Normálne najlepšie urobíš, keď dosiahneš pravidelný príjem (dúfam, že máš) vezmeš hypotéku a kúpiš aspoň garsónku a si sama a máš pokoj. Ja teraz dávam okolo 500 € mesačne na dlhy (ešte rok a potom už len 200) a viem, musím odísť do Rakúska, lebo ináč to nesplatím. A mama mi povedala, že mi pomôže so splácaním dlhov, keď zostanem do konca života bývať s nimi a nájdem si robotu na Slovensku. Mňa skoro natiahlo. Na Slovensku za tri stovky? ALe potom tie reči, čo by som musela počúvať od rodičov, aká som neschopná, že som si to nevedela splatiť sama a ešte aj od sestier raz ohľadom dedičstva... To si neprosím. Aby ma za neschopnú vyhlasovali po celej rodine. Už aj teraz ma vyhlasujú. Normálne k nám chodia na návštevu sesternice a bratranci a dávajú mi rady, kde, do akých slovenských fabrík teraz berú, ako keby mňa to zaujímalo a ako keby boli všetci povinní hľadať mi robotu na Slovensku, ja mám dosť. Ja som celý život tvrdo drela, nikdy som si nič neužila, ale smola sa mi lepila na päty vo finančnej oblasti a musím to zvládnuť, ale určite to nechem za cenu toho, že budem 8 hodín drieť na Slovensku za tri stovky, lebo to by som bola už sama pred sebou za blbú. Akože na jednej strane ja by som sa nehanbila aj ulice zametať v rámci verejnoprospešných prác, o to nejde - a robiť to pár mesiacov, nech im zavriem hubu a nech sa tešia, že ma majú aspoň tých pár mesiacov doma - áno, nehanbila by som sa a nerobilo by mi to absolútne žiaden problém, keby som nemala dlhy. Ale nie takto. Lebo nepotrebujem, aby mi niekto pomáhal splácať dlhy, ale za cenu toho, že ma bude za neschopnú vyhlasovať po celej rodine a podceňovať a odtrhne ma od peňazí úplne a budem to mať každý deň na tanieri, že keby mi oni dlhy nesplácali, kde by som bola? Lebo jedna vec je byť neschopná a lenivá pracovať a druhá vec je mať vo finančnej oblasti smolu a namiesto poľutovania dostať posmešné a opovrhovačné reči. Od toho lepšie by mi bolo nájsť si stálu prácu v Rakúsku a niečo im posielať. Nepotrebujem byť najbližších 10 rokov bez peňazí, s rodičmi a aby mi u nich kleslo sebavedomie na bod mrazu. Alebo pod bod mrazu.