Šikana kvôli ... rasovému pôvodu (?)

Príspevok v téme: Šikana kvôli ... rasovému pôvodu (?)
Anett Aneta

Dobrý deň, volám sa Aneta a mám 12 rokov. Som siedmačka na ZŠ. Učím sa tak na dvojky, málokedy mám trojku alebo horšie. Na vysvedčení mávam dvojky, sem-tam sa mi zadarí jednotka. Vcelku si myslím, že nie som najhoršia. No mám jeden problém. A tým sú moji spolužiaci a spolužiačky.
Všetko to začalo asi v štvrtom ročníku, keď sme sa všetci začali meniť a s prestupom na druhý stupeň to vyvrcholilo. Nikto ma nemá rád a nemám žiadnych priateľov. Všetci ma buď obchádzajú, alebo mi robia zle. Neraz si nájdem zničené zošity, rozkopanú tašku, vajce v topánke alebo bundu/mikinu zašpinenú od jedla alebo sladkých nápojov. To je ešte to najmenej.
Inokedy mi zase nadávajú do špinavej cigánky, smradľavej niggy alebo do plesnivej hnidy. Áno, som cigánskeho pôvodu, no necítim sa ako neprispôsobivý občan.
Moja mama aj s otcom chodia do práce a mladší brat Jurko do prvého ročníka. Bývame v trojizbovom byte, rodičia nás ľúbia a máme všetko to, čo potrebujeme.
Nerozumiem, prečo sa ku mne takto spolužiaci správajú. Nerozumiem, prečo mi musia vždy podkopnúť nohy, keď idem po chodbe alebo po triede. Nerozumiem, prečo ma vždy "omylom" tresnú, ani prečo mi dávajú na lavicu šnúrky od topánok. Viem, čo to znamená, no nerozumiem prečo. Rodičov tým nechcem zaťažovať, myslím, že majú dosť problémov aj bezomňa. Zatiaľ to v škole znášať musím, no bojím sa toho, čo ešte len môže prísť Dva a pol roka je predsa len dlhá doba a dňom čo dňom sa to zhoršuje, tak čo ešte má prísť? Ak mi teraz len dávajú šnúrky, potom ma už rovno obesia? Alebo za tieto vianočné prázdniny dospejú a nechajú ma na pokoji? Ak áno, uvítam to.
Týmto príspevkom by som Vás chcela veľmi pekne poprosiť o nejaké rady, ako sa brániť, poprípade čo robiť, ak niekto zažil niečo podobné.
Veľmi pekne ďakujem a prajem príjemné sviatky.

caty512

Ahoj Anetka to co ti tu napisala celebrita je uplna pravda.Taktiez sme sa s priatelom odpratali do Anglicka a to sa ozaj neda porovnat.A lutujeme teraz ze sme do toho zahranicia odcestovali az v 28micke a nie skor. Slovensko je este bohuzial aj v dnesnej dobe strasne konzervativna krajina ktora ma zaostale zakorenene nazory ( hlavne starsia generacia) a to spolocnosti skodi. Mame teraz s frajerom krasne platy ked si zmyslim ako som makala za 360 eur 12tky v otrasnom kolektive kde si zavideli aj chorobu som rada ze som prec od ,,domova,,. Je mi luto ze u nas mame taku blbu mentalitu . Ano nikde na svete to nieje ruzove ale tu aspon clovek slusne zije. Najviac ma zarazili moji priatelia zo Slovenska ktory priatelmi ani neboli ked som sa jednej kamaratke zdoverila cez net o tom ako nam je fajn v Uk ze si dobre zarobime (ona sa ma sama pytala) normalne si ma po case zo zavisti vymazala s facebooku a ked ju stretnem tvari sa ako uplna... bohuzial toto su nasi ludia... nemali by sme kritizovat inych ale pozriet sa na seba. Drzim palceky a to s tym zahranicim je naozaj najlepsie co mozes spravit.Tu budes bud otrocit vo fabrike za 400 alebo ti ani pracu nedaju lebo predsudky.

