Škola- špatné rozhodnutí?

Príspevok v téme: Škola- špatné rozhodnutí?
Dick

Prosím o radu. Toto není téma k úvahám, potřebuji praktickou radu.

Jsem typickým příkladem člověka, který je nerozhodný, neumí se odhodlat k okamžitému činu-ke změně, která by ovlivnila jeho dosavadní život. A ovlivnila ho pozitivně.

Už jako dítě jsem byl zasněný, vybíravý a to i ve škole. Co mě nebavilo, nebo my nešlo, nechtěl jsem se učit vůbec. A podle toho také vypadaly mé výsledky ve škole. Od páté třídy se už objevily i trojky, v posledním ročníku už i jedna čtyřka. Takže byste asi správně typovali-nestudijní typ. Kandidát na učební obor, a to méně náročný. Zvolil jsem těžší technický maturitní obor-výběr oborů v té domě byl malý a já "chtěl" (spíše rodina chtěla) něco s maturitou. Samozřejmě mně to nebavilo, výsledky jsem měl špatné. Školu jsem musel opustit-vůbec mně to nevadilo, opravdu mně to v té době nic neříkalo. Ale už asi za dva roky, jsem se