji cenných papierov a budeš sporiť len na klasické a hlavne poistené produkty.Pani bola rada, že ti to predala,lebo z investícií má ako finančná poradkyňa peknú províziu a to ju zaujímalo najviac.Z uzavretého sporiaceho účtu nemá nič.
Tým fondom ale že vôbec nerozumiem. Sporenie som si založila na dlhší čas (počítam tak cca 20rokov), takže za takú dobu sa nemusím obávať toho, že tých 30% čo mi odchádza do fondov sa mi nemuí vrátiť? Pani v banke ma ubezpečila, že si svoje peniaze môžem kedykoľvek vybrať a neprídem o nič. Len ma upozornila, že si ich nemám vybrať skôr ako o tri roky. Ani netúším kde mám tie fondy sledovať.
Rozdiel v sporení a investovaní je v tom, že za sporenie ti ručí fond ochrany vkladov a o peniaze nemôžeš prísť.Ručí do výšky 100 000 eur.Investovanie je uloženie vlastných peňazí do fondov,za ktoré nik neručí a v najhoršom prípade môžeš o investíciu prísť.Veľa ľudí prišlo o vklady vo fondoch počas krízy a fondy i dnes nezarábajú.Investícia ti môže kolísať,čiže dnes máš napr. 1030 eur, zajtra 999 a takto to kolíše.Aby fond zarobil, jeho horizont môže byť 3-5 a viac rokov.Je to ako lotéria môžeš zarobiť o niečo viac ako na sporení,ale vložená čiastka sa ti nemusí vrátiť.Z výnosov musíš podať daňové priznanie a zdaniť,zo sporenia ti banka strhne automaticky zrážkovú daň 19% a nič už nepodávaš.Sleduj si bedlivo hodnoty fondu,kde si vložila a podľa toho sa rozhodni.Ja sa riadim v bankovom sporení príslovím Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche.I keď dnes žiadna banka na sporiacich účtoch dáva takmer nulové úroky.