Ahojte, založil som túto tému lebo viem že nás je veľa a viem že táto psychická choroba je veľké tabu a nerozoberá sa, preto sa podeľte o svoje rady. Priznám sa že tiež trpím touto hnusnou chorobou ktorá sa nazýva aj rakovinou duše. Nemci majú na to perfektný názov - ,,Unterdruck´´ toto slovíčko má jednotný názov aj pre vákuum.
Ale tým čo prežívajú tieto stavy stroja netreba ďalej rozoberať o čom to je :) Môj názor je, že je to ešte horšia choroba ako rakovina. Lebo rakovinu ľudia dokážu pochopiť, depresiu nie.. To je asi na tom najhoršie. Po pravde tiež som týchto ľudí nechápal a dokonca aj odsudzoval kým som si kúsok tohoto psychického trápenia nezažil.
Začalo to v 19 keď na mňa v noci prišiel prvý atak paniky. Nasledovalo ráno, do ktorého som sa prebudil ako úplne iný človek. Začal som sa cítiť ako stroj, aktívneho mladého chalana ktorý športoval nazaujímalo už ani pohľad na šport, totálna nechuť do života, z extroverta ktorý vždy zabával partiu sa stal introvert ktorý sa ledva pozdravil, vyhýbanie kamarátom, priateľke, (ktorá sa so mnou preto rozišla) maximálny pesimizmus, bludné myšlienky v hlave a ďalej rozpisovať nebudem, tí ktorí to zažili vedia o čom vravím :)
Chcem týmto povzbudiť každého ktorý toto obdobie prežíva alebo majú niekoho takého v rodine. Viem že to je teraz ťažké a nedokážete uveriť že raz bude lepšie ale vždy si povedzte ako ja : Po každej búrke raz musí víjsť slnko. Aj keď to nebude zajtra alebo za týždeň ale raz víjde :).
V prvom rade ak sa chcete z toho dostať, zabudnite na alkohol/drogy. Chvíľu príde uvoľnenie a opojenie ale neskôr vám bude Vám 100x horšie to vravím z vlastnej skúsenosti. Myslíte prečo holywoodske hviezdy tak drogujú ?. Lebo zažívajú tieto isté obdobia. Ja viem že sa vám nič nechce, ani vstať z postele, ale skúste sa prinútiť aspoň prejsť, alebo prebehnúť. Mne strašne pomáhalo behanie a cvičenie. Ďalej skúste zmeniť stravu: Jedzte viac banánov, orechov, rýb ktoré sú perfektným prínosom pre mozog. Ale najdôležitejšia je určite VIERA, VIERA že raz bude dobre a budete šťastný. Skúste si prečítať knihu Zákony myslenia a Viery, tam to je krásne vysvetlené aké je dôležité veriť a nevzdávať sa.
Neviem čo by som ešte napísal lebo je toho veľa, mohol by som tu písať do rána :) Môžem povedať že depresia mi zmenila život na ruby, ale keď sa nad tým zamyslím tak mi aj niečo dala. Dnes mám 22 rokov a môžem povedať že som šťastný, naučila ma vážiť si šťastie a tešiť sa z úplných maličkostí.
Prajem ešte pekný deň a veľa síl do boja.