Dobrý deň, volám sa Aneta a mám 12 rokov. Som siedmačka na ZŠ. Učím sa tak na dvojky, málokedy mám trojku alebo horšie. Na vysvedčení mávam dvojky, sem-tam sa mi zadarí jednotka. Vcelku si myslím, že nie som najhoršia. No mám jeden problém. A tým sú moji spolužiaci a spolužiačky.
Všetko to začalo asi v štvrtom ročníku, keď sme sa všetci začali meniť a s prestupom na druhý stupeň to vyvrcholilo. Nikto ma nemá rád a nemám žiadnych priateľov. Všetci ma buď obchádzajú, alebo mi robia zle. Neraz si nájdem zničené zošity, rozkopanú tašku, vajce v topánke alebo bundu/mikinu zašpinenú od jedla alebo sladkých nápojov. To je ešte to najmenej.
Inokedy mi zase nadávajú do špinavej cigánky, smradľavej niggy alebo do plesnivej hnidy. Áno, som cigánskeho pôvodu, no necítim sa ako neprispôsobivý občan.
Moja mama aj s otcom chodia do práce a mladší brat Jurko do prvého ročníka. Bývame v trojizbovom byte, rodičia nás ľúbia a máme všetko to, čo potrebujeme.
Nerozumiem, prečo sa ku mne takto spolužiaci správajú. Nerozumiem, prečo mi musia vždy podkopnúť nohy, keď idem po chodbe alebo po triede. Nerozumiem, prečo ma vždy "omylom" tresnú, ani prečo mi dávajú na lavicu šnúrky od topánok. Viem, čo to znamená, no nerozumiem prečo. Rodičov tým nechcem zaťažovať, myslím, že majú dosť problémov aj bezomňa. Zatiaľ to v škole znášať musím, no bojím sa toho, čo ešte len môže prísť Dva a pol roka je predsa len dlhá doba a dňom čo dňom sa to zhoršuje, tak čo ešte má prísť? Ak mi teraz len dávajú šnúrky, potom ma už rovno obesia? Alebo za tieto vianočné prázdniny dospejú a nechajú ma na pokoji? Ak áno, uvítam to.
Týmto príspevkom by som Vás chcela veľmi pekne poprosiť o nejaké rady, ako sa brániť, poprípade čo robiť, ak niekto zažil niečo podobné.
Veľmi pekne ďakujem a prajem príjemné sviatky.
Šikana kvôli ... rasovému pôvodu (?)
Aj Janko z okolia Vranova bol v detstve a puberte šikanovaný kvôli svojmu rómskemu pôvodu. Občas sa mu aj dnes ľúdia na ulici smejú, ale jemu je to jedno. Tal, ako išli roky, vytvoril si svoj svet a žiadné narážky či posmešky už takmer nevníma.
V škole to povedz riadeteľovi/ke nech s tým niečo robia...A povedz to aj rodičom! Aby dali na holú tvojim spolužiakom!