Vzdy som si myslela ze pouzit don't a doesn't je to najlahsie co moze byt. Ale potom som natrafila na 2 pesnicky kde sa spieva "It don't do me any good" a "sun don't always shine" Preco tam nie je doesn't?
Vedel by mi niekto, kto vie po anglicky, toto vysvetlit?
Nespisovna anglictina, mnoho ludi ju pouziva aj v kazdodennej neformalnej komunikacii.
Laurosik, to fakt????? Neeeeeeee
gramaticky to nie je spravne
Je to tak, že iné národy nedbajú na čistou svojho jazyka. A je to jedno či sa jedna o angličtinu, nemčinu... Na Slovensku sa učíme spisovnú formu toho - ktorého jazyka a keď prídeme do danej krajiny zrazu zistíme, že nám ľudia nerozumia a my im. Aby sme sa dokázali pochopiť, musíme sa prispôsobiť. Je rozdiel medzi angličtinou, kt. používajú Angličania, Američania a Austrálčania.
Z tohoto "tiky" nemám, lebo chápem mentalitu toho - ktorého národa. Ale tak, nastavme si čisté zrkadlo a poriadne sa doň pozrime - "tiky" dostávam zo Slovákov, kt. neovládajú poriadne svoju materinskú reč, nechápu významy sebou použitých slov... ; )
neviem111
Hehe ze tyky v oku
To ja doesn't pouzivam len občas. Mne sa to jednoducho nepáči. Aj ked viem ze je to nespisovné ale nejde mi to z huby von :-)
nie je to len o pocte slabik kvoli pesnicke, ale o tom, ze americania skratka nevedia gramatiku. tieto chyby su bezne aj vo filmoch a serialoch az mam z toho tiky v oku
Najmä ide o to, aby sedel počet slabík v tých riadkoch piesní, preto tam dali to don´t. Mám však z nich pocit, že keby mali použiť doesn´t, tak aj tak by použili don´t:-)
Oni majú hádam na všetko knihy, ešte aj na to ako robiť hudbu - ha, ha. Slovníky, aby to všetko sedelo, čo sa týka tých rýmov.
Takú vyfabrikovanú hudbu fakt nemusím, aj keby mala taká pieseň tri miliardy zhliadnutí, tak si ju pustím max. raz:-) Dajme tomu, aj dvakrát:-)
Našiel som na strome lístok na koncert jedného nemenovaného umelca, ktorý bol do toho stromu pripevnený klincom. Zobral som si ten klinec, doma sa mi zíde viac ako ten lístok:-)
je to normalna nespisovna anglictina. ked som robil v USA, tak tiez sefka pouzivala he don't, she don't a som nechapal. je to nieco na styl on neni je, ona neni je - proste je to nespisovne, cudzinec by v zivote nepochopil preco slovak povedal ja neni som, ked spisovne ma byt "nie som".
este v tej pesnicke si kludne mohla mat it ain't do me any good co je este viac slangove.
mi sme zvykli na angličtine spievať pesnicky ... a angličtinari nam hovorili, ze v tych pesnickach sa s gramatikou "neserinkaju" ide o to aby sa to rymovalo, aby im to sedelo... nejaká ťažká gramatika ide bokom...
Áno, tiež súhlasím s Thinkaboutthinks, lepšie to zneje. Tiež don´ť je jednoslabičné slovo a doesn´t (da-znt) je dvojslabičné slovo:-) Počet slabík v jednom riadku textu piesne by mal byť rovnaký ako v tom pod ňom. Nemôže byť jeden riadok kratší a ten druhý dlhší, lebo to potom zneje dosť blbo (dá sa to obísť hltaním slabík, ale to je tiež také divné). Myslím, že sa to volá tzv. teória válencie, ale to na Go.gli ani nehľadajte, lebo to nenájdete. A čo sa týka hudby, tak v jednej stupnici máš 7 tónov, čo znamená, že máš sedem akordov, napr. C, D, E, F, G, A, H (znovu C). Čiže teoreticky môžeš použiť len tieto tóny a len tieto akordy, čiže C dur, D mol, E mol, F dur, G dur, A mol, H mol. Keďže už boli tieto kombinácie akordov použité x-krát, tak je v hudbe tendencia vymýšľať nejaké iné stupnice, pridávajú sa tóny, ktoré do tej ktorej stupnice nepatria, viď napr. Master of Puppets alebo pesničky od Nirvány (Lithium, trebárs) boli tiež také experimentálne, o čo im aj išlo. Experimentovanie s hudbou si už môžu dovoliť len riadny machri na hudbu. Jednoduchšie je zaujať dobrým textom a použiť štandardnú stupnicu. Prepáčte, že som sa tak rozpísal. Len som sa chcel porozprávať sám so sebou, aby som sa dozvedel niečo nové:-)