Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Je hanba chodiť k psychiatrovi?

Príspevok v téme: Je hanba chodiť k psychiatrovi?
Darka55

Už cca 2 roky trpím strašne silnými úzkosťami - zovrie mi hrdlo, nemôžem dýchať, je mi na odpadnutie, bojím sa že budem vracať - áno, tu pramení ďalší môj obrovský strach, neuveriteľne sa bojím vracania už niekoľko rokov - pred 2 rokmi tento strach prepukol do závratných výšin - bojím sa kdekoľvek chodiť, odísť z domu, cestovať autobusom, veľa jesť - veď čo ak, byť v stiesnených priestoroch, na mieste ktoré nepoznám, nedokážem si užívať života. Cítim sa strašne. Neželám tento pocit nikomu, pretože je to vec ,s ktorou asi nedokážem bojovať.
Už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou na návštevu psychiatra, pretože už nevládzem ale bojím sa. Hanbím sa, pretože odmalička mi v rodine bolo prezentované, akoby to bola nejaká hanba, zlyhanie. Skúšala som sa s týmto zveriť matke, ktorá ma vysmiala, že si vraj všetko len nahováram, nemám byť "cintľavá" a vymýšľať hlúposti s psychiatrom :-) Takže sa pýtam... je to hanba?
ďalej - je potrebné sa tam dopredu objednávať? alebo ako to funguje? aká je prvá návšteva? neviem si to vôbec predstaviť. Ďakujem za trpezlivé odpovede :)

Darka55

Mňa to už jednoducho takto nebaví. Zo strany rodičov nepočúvam nič iné, než že som len obyčajná chudinka, pričom si tieto problémy privolávam sama pretože chcem aby ma ľudia ľutovali. Už naozaj neviem. A pritom by som tak strašne chcela byť aj ja "normálna"....

minion

Tych liekov sa tak velmi neboj, ale samy o sebe nemaju az take ucinky, pokial nechodis popri tom na terapiu., Napr mne najprv nepredpisali lieky, ale terapiu - psychiatricka ma poslala k psychologicke, s ktorou spolupracovala. Ta sa mi venovala, v niecom som napredovala, v niecom menej a po istych udalostiahc sa mi zhorsil stav, tak som sa vratila k psychiatricke, s tym, ze je mozno cas na lieky. Tak mi ich dala a dalej som pokracovala v terapii u psychologicky, ale aj psychiatricka robila terapiu - skupinove sedenia. Treba si najst psychiatra-psychoterapeuta v jednom, to je idealna kombinacia. Terapia mi dost pomohla, bez nej by mi aj lieky boli naprd, oni sice pomozu, ale nevyriesia problem. Ale ked ich beries a pritom chodis aj na terapiu, tak sa to navzajom posilnuje. Doraz je ale vzdy na terapii (lieky casto odstrania aspon to, co vobec pacientovi brani v systematickej terapii).
Najdi si dobreho psychiatra, mozno ti viem aj dat tip, zalezi, odkial si. A jasne, lieky na upokojenie nesmies brat dlhodobo a vela, inak budes blba :D ale to pri davkach, ktore zo zaciatku lekari predpisu nehrozi, medzi minimalnou davkou a maximalnou zavislostou je dlha cesta a tu dobry psychiater ustrazi.

lolinka

Ja som brala na úzkosť lieky (Neurol alebo Xanax), tie sa ale nedajú brať dlhodobo. Zistila som ale, že mi na to pomáha aj Yamseen Dr. Nona čo je vlastne len zmes byliniek a prírodných vecí. Ale je to drahé a ak mám nejaký zlý stav, musím si dať až 4 tabletky aby mi to zabralo. Ale aspoň mám dobrý pocit z toho, že neberiem chémiu.

0vecka

neni to hanba a ver tomu e kebyze si myslim ze to hanba je tak to napisem.. hanba je ist za vesticou a mat iq nad 90

andy228

Zdravim ta darka. Mala som podobne problemy ako ty, 2 roky som stavy uzkosti ako tak zvladala, no zrazu prislo obdobie, kedy sa mi uzkost vyrazne zhorsila, dva mesiace som uz poriadne ani nevychadzala z domu, lebo som citila neustaly strach a nepokoj, proste hrozne stavy, nic horsie som nezazila. Snazila som sa z toho dostat, no po case som si uvedomila, ze to sama nezvladnem a ze uz nemam sil... a tak som nakoniec navstivila psychiatra. Tiez som sa velmi hambila, ale poviem ti, dnes je to bezne a napokon sa to ani nemusi nikto dozvediet. Ak teda nestretnes v ambulancii niekoho znameho. Psychiater ti hned predpise vhodne lieky, predpokladam antidepresiva. Ja ich beriem treti mesiac a je mi ovela, ovela lepsie. Velmi mi pomohli a verim ze som na dobrej ceste. O rok ich dufam vysadim a budem v pohode. Takze ak mas problemy, ktore uz sama nezvladas, nechaj si pomoct od odbornika. To je moj nazor a vlastna skusenost... drzim ti palce aby si bola cim skor v poriadku:)

Darka55

Ja sa bojím, že raz mi prepne tak, že ani z domu nevyjdem :-( Okrem toho ma vo štvrtok čaká služobná cesta - čo samozrejme zahŕňa cestovanie, takže už som z toho naprášky...
Ešte by ma zaujímalo - najprv psychiater podobné veci rieši sedeniami, resp. terapiami alebo sú v tom hneď lieky?

kafe

toto, čo tu opísala zakladateľka, je podľa mňa už iný level. Alebo neviem, ako ešte viac sa dá pociťovať úzkosť? Keď bude každý deň odpadávať?

ANGEL-DEMON

najprv by mala riešiť psychologa, neviem prečo hned každý siaha po psychiatrovi... to je už iný level....
treba ist k obvodnemu povedat ze chces ist, aby ti dal odporucanie, no a objednať sa... ale najskor toho psychologa poriesit..
lebo psychiater prve co urobi ta nadopuje liekmi..lebo z toho maju biznis, od poistovni velké prachy, dovolenky,...atd...
lieky ti odrovnaju mozog, pečen, stitnu zlazu... ved si staci aj tu precitat skusenosti ludi co beru antidepresiva ako su mimo, pamäť im nesluzi, nevedia myslieť a su to pritom mladí ludia...