Zdravim Vas, mamka ma rakovinu kosti. Skusali sme alternativnu liecbu, ktora mozno aj zabrala a ochorenie sa nesiri dalej. Ale mamka uz vyse 2 mesiacov nevie vobec chodit. Donedavna, ale vedela dojst o palicke, sice pomaly, ale vedela odkracat na zachod. Momentalne sa ma problem uz aj postavit. Cele telo ma ochabnute, kosti zoslabnute. Dostava krce do nohy, do rebier. Myslim si, ze to moze byt tym, ze sa nepohybuje. Ledva sa dokaze posuvat na postely, aj to ju stoji nemale mnozstvo energie. Do nemocnice nas vcera neprijali, respektive urobili jej nejake zakladne vysetrenia a poslali nas domov. Na onkologiu ju neprijmu, lebo odmietla liecbu. Neviete nam niekto poradit ako dalej? Dakujem
Ako dalej s chorou mamkou? Prosim o rady
Skus pozriet stranku www.mahatma . sk, nemam skusenost, ale ponuka na stranke, aj chlorid cesny, len ho neuvadza, co sa berie pri rakovine kosti, robi diagnostiku a lieci...
to Angel - Demon: Ja mamke dohovarat nebudem, aby sa isla dobrovolne zabit. Mam dostatok informacii o tom, ze onkologia nieje nic viac, nic menej ako len biznis na ludoch. Ich prioritou nieje pacienta vyliecit, ale liecit. A to ze ma onkologia 3% uspesnost v liecbe svedci o mnohom. :) Ked sme boli prvy krat na onkologii, navrhli jej ozarovanie a chemoterapiu, ked som sa spytala, aku maju uspesnot v liecbe, nastalo dlhe ticho, ked som otazku zopakovala, senor prednosta zacal byt akosi nervozny a neschopny odpovedat (a kazdemu je jasne, ze statistiky maju, ale musia byt velmi biedne, ked sa hanbi o nich rozpravat). Nakoniec z neho vyslo, ze vyliecit sa to neda, ale dokazu predlzit zivot o 5 rokov. Pri mojej nevinnej poznamke, ze je to vlastne dobrovolna samovrazda ma vyhodil z ordinacie. Proste ich system je, nepytaj sa, nemaj svoj nazor, len drz hubu a krok, napln nam penazenky a zdochni. :)
A nepracujem, dala som vypoved, prestahovala sa aj s priatelom z nasho bytu k mamke a starame sa.
To, ze mamka nepodstupila klasicku liecbu, neznamena, ze nepodstupila alternativnu liecbu, ktorou sa aj nadalej lieci. Mamka sa leicit chce, len inou formou, kedze nieje prvy pripad tohto ochorenia v rodine, tak klasicku liecbu odmietla. Otec zomrel v roku 2012 po 3 rokoch uzivania chemoterapie. 2 roky na to jeho brat a mozem menovat dalej, ale to je bezpredmetne. Ide o to, ze tato forma "liecby" nikomu v rodine nepomohla, len ho dostala viac do kolien.
Na algeziologickej klinike sme boli, boli jej predpisane morfiove naplaste, palexia, aulin a kede co ine. Z vacsiny vracala a efekt to malo minimalny. Momentalne mamka berie algifen, ako tak jej bolest tlmi. Ja si myslim, ze jej alternativa v boji s rakovinou pomohla, videla som otca, ako chatral, ako chudol, ako stracal zivot v poslednom stadiu. Mama tak nevyzera a preslo cca 8 mesiacov od diagnostiky rakoviny kosti - 3. stadium. Ale je to len moj nazor.
A liecbu sme tak uplne neodmietli, dohodli sme sa s onkologickou, ze podstupime liecbu bifosfatmi a poslala nas k jednej doktorke do ambulancie, kde nam ta zenska odmietla tuto formu liecby predpisat. Ma svoj svet, v ktorem len ona a nikto iny ma pravdu. Ale to tu teraz nechcem rozoberat, aj tak mi je z celej onkologie na vracanie.