celebrita FB

Tiež som poznala slušných cigánov, bývali v činžiakoch, pracovali a riadne platili nájomné a hrávali sme sa ako deti s nimi na dvore, nemala som s nimi ako biela absolútne žiaden problém. V našom meste všetci takíto slušnejší cigáni a polocigáni chodili do maďarskej základnej školy, hlásili sa k maďarskej národnosti a na rozdiel od teba nikto z nich nebol v triede "sám cigán". Teda mali v škole kamarátov. A to ty nemáš a to je smutné. Stačila by ti jedna kamarátka, ktorá by sa ťa zastala a stála by na tvojej strane a hneď by ti bolo veselšie. Lenže to tvoji spolužiaci nechápu, lebo nedozreli na takú úroveň ani vekovo, ani rozumovo. Možno niektorým to dôjde neskôr, v staršom veku a niektorým vôbec. Riaditeľovi a triednej učiteľke by bolo dobre to povedať.
...V budúcnosti sa tiež budeš stretávať s predsudkami, napríklad vyučíš sa za predavačku a nezoberú ťa do obchodu, lebo si budú myslieť, že chceš kradnúť, a podobne. Budeš to mať na Slovensku veľmi ťažké, možno skončíš vo fabrike za minimálku nespravodlivo odsúdená a bez nároku na šťastnejšiu budúcnosť. Taký zlý osud ti neprajem. Na tvojom mieste by som napriek veľmi dobrému prospechu o gymnáziu a vysokej škole ani neuvažovala, lebo škoda peňazí a času investovaného do vzdelania. Choď na školu kuchár-čašník, uč sa poriadne nemčinu a prac sa do Rakúska. Tam ťa všetkými desiatimi vezmú napríklad do MC Donaldu za predavačku (tisícka), za chyžnú do hotela (tisícka, plus ubytko a strava zadara), alebo za kuchárku, za čašníčku (tiež tisícka, aj viac)...
...A neboj sa, božie mlyny melú pomaly, ale isto. Zatiaľ, čo ty budeš ako 19-ročná už v Rakúsku zarábať tisícku, tak tí tvoji spolužiaci-mudrlanti, ktorí sa dnes rozhodnú pre gymnázium, skončia ako lúzeri s gymplom bez vzdelania, alebo s VŠ, ktorá im bude prd platná. Alebo budú hľadať robotu na SLovensku za tisícku s vysokou školou ekonomickou, ale nenájdu. Len v kancli za tri stovky. Neboj sa, osud im to všetko zráta. Ty budeš mať v tridsiatke vlastný byt (možno aj v Rakúsku), rodinu založenú, finančný plus a oni budú v štyridsiatke ešte stále splácať dlhy - hypotéky z 300 eurových platov. Sprav trojročnú učňovku kuchár-čašník, výučný list stačí bez maturity a prac sa do Rakúska. Tebe Slovensko prácu nedá, Rakúsko na teba čaká a prijme ťa s otvorenou náručou. Viedeň je plná černochov, moslimov a Indov, sama som tam bývala a pracovala a nie raz som videla, ako v MC Donalde čestne, poctivo a usilovne pracuje slovenská Rómka - najbledšia zo všetkých ÁNO - PRI POKLADNI A S PENIAZMI!!! Tam sa ráta usilovnosť a pracovitosť, nie farba pleti. Na rozdiel od SLovenska - ľudia u nás žijú s predsudkami.
...Ja som chodila do cirkevnej základnej. Mala som spolužiačku bledú ako stena, blondínku. Jej otec bol alkoholik, priviedol rodinu na finančné dno. Nasťahovali ich do cigánskeho domu pre neplatičov. Neboli tam okná, sklo, poriadne dvere...len plesnivé steny a rozpadávajúce sa múry. Dievča kvôli bývaniu v plesnivej budove smrdelo stuchlinou. Moje spolužiačky ju neznášali, ale ja som jej zvykla pomôcť, že som jej niekedy cez prestávku nadiktovala úlohu z nemčiny. Občas som sa na ňu usmiala. Bolo mi jej ľúto. Síce jej nikto neubližoval nejakým šikanovaním, ale cítila sa odstrčená a dobre jej padlo aj tých pár slov občas prehodiť so mnou. Nechcela som si pohnevať baby, preto som sa okolo nej netočila častejšie. Tie ostatné, sa s ňou nebavili vôbec. V ôsmom ročníku k nám nastúpila nová spolužiačka, ktorá sa s ňou bavila ešte častejšie ako ja. Tá má môj obdiv.

Alone forever

Ach tipicka zakladka, kto nezazil takych tupcov? :) ved tam su decka ktore zatial len nic ine nevedia iba urazat a neviem co vsetko. Na strednej sa to na 80% zlepsi ver mi :)

neverimtomu

Ja nehovorim nic o mudrosti ci hluposti, ja len tvrdim, ze autor tohto pribehu nie je ten za koho sa vydava, a ze tu hra necestnu hru s postrannymi umyslami.

Anett Aneta

Ďakujem všetkým veľmi pekne za reakcie a rady. :)

neverimtomu: Prečo si myslíte, že všetky deti by mali byť hlúpe, nevedieť gramatiku a vyjadrovať sa ako Maďari? (Nič proti južným susedom.) Na gramatiku mám ako také cítenie, niektoré pravopisné chyby ani oku nesedia a všeobecne rada píšem textíky sama pre seba. Myslím, že moja štylizácia je primeraná môjmu veku a je len dobre, že poznám svoju rodnú reč a využívam ju v praxi. ;)

Anett Aneta

Ďakujem všetkým veľmi pekne za reakcie a rady. :)

neverimtomu: Prečo si myslíte, že všetky deti by mali byť hlúpe, nevedieť gramatiku a vyjadrovať sa ako Maďari? (Nič proti južným susedom.) Na gramatiku mám ako také cítenie, niektoré pravopisné chyby ani oku nesedia a všeobecne rada píšem textíky sama pre seba. Myslím, že moja štylizácia je primeraná môjmu veku a je len dobre, že poznám svoju rodnú reč a využívam ju v praxi. ;)

zita 05

Dievča, ak si dievča, ak Ty máš dvanásť rokov a k tomu si ešte dvojkárka, tak ja som saská princezná.
Nemáš na to ani slohovanie, ani pravopis.

neverimtomu

Neviem kto pisal tento srdcervuci text, ale podla stylizacie, vyberu slov a gramatiky, to nepisalo 12 rocne dievca. Skor to vyzera na pracu brigadnika z nejakej mimovladky. Koniec koncov na SK sa chysta masivna kampan roznych lig proti rasizmu s cielom citovo vydierat ludi, aby sa mohli otvorit brany utecencom, tak sa treba pripravit na takyto brainwashing...

xxi

Určite to povedz rodičom a v škole, inak sa to bude len zhoršovať.
Lubko nie Janko potrebuje pomoc ale ty určite áno.

Najčítanejšie články