Dobrý deň prajem,
mám 20 ročnú dcéru, ktorá je momentálne druháčka na práve v Brne. Prvý rok to bolo celkom v pohode, ale tento rok jej nestíham nakupovať nové oblečenie, kabelky, tablety a pod.. Nároky má oveľa vyššie ako to bolo doteraz. Oblečenia má viac než dosť, ale jednoducho si už nemieni obliecť to čo nosila vlani. Predvlani sme jej kúpili drahý prešívaný kabát, včera sme už kupovali novú bundu. Má cca 10 pulóvrov, ale zakaždým sa pri obchode zastavíme pri pulóvroch. Minulý týždeň jej manžel kúpil tablet, ktorý odvtedy ani nezobrala do ruky. Má 8 mesačný mobil, ale už s ním nie je spokojná. Hádať sa s ňou nechcem a manžel si to ani neželá, vraj je to tak aj v iných rodinách. Neviem, je to naozaj tak?
Ako nakupujete vy?
Bežná žena má viac ako 30 pulóvrov? A na čo by tej bežnej žene malo toľko pulóvrov slúžiť? Nemá práčku, aby si tých 10 oprala, či čo? Aha, vlastne nemôže mať práčku, keď všetko minula na pulóvre..
Ďalšia obeť oniománie :-DDD
20-ročná študentka VŠ už určite nie je "slečna", ale mladá dáma / mladá pani. A vôbec, oslovenie slečna je v dnešnej dobe diskrimininujúce, ak takto nazveme dospelú osobu. - To bolo vysvetlenie pre teba, adria. A nemusíš sa tu vyťahovať, na čo všetko míňaš, nikoho to nezaujíma. A to, že nemáš "decká či čo", už dávno všetci vieme :) a ani sa tomu nečudujeme :)
A ešte pre autorku témy - som sa zasmiala, že tvoja dcéra má asi 10 pulóvrov a stále chce ďalšie - a ty si myslíš, že to jej má stačiť ? Bežná žena má aj 3x viac :) Tak aspoň dúfam, že tričiek má viac ako 10, lebo tu zas o pár mesiacov založíš novú tému, že prečo chce tvoja dcéra ďalšie tričká, ked ich má "až" 10. Dnes už aj študentky VŠ chodia riadne vyobliekané, nie ako kedysi, keď som študovala ja, vtedy sa dalo hneď na prvý pohľad rozlíšiť študentku od zamestnanej. Radšej dcére riadne prispievaj na oblečenie, snáď nechceš, aby sa pred spolužiačkami musela hanbiť.
Emily.
Aj 20r slecna potrebuje mat svoje hranice a mantinely.
Vy jej zrejme hradite studium ubytovanie stravu cestovanie drogerku fon pc net oblecenie obuv vreckove ai.
Ale zas ak chce dcera nieco nad limit a viac navyse - nech si zarobi (nebola by prvou ani poslednou vysokoskolackou co by brigadovala pracovala. Sorry - toto robia dnes uz aj stredoskolaci a aj mladsie decka).
Vsak vy z nej vychovavate rozmaznanu princeznicku ktora sa nauci iba brat a ze vsetko vzdy dostane zadarmo bez prace namahy a ze pecene holuby padaju same do hu....
Aby vam raz vas zatko nevynadal, co za lemru hnilu a rozmaznanu neschopnu ste to vychovali.
Cez dobrotu na zobrotu....
Uhradte jej ako rodicia nevyhnutne poplatky - intrak skolne net ai. A na paradu vyclente istu sumu mesacne (pr.50e) a s tou nech si sama hospodari. Bud to minie na sminky handry ai. Ak to minie za 1den tak ma smolu a nech caka na dalsi mesiac alebo nech si zarobi. Ja som s vysokoskolakmi pricasto v kontakte a gro z nich pracuje brigaduje.
Ja som z rodiny financne OK zabezpecenej. Ale ucili nas doma skromnosti, vazit si veci ai. Ja som si este aj sama vysky hradila platila. Nasi ani nevedeli ze na ne chodim. A ak som si od nich pozicala niekedy (skolne rigorozku ai), tak som im to vzdy aj splatila, celu sumu. A ver, nasi mali peniaze ze som mohla studovat aj v zahranici.
Naucili ma takto si aspon vazit peniaze. Mozno minam (za svoje) na handry kabelky topanky doplnky sperky parfemy dovolenky ai viac nez ine, ale zas nemam decka ci co, zeby to do nich vrazala. Ale aj keby som mala decka rodinu, postupovala by som ako moji rodicia. Proste skakat do vysky do akej mam a na co mam.
Ak si raz vasa dcera bude zarabat sama - tak nech si kupuje nove veci ako sialena aj denne. Ale ak nezaraba, zle ju takto vediete. Ty aj tvoj muz.
Moji znamy boli takyto isti a vela takychto znamych mam a teraz placu, ze decka (20-30r) iba chcu od nich byty auta cesty okolo sveta ai, no inak na nich kaslu a nezakopnu o rodicov. Lebo ich vychovou - vsetko detickam, aby im nic nechybalo, aby vsetko mali ako ta vasa dcera ai, takto blbo naucili a vychovali.
Treba jej vyclenit mesacne alebo tyzdenne neviem aky mate v tom system vreckove z ktoreho sa musi sama naucit hospodarit a ako uz bolo pisane vyzsie je na nej ci si kupi jeden drahsi sveter alebo 5 lacnejsich jednoducho sa musi naucit fungovat h nejakeho rozpoctu pripadne si postupne nasetrit na nejaku vec...
Ked sa nazad zamyslim ako som fungovala na skole a po skole v prvom zamestani co sa tyka penazi ja a moje kamaratky kopec z nich nevedelo totalne hospodarit s peniazmi.
Ja som na skolu denne cestovala 30km hore dole a vlaky chodili tak blbo ze som hodinu -dve stracala cakanim ( vacsia potreba ist niekam v zime na caj, kofolu vsak kde pockat) a pod
dostala som raz do mesiaca kredit za 300Sk a ked som si minula skor neexistovalo ze skor ako 1-ho v mesiaci mi dobiju...
mala som vreckove ktore som dostala vzdy pondelok... a to som si musela rozdelit na cely tyzden... bolo to 100sk, z toho som si usetrila tak ze som dokazala ist kazdy piatok na disco bez toho aby som si pytala dalsie peniaze... vzdy na konci tyzdna som si kupila z usetrenych penazi cestou so skoly nejaku maliskost s kozmetiky napr novu spiralu... mala som dobru kamaratku ale so socialne slabsej rodiny tak som vzdy odlozila tolko aby aj ona mohla ist so mnou na disco... ked som cakala na vlak nikdy som si napriek odkladaniu neodopierala nic co mi chutilo ci uz bageta, osuch , zmrzlina alebo nejake pekne tricko.. jednoducho som s tym vedela hospodarit... ked mi niektory tyzden nevyslo na to aby mohla ist aj kamaratka ma disco neprosila som nasich o dalsie penaize nasetrila som si postupne a isli sme az dalsi tyzden...
nasi mi oblecenie kupovali co som potrebovala to jasne ále v zivote som si nedovolila mimo toho co mi sami poskytli ist vyprosovat ze chcem toto alebo hento...
sumy ktore som uviedla boli v slovenskych korunach jasne ze dnes by tyzden neprizli o sume 100sk /3 eura to mi je jasne ale ide o princip.
moje spoluziacky pondelok dostali vreckove a stredu uz nemali ziadne :)
v tychto malickostiach a prvotnom hospodareni s peniazmi ma povod vsetko dalsie v dospelosti...
nasledne sme isli postupne vsetky pracovat... porovnavam obdobie ked sme zili doma u rodicov aj ked uz sme zili vo vlastnych bytoch... ale proste tie osoby ktore od detstva od skoly nevedeli robit s peniazmi nevedia doposial...
kamaratky a nehovorim o jednej nastupili do prace a prve dva-tri roky zili od vyplaty k vyplate vsetko oplieskali prvy tyzden akonahle sa dostali k vyplate, nevedeli to... porovnavam ludi s rovnakymi vyplatami a vydavkami na bezny zivot.
niketore to nevedia doposial....zial
Ak nemáte rada svoje deti :odstránte im z cesty všetky prekážky.
Hádať sa S ňou vôbec nemusíš.
Predpokladám, že vy jej tam všetko financujete - takže jej vyclente aj peniaze na to oblečenie - napr. sumu xy € na mesiac - a nech si za to kúpi čo chce ( či jeden dráhy sveter alebo 5 lacných tričiek ). A viac peňazí jej nedávajte. Buď nech si zarobí a potom rozhadzuje na handry alebo nech sa uspokojí a váži si to, čo maaa.
Ja ju chápem a tiež mám rada pekne oblečenie, ale osobne si myslím, že je lepšie si "kúpiť" nejaké zážitky - výlety, vidieť svet, ísť do galérie a tak než míňať kopec prachov za oblečenie.
Pýtaš sa, či je to aj v iných rodinách tak - pozri nech každý vyskakuje do výšky svojho platu. Sú ľudia, ktorí si na oblečenie nepotrpia I keď majú pekný príjem.
Takže svojej princeznej vyclente nejaký rozpočet :) a viac jej nedávajte.
Emily nejake hranice by si mala mat ale zasa z druhej strany chap ze ma 20 preziva najkrajsie roky zivota chce byt pekna a pacit sa... pre dievcata je vyzor velmi dolezity... mozno sa zamilovala a chce sa pacit :)
Vyzera to ze si si doma vypiplala drzeho fracka , ktory ti skace po hlave a rozkazuje.
Moja dcera chodi tiez na vysku a vie si pekne kupovat za babku vo vypredajoch , vazi si veci , je si vedoma ich hodnoty a protihodnoty vykonanej prace , ktora je za kazdym eurom .
Netreba si z deti robit bozikov a plnit im ich vrtochy a rozmary .
Ked bude zarabat a financovat vlastnu domacnost nech si kupuje handry kazdy den a novy mobil aj kazdy mesiac .