RÁD SA PORADÍM, komplikovaný zdravotný stav

Príspevok v téme: RÁD SA PORADÍM, komplikovaný zdravotný stav
sunnyball133

...dobrý deň prajem, rád by som sa poradil ohľadom stavu mojej maminy, za každú odpoveď vopred ďakujem....

---mamina je psychicky dlhodobo liečená, pokúsila sa otráviť liekmi...našťastie sa jej to nepodarilo...po 10dňoch v nemocnici je chceli premiestniť na psychiatriu, deň pred prevozom jej praskol vred dvanástnika a takmer vykrvácala...nasledovala operácia a jej stav bol veľmi vážny...postupne sa stav fyzický stav zlepšil, hroší bol psychický keď je zrejme narkóza ovplivnila a takmer nekomunikovala....postupne sa aj táto činnosť zlepšuje..už trochu komunikuje, ale veľmi nespolupracuje....pri jedle a cvičení...medzi časom bola preložená z jednotky intenzívnej starostlivosti a oddelenie pre dlhodobo chorých...je tam 5 dní...a jej stav sa mi nepozdáva....je vyslabnutá a povedala mi , že navládze jesť....je veľmi málo...a nedávajú jej ani potravu infúziou...čo je chyba si myslím, tak zajtra to chcem riešiť....moja otázka je čo s takýmto pacientom....čo má akoby dve choroby naraz,,,,fyzickú...po operácii nechodí a slabne a psychickú...je narušená a nespolupracuje ...kde by takýto pacienti mohli by ť umiestnený, aby bolo o nich postarané z oboch stránok?...alebo chcem príliš veľa?..lebo tu liečia len jej fyzický problém aj keď tak na 50%...chápem pacientov je veľa a nie je to pre sestričky jednoduché.....ĎAKUJEM

kafe

sunny, ja ti napíšem môj veľmi nekonvenčný názor aj s praktickými krokmi a budem sa snažiť byť jemná.
Mňo, jemne to asi nepôjde, lebo potom by som tu nenapísala nič. Tak asi to bude trochu bolieť, prepáč. To, či sa mamina pozviecha alebo nie, NEzávisí od zdravotnej starostlivosti, od tvojho vrúcneho želania, ale od nej samej. Ak v nej dlhodobo neni chuť, vôľa žiť... myslím si, že nemá význam ju do života tlačiť a od zdravotného personálu chcieť nemožné - aby ju donútili chcieť žiť a fyzicky sa zotaviť. Už 2x nemusela byť medzi živými. Máš jedinečnú možnosť ešte pár okamihov tu s ňou byť, držať ju za ruku, povedať jej čo jej povedať chceš, poďakovať sa jej za všetko, rešpektovať aj jej voľbu (dlhodobo psychicky neni v poriadku a trpí, rozumieš, že ona sa nemá prečo upínať k životu, ktorý je pre ňu jednou obrovskou bolesťou?) a jednoducho pekne, dôstojne, s citom ju nechať odísť. Keby to bol, môj blízky človek, v podobnej situácii, ktorú si zhruba opísal, poobzerala by som sa po hospici, kde pracujú rehoľné sestry alebo kde to má nejakú úroveň. To neznamená, že nechávaš svoju mamu umrieť a už na ňu kašleš. To znamená, že stav tvojej mami je naozaj vážny, ak má umrieť, nech umrie dôstojne. Ak sa dokáže pozviechať, tak jedine v prostredí kde sú aj duchovne založení ľudia.

Chceš príliš veľa. Pripúšťaš jedinú možnosť - aby mamina žila. Ale nikto tu nežije večne. Ani ty nebudeš. Ak nastal jej čas odísť, nebojuj proti tomu, nemá to význam. Bude to teba i ju viac bolieť. Prijmi to. Takto to v živote chodí. Človek sa narodí a aj umrie. Taký je kolobeh života. Smrť patrí k životu. Bez nej by to nebol život. Je krásne ako sa o mamu staráš, záleží ti na nej, hľadáš možné i nemožné aby si jej pomohol... ale niekedy najväčšia pomoc je nechať veci plynúť. Nesiliť, neľpieť fanaticky na živote. Ano, mama sa môže pozviechať. Kde je život, tam je nádej - Stephen Hawking. Ale rovnako i nemusí. Veľa síl ti prajem. Cením si ľudí, ktorí sa tak pekne starajú o svojich blízkych.

sunnyball133

...Nika ďakujem za reakciu...tak jej stav už nedávno bol konzultovať psychiater...a predpísal liečbu....momentálne je to, ale patová situácia, lebo je na oddelení dlhodobo chorých, kde mi dnes primár povedal, že jej tam veľmi nevedia pomôcť...kedže nespolupracuje a že by potrebovala liečiť viac hlavu, ale ked som volal do Kremnice , kde by jej liečili hlavu tak tam zase neberú takých pacientov, ktorý nechodia a potrebujú cvičiť....takže tam ani tam jej nevedia pomôcť...tak hľadám nejaké nové riešenie....

N-ika

poziadaj osetrujuceho lekara, aby konzultoval jej stav s odbornikom-s psychiatrom. Nech ho zavolaju na oddelenie k nej aby zhodnotil jej stav a naordinoval jej psych. liecbu. Moze brat predsa obe sucasne, je to bezna prax.

sunnyball133

...jedlička Ďakujem za podporu a reakciu...a v ktorej téme konkrétne je o nutrilonoch?,...,som pozeral ale nenašiel

jedlicka

velmi ti rozumiem, urcite to ries, navrhni im tie infuzie, ako pises a trvaj na tom a hned, lebo kazdou hodinou moze byt neskoro. drzim ti palce!
na ake oddelenie, v tom sa nevyznam, ale zeby jiska?, ale ak aj tam natrafis na nekompetentnych tak takisto problem