Ja si myslim, ze mama ma mometalne skvor neurologicke problemy a zoslabnute svalstvo, kedze je uz dlhsiu dobu leziaci pacient. Taktiez ma zdeformovane kosti, na neurologii ju doktor chcel poslat na operaciu, ale nakoniec z toho zislo, lebo mamka nepodstupila liecbu ozarovanim. My by sme momentalne chceli vediet ako je na tom, chceli by sme podstupit nejake vysetrenia, ci sa jej choroba ustalila, v akom stave su mometalne kosti, atd, atd. Lenze ako? Ked o nas nikto nema zaujem? Je smutne, ze ked neskacete, tak ako oni piskaju, tak vas maju na haku.
Pravdou je, že onkológovia dávajú liečbu - chemoterapiu aj v IV.štádiu, kedy už chemoterapia nielenže nepomôže ale celý priebeh urýchli...treba zohnať onkológa, ktorý na rovinu povie či má liečba nejaký efekt alebo sa treba zamerať len na liečbu bolesti a posilovanie imunity - v poslednom štádiu ochorenia sa dva paliatívna chemoterapia ktorá môže predĺžiť život, bohužiaľ sa podáva aj v prípadoch kedy skôr uškodí a celý priebeh urýchli....ide o jed, ktorý ničí nielen rakovinové bunky ale všetky....človek v IV štádiu vtedy zomrie nie priamo na rakovinu, ale na obyčajný zápal....
je to ťažké...keďže už prestala chodiť, ide pravdepodobne o rakovinu v poslednom štádiu ochorenia, ale rovnako môže ísť o prípad, že ak sa postihnutá kosť odstráni, opäť bude môcť chodiť(ak je nádor v chrbtici)....tým že nádor v kosti rastie, mení štruktúru kostí, táto následne môže tlačiť na miechu a človek prestane chodiť...záleží od konkrétneho prípadu,kde sa nádor nachádza, o aký typ nádoru ide, aké je štádium ochorenia, rovnako či ide aj o operatívne odstránenie nádoru...ako ste prišli na to, že ochorenie sa nerozširuje? o aký konkrétny druh nádoru ide? má priamo nádor v kosti alebo ide o metastázu do kostí?...mama odmieta každú liečbu? alebo len chemoterapiu? pri rakovine kostí bývajú bolesti, ak má mama bolesti choďte do algeziologickej ambulancie(s maminou dokumentáciou)predpíšu jej morfiové náplaste(bežné lieky od bolesti sú slabé)....ide o liečbu bolesti, tú musí dostať bez ohľadu na to či podstúpila liečbu alebo nie....môžete si tiež dohodnúť konzultáciu u ambulantného onkológa ktorý sa daným druhom nádoru zaoberá, (existuje aj biologická liečba - tabletkami - nedokáže zázraky, dokáže priebeh len spomaliť - ide o to, či mama bude odmietať aj lieky a či je táto liečba vhodná aj pre ňu....
pokial mamka odmietla liečbu tak nie je o čom...
nedá sa pomocť niekomu kto pomoc odmieta...
mojmu kolegovi zomrela 60 ročná mama tyžden pred vianocami na prasknute slepe črevo... tyžden mala bolesti nechcela isť k doktorovi, len sa dopovala liekmi od bolesti aby nebolelo... a tak ju len našli ráno...a už sa pomocť nedalo...
Takže presvedč maminku aby sa liečila, neodmietala liečbu, kym sa ešte pomôcť dá... povedz jej že ked oblahne a zhorši sa jej stav budeš mať problem sa o nu starat, lebo nie si odbodník, nech ide na onkologiu pomozu jej, bude jej lepšie,.... neviem ako to mas s casom ci do práce nechodiš len sa staraš o nu...
skus jej dohovoriť nejak...