Laktozova intolerancia/traviace tazkosti

Príspevok v téme: Laktozova intolerancia/traviace tazkosti
Meri222

Dobrý deň ,
Už dlhšie mám problémy S trávením , konkrétne pri potravinách obsahujúcich mlieko. Nafukuje má, je mi to nich spatne až na vracanie, dostávam kŕče do brucha a miestami aj hnacky avšak z krvych testov mi intoleranciu laktózy nezistili. Máte niekto podobné skúsenosti ?
Ďalej trpievam zápchami, po po požití mucnych výrobkov a cestovín aj nafukovaním , krcami v oblasti čriev , ospalostou az letargiou a pocitom ako keby som bola priotravena a ťažkým trávením. Pred pár mesiacmi sa K tomu pridalo aj vypadávanie vlasov.
Ďalej pociťujem nafukovanie a zápchy, prip. Plne čreva pri jedení príloh ako je ryža a zemiaky.
Mali ste niekto takéto problémy ? Prípadný celiatici /laktozovy intoleranti robili vám krvné testy kde vam nič nezistili ale v konečnom dôsledku ste I tak mali svoju diagnózu ?
Vopred ďakujem za odpoveď

Brigita232

mozes mat potravinovu alergiu, alebo intoleranciu na dane potraviny, alergia sa prejavi hned, intolerancia neskoro a moze sa prejavovat rozne. na alergiu ti urobia testy na gastre, mozno aj na intoleranciu, ja som si kupila food detective domaci test za 70 eur a zistila som ze mam intoleranciu na kravske mlieko, tak jednoducho nejedm nic mliecne, krce som nemala, ani traviace tazkosti,ale vseliake ine neduhy, treba len nejest co ti skodi /vopred to zistit/, nic ine nepomoze.

proste-ja

Kycera, ale existuje i ezofagogastroduodenoskopia. Pri ktorom sa vyšetruje horná časť tráviaceho traktu. Konkrétne pažerák (ezofagus), žalúdok (gaster) a dvanástnik (duodenum).

Kycera

No a pre tých informovaných, kým prvé dve biopsie sa robia z tenkého čreva, tak na zisťovanie HP sa biopsia robí hlavne zo žalúdočnej sliznice, občas aj z dvanástnika. : )

No a táto rada nemá chybu : "Zatial vyluc vsetky potraviny, ktore vies ze ti skodia." To v žiadnom prípade pred testami nesmie spraviť, pretože jej môžu vyjsť falošne negatívne testy!!! Tie mimochodom môžu vyjsť aj v prípade, že sa nepodarí odobrať vzorku z poškodeného čreva!!!

Som rada, dievčence, že ste ma poinformovali a že sme si porozumeli! Nebyť vás, doteraz neviem, čo je duodenum a kde sa nachádza! : D

proste-ja

Tých možností na stanovenie diagnózy je viac ako len z krvi, dychy a vzorky.

Nepriame vyšetrenie:
zisťovanie glykémie po záťaži laktózou
dychový test na zistenie koncentrácie vydychovaného vodíka
stanovenie kyslosti stolice (fermentácia nestrávenej laktózy v stolici vytvára rôzne druhy kyselín, jednou z nich je kyselina mliečna)

Priame vyšetrenie:
biopsia tenkého čreva na zistenie aktivity enzýmu laktázy (tá aktivita ale nie je rovnaká na každom mieste)

genetické vyšetrenie polymorfozmov C13910T a G22018A (väčšinou sa používa aj s inými diagnostickými postupmi)

Dvanástornik (dvanástnik) je duodénum, čiže časť tenkého čreva. Inak najlepšie miesto na odber bioptickej vzorky je dudenojejunálny ohyb, čo je hranica medzi dvanástikom a lačníkom.

Kycera

Aariaa,
to máš odkiaľ tieto bludy, čo si tu popísala????

Meri,
môžeš mať laktózovú intoleranciu, alergiu na mlieko, celiakiu, ale aj histamínovú intoleranciu. Áno, stáva sa to, preto existujú aj iné vyšetrovacie metódy. Okrem vyšetrenie z krvi na LI, analýza dychu a vyšetrenie vzorky z TENKÉHO ČREVA. Na stanovenie dg. celiakia sa robí vyšetrenie z krvi, aj biopsia tenkého čreva. A môže sa Ti stať taká vec, že aj biopsia dopadne negatívne a Ty tú/tie diagnózy môžeš mať.

aariaa

Ahoj.
Laktozova intolerancia sa nerobi z krvi, ale zo vzorky z dvanastronika. Musis ist na sondu, kde ti vezmu vzorky a tam ti to potvrdia. Z tej vzorky ti zistia aj intoleranciu na lepok a pozru aj ci nemas helicobaktera, pripadne vredy. Krvne testy su na nic, nie su spolahlive. Z toho sa zisťujú alergie, ale aj tie sa raz z krvi potvrdia a raz nie. Treba ist ku gastroenterológovi a ten ti spravi riadne vysetrenia. Zatial vyluc vsetky potraviny, ktore vies ze ti skodia. Unava a letargia byva tiez aj z toho.

MataG

Nerobili ti testy na Crohnovú chorobu alebo Ullceróznu kolitídu? Lebo vyzerá to na zápaly. Každopádne, neuškodí vyradiť z jedálnička mlieko a mliečne výrobky a časť škrobových jedál ktoré si spomínala nahradiť zeleninou.