Vyvinie sa z toho schizofrénia?

Príspevok v téme: Vyvinie sa z toho schizofrénia?
Ludmila123

Ahojte. Pred 8 mesiacmi som bola hospitalizovaná na psychiatrii s tým, že moje prepúšťacie diagnózy zneli F23.0 – Akútna polymorfná psychotická porucha bez príznakov schizofrénie, a F32.2 – Epizóda ťažkej (hlbokej) depresie bez psychotických príznakov. Moji rodičia sa vtedy rozprávali s mojou ošetrujúcou lekárkou a tá im povedala, že ak sa mi stav zhorší, bude z toho schizofrénia. Nerozumiem tomu, preto sa chcem spýtať, či mi to tu niekto nevie vysvetliť. Prečo mi diagnostikovali tú poruchu BEZ príznakov schizofrénie, ak mám na ňu nábeh? Zase sa mi zhoršil stav a budem v blízkom čase hospitalizovaná znova. Aká je šanca, že mi tentokrát diagnostikujú už schizofréniu? Je to normálne, že si vôbec neuvedomujem že by som vôbec niekedy trpela nejakou psychózou? Uvedomuje si to človek vtedy? Ďalšia moja otázka znie, prečo mi diagnostikovali depresiu bez psychotických príznakov, keď moja ďalšia diagnóza je psychotická? Môžem mať nepsychotickú depresiu a pritom psychózu? Ďakujem vopred za akékoľvek odpovede, ktoré by mi toto všetko pomohli objasniť.

yxcvbnm

Počula som že také niečo dosť často diagnostikujú aj niekomu, kto napríklad také 3 dni a 3 noci nespal, lebo nevedel, nemohol, alebo nechcel zaspať. Napríklad študenti pred skúškami keď sa nalievajú kávičkou, redbulom a dopingom:) Telo ten spánok potrebuje. Jedna noc (svadba, žúr, disko:)), to sa ešte dá zvládnuť, keď to na druhý deň dospíš, ale nespať niekoľko dní a nocí vkuse, to si potom tvoje telo zapamätá a zareaguje na to psychózou z vyčerpanosti. Že ti ľudovo povedané akože trošku "šibne". Ale aj tých zopár nešťastníkov ktorým sa to stalo, nakoniec doštudovalo, majú tituly a kto vie o ich slabšom období? Nebudú to každému vešať na nos, lebo to že bol niekto na psychiatrii sa stále považuje za hanbu. Keby si bola hospitalizovaná na úrazovej chirurgii alebo na onkológii alebo na krčno nosnom že ti vyberali mandle, alebo by si išla do nemocnice rodiť, tak to by nebola hanba priznať. O takých veciach sa normálne rozpráva. Ale psychiatria, to ako keby bola hanba. Depresie a také všeličo. Podľa mňa netreba robiť z toho tragédiu, len by si si mala dať pozor na spánok. A keď si svoj spánkový režim ustrážiš a nebudeš robiť nočné a zbytočne žúrovať a dodržíš, čo lekár povie, že budeš brať aj lieky, tak sa to zlepší a v budúcnosti sa ti to už nevráti. A ešte: je dobre, keď bývaš s niekým. Je jedno či s rodičmi alebo s priateľom a aby si bola aj medzi ľuďmi. Lebo keď budeš bývať sama a budeš len so svojimi myšlienkami a budeš sa priveľmi nudiť a nebudeš mať čo na robotu, tak sa ti môžu rozvíriť v hlave čudné myšlienky. Schizofrénia je veľmi ťažká psychická choroba. Pri nej by si počula hlasy, mala by si všelijaké halucinácie. Na takú strašnú vec ani radšej nemysli. Ber lieky a oddychuj, stráž si spánok a všetko bude dobré.
Hej, koľkí počas štúdia medicíny zo stresu liali do seba litre kávy a redbulu, čo chceli spraviť skúšky, nespravili, skončili na psychiatrickom a neskôr sa znovu prihlásili, spravili a dnes sú z nich lekári? Nič nie je nemožné. Život nebeží presne podľa našich plánov, ani ľudia nie sú všetci k nám milí a dobrí, ani my nie sme každému sympatickí (keď ťa niekto nenávidí, jeho sympatie si aj tak nezískaš) a ani tvoj život nemusí bežať presne podľa tvojho plánu, ale dôležité je mať cieľ, vedieť, čo chceš a nakonieč lepšie je dostať sa k svojmu cieľu cestičkou kľukatou a plnou prekážok, ktoré zdržujú, ako nedostať sa k nemu vôbec :) Hlavne sa drž a nemysli hneď na to najhoršie, nemaľuj čerta na stenu :)

Iiiii

Ja som k.o.:-(
Môj Dr. spáchal samovraž.u. Do pi.e so všetkým!!!
Ja Vám niečo poradím, to nebude smiešne, ani nič podobné. Ak chcete prežiť, tak Vám na nikom nemôže až tak záležať ako na sebe.

Iiiii

Psychóza je super, človek sa nikdy nenudí, stále má s kým pokecať. Nikto z nich nepýta peniaze... Musím už vysadiť tie lieky.

br

aj mne to znie, ze si to protireci, to by snad len lekar vedel vysvetlit, ci si to protireci, ci nie
Nie je moznost opytat sa to nejakeho psychiatra na webe?

br

F23 AKÚTNE A PRECHODNÉ PSYCHOTICKÉ PORUCHY
Heterogénna skupina porúch charakterizovaných akútnym vznikom psychotických príznakov,
ako sú bludy, halucinácie a poruchy vnímania, a vážnym narušením zvyčajného správania.
Akútnosť sa definuje ako chytro sa prehlbujúci rozvoj zreteľne abnormálneho klinického
obrazu v priebehu asi dvoch týždňov alebo kratšieho času. Nejestvuje dôkaz o organickej
príčine týchto porúch. Častá je zmätenosť, ale dezorientácia časom, miestom a osobou
nepretrváva, alebo nie je taká hlboká, aby oprávňovala na diagnózu organického delíria
(F05.-). Úplné zotavenie sa pozoruje v priebehu niekoľkých mesiacov, často počas pár
týždňov, ba až dní. Ak porucha pretrváva, treba zmeniť jej zatriedenie. Porucha môže, ale
nemusí byť spojená s akútnym stresom, ktorý sa definuje ako zvyčajné stresové udalosti
predchádzajúce nástup príznakov o jeden až dva týždne.
F23.0 Akútna polymorfná psychotická porucha bez príznakov schizofrénie
Ide o akútnu psychickú poruchu s očividnými halucináciami, bludmi a poruchami vnímania,
ktoré sú výrazne variabilné a menia sa zo dňa na deň, ba až z hodiny na hodinu. Častý je
aj emočný zmätok s intenzívnymi prechodnými pocitmi šťastia alebo extázy či úzkosti a
dráždivosti. Polymorfnosť a neustálenosť je charakteristická pre celý klinický obraz a
psychotické črty nedostačujú na diagnózu schizofrénie (F20.-). Tieto poruchy majú často
strmý začiatok, chytro sa rozvíjajú počas niekoľkých dní a príznaky často chytro pominú
bez recidív. Ak príznaky pretrvávajú, treba diagnózu zmeniť na perzistujúcu poruchu s bludmi
(F22.-).
Bouffée délirante (delirantný záchvat) bez príznakov schizofrénie alebo nešpecifikovaný
Cykloidná psychóza bez príznakov schizofrénie alebo nešpecifikovaná

F32 DEPRESÍVNE EPIZÓDY
Pri typickej ľahkej, strednej a hlbokej depresívnej epizóde, ako sa opisujú ďalej, trpí pacient
na zhoršenie nálady, zníženie energie a aktivity. Narušená je schopnosť radovať sa, oslabený
je záujem a schopnosť koncentrácie, častá je nápadná ukonanosť aj po minimálnej námahe.
Zvyčajne je narušený spánok a znížená chuť do jedenia. Sebaocenenie a sebadôvera sú
takmer vždy znížené, aj pri miernej forme je časté sebaobviňovanie a pocity bezcennosti.
Skľúčená nálada len málo kolíše zo dňa na deň, nereaguje na okolnosti a môžu ju sprevádzať
tzv. somatické príznaky, ako je strata záujmov a príjemných pocitov, raňajšie zobúdzanie
viac hodín pred zvyčajným časom; najhoršia depresia ráno, výrazná psychomotorická
retardácia, agitácia, strata chuti do jedla, pokles hmotnosti a zníženie libida. Podľa množstva
a závažnosti príznakov sa depresívna epizóda hodnotí ako ľahká, stredná a ťažká (hlboká).
Zahŕňa: jednotlivú epizódu
• depresívnej reakcie
• epizodickej depresívnej poruchy
• reaktívnej depresie
Nezahŕňa: adaptačnú poruchu (F43.2)
návratnú depresívnu poruchu (F33.-)
spojenú s poruchami správania pod F91.- (F92.0)
F32.0 Epizóda ľahkej depresie
Porucha sa zvyčajne prejavuje aspoň dvoma alebo troma zo spomenutých príznakov.
Pacienta to trápi, ale pravdepodobne je schopný vykonávať väčšinu činností.
F32.1 Epizóda stredne ťažkej depresie
Porucha sa zvyčajne prejavuje štyrmi alebo viacerými zo spomenutých príznakov. Pacient
má pravdepodobne dosť veľké ťažkosti pri pokračovaní v každodennej činnosti.
F32.2 Epizóda ťažkej (hlbokej) depresie bez psychotických príznakov
Ide o epizódu depresie, pri ktorej sú výrazné viaceré príznaky. Typická je strata sebadôvery
a pocity bezcennosti a viny. Časté sú suicidálne myšlienky a činy, a chorí mávajú veľa
somatických príznakov.
Agitovaná depresia, jednotlivá epizóda bez psychotických príznakov
Veľká depresia, jednotlivá epizóda bez psychotických príznakov
Vitálna depresia, jednotlivá epizóda bez psychotických príznakov
F32.3 Epizóda ťažkej (hlbokej) depresie s psychotickými príznakmi

Ludmila123

Ahoj, na psychiatriu som sa dostala kvoli pocitom uzkosti, a odisla som s tymito diagnozami, neviem vobec na zaklade coho ma takto diagnostikovali. Mne osobne nic konkretne nevysvetlili, len to o tej schizofrenii mojim rodicom. Aj ked sa doktorov na nieco taketo pytam tak su velmi neurciti, nechcu o tom so mnou hovorit.