Zlý vzťah s matkou

Príspevok v téme: Zlý vzťah s matkou
Elza957

Dobrý večer,

Očakávam, že na túto tému zareaguje aspoň pár ľudí, ktorý sa s niečím podobným už stretli...
Podľa názvu už je jasné o čo pôjde. Takže.. ako začať.
Mám 19 rokov, priateľa (vážny vzťah) a žijem s mamou a bratom, otec pracuje v zahraničí. Už som v maturitnom ročníku a plánujem odísť na VŠ preč z mesta. Ide však o to, že s mamou nemám vôbec dobrý vzťah. Samé hádky, žiadne kompromisy, od nej len príkazy a zakazy. Rozhovory a celkovo komunikácia s ňou nezaberá. Keď mám záujem rozprávať sa s ňou, stále dostanem odpoveď "teraz nie, nemám čas nemám náladu, teraz mk s tým daj pokoj". A nikdy sa k ničomu nedopracujeme. Keď mi niečo zakáže, povie len "lebo som povedala". Neverí, že by mi vzťah mohol vydržať a stále ma má za malé hlúpe dievčatko, ktoré je len zaľúbené.. No dôvod na to nemá.
Hovorí mi nepekné veci, ktoré by matka nikdy nemala povedať svojej dcére či synovi. Bolí to a mrzí ma to, veď predsa, je to moja matka. Ale sme si čím dalej tým viac cudzie.
Pred nedávnom som mala stužkovú, ktorú som preplakala.. bola celá pokazená vďaka nej. Nechcela som to takto, ale v poslednom čase je toho na mňa veľmi veľa. Otec je tiež zúfalý, radil ni, ako na mamu, ale nič nezabralo. Dobrou cestou to nepôjde, na to som už prišla. Taktiež som už rozhodnutá, že Vianoce nejdem stráviť doma, ale s priateľom a jeho rodinou. Bude to tak lepšie akoby som sa mama trápiť a byť smutná doma.
Ani neviem, či je ten text nejak ucelený, ale prosím, ak sa dá, ak viete, poraďte mi. Priateľ sa o mňa bojí, že mi toto všetko pokazí psychiku a skončím na práškoch.. pretože áno, je to stále horšie a horšie. Úprimne, čakala som, že raz sa stane toto, že sa veľmi pohádame, ale nečakala som, že to bude počas dňa, ktorý mal byť jedným z najkrajších v živote každého človeka. Jej reakcia ma doslova šokovala. Dostať facku na stužkovej.. už neviem, čo môže byť horšie.

kafe

elza, pozri, máš brata a otca, s ktorými si asi rozumieš lepšie. Tak sa zameraj radšej na nich, rozprávaj sa s nimi, stretávaj a pestuj dobré vzťahy s nimi. Mamu viac nerieš, odíď, obmedz kontakt s ňou na minimum, snažila si sa dosť. Ber ju takú aká je. Jednoducho si nesadnete a nemá význam to siliť. Aj keď je to mama, ako človek ti neni blízka. Odstrihni sa od nej, prestaň sa trápiť. Nie si prvá ani posledná, niekedy to asi má byť takto. Nie každý musí mať vrúcne vzťahy s oboma rodičmi.
Ja si tiež s rodičmi nerozumiem. Nepotrebujem sa s nimi rozprávať, vidieť, neobjímame sa, nevoláme si... mám ich rada tak nejak inak. Nie "sladko". Rešpektujem to ako žijú, "modlím" sa za nich, ale pretože ma zraňujú istým spôsobom, vyhýbam sa ich spoločnosti. A radšej trávim čas s ľudmi na rovnakej vlnovej dĺžke, s ktorými sa cítim dobre. Priatelia sú mi bližší ako rodina. Je na tom niečo zlé? Nemorálne? Odsúdeniahodné? Mne to takto vyhovuje, k rodičom som slušná, občas sa vidíme a to je tak všetko.
Nerob z toho tragédiu. Mama je zdravá, spokojná aj bez teba, tak jej tú spokojnosť dopraj. A ty si nájdi iných ľudí, ku ktorým budeš mať blízko.

Elza957

Ernesto

Ďakujem za rady a som rada za jednu z mála reakcií na môj príspevok, ktoré sa týkajú témy..
Áno, ja skoro celý čas trávim mimo domu, či je týždeň či víkend.. škola, tréningy, robota. Čiže v podstate ani nemám ako byť veľa doma, čo ma aj teší. Sviatky, skoro všetky, trávim tiež mimo domu s priateľom a jeho rodinou. Tento rok idem mimo domu, pri priateľovi byť aj na Vianoce. Po tomto všetkom naozaj nemám chuť byť doma, trápiť sa a byť nešťastná.
Lenže ja sa bojím, že ani keď odídem na VŠ, ona si neuvedomí, že ma stráca.. keďže s ňou žijem a poznám ju. A ak aj áno, už bude neskoro na to napraviť všetky chyby...

Ernesto

ja svoju mamu nemusim vobec, bohuzial. dlhy pribeh a pre tuto temu zbytocny. dolezite je, ze si tam, kde som bol ja pred cca 10 rokmi.

najlepsie rozhodnutie ake som v zivote urobil bolo to, ze som odisiel z domu prec na VS. uvidis ako sa ti ulavi a zlepsi zivot. ja som odrataval den za dnom, tak neznesitelne to uz bolo. dodnes si pamatam ako som si spieval Uz len 33 dni namiesto znamej pesnicky Uz len 22 dni.

ked budes na intraku, tak by sa to malo zlepsit ... ukazes sa doma raz za mesiac, to uz budes skoro ako navsteva. odporucam vynechavat z navstev predvianocne obdobie, domov prist vzdy 23.12 vecer alebo idealne vianoce travit mimo u priatelovej rodiny /ja som nikdy nemal kde, tak nvm porovnat/

odporucal by som ti pokial odides travit co najviac casu mimo domu, chodit domov iba vecer spat. zisti, do coho by ta najradsej skatulkovala mama - chce aby si trenovala nieco? chce aby si sa drvila do skoly? chce aby si makala? zisti co chce a to jej potom vtlkaj do hlavy, ze chodis neskoro vecer o 11tej domov, lebo si trenovala/ ucila sa / makala ... totizto ak by si zacala chodit neskoro domov a vyhybat sa jej, tak to je skvely dovod na rozbehnutie dalsej sikany, ak by zistila, ze cely ten cas travis s priatelom alebo inak co je v rozpore s jej predstavami.

drzim palce a daj potom casom vediet ako si dopadla :-)

Kycera

Mamu máš len jednu, a tak sa skús zamyslieť nad tým, čo Ti napíšem.
Máš tu už múdre rady, z kt. môžeš čerpať. Čo si vyberieš a ako sa zachováš, je len na Tebe.
To s tou zmenou Tvojej mamy nevidím až tak čierne.
Možno je chorá a nevie o tom, najmä ak sa predtým takto nechovala, možno je toho na ňu veľa... A možno si len potrebujete od seba na istý čas oddýchnuť. Ty potrebuješ dozrieť a pochopiť, čo je to byť "mamou" a ona si oddýchnuť, dopriať čas a uvedomiť si, že Ťa môže raz a navždy stratiť. A to by bola veľká škoda, to my ver!
Vy dve sa potrebujete.

Elza957

Kircha...

Ja som už napísala, že nič nezaberá. Ja sa snažím, ale nula bodov.. po nespočetne veľa rázoch si asi každý povie "už dosť", keď nevidno výsledky či zmeny. Rozprávať sa so mnou mama nechce, môj názor je jej ukradnutý.. tak ako to zlepšiť ? Keď sa raz niečo nedá, asi to nepôjde.

Kircha

ved a preco sa nesnazis zlepsit ten vztah s matkou,..neviem co ine na toto napisat,..ale keby mam takyto vztah s mojou maminou tak sa snazim naviac ako viem

evi890

Elza prajem ti aby si to do maturity vydrzala. Vysku si kazdopadne urob. Drzim palce. Mas to tazke. Napriek tomu je to tvoja mama, snaz sa aspon ako tak s nou vychadzat. Snaz sa tesit zo svojej buducnosti aby ti to davalo silu.

Vtipnee

Palko12, niekoho mi pripominas svojim vyjadrovanim ;) taketo rady som zazila tiez kedysi...si to radil aj svojej byvalej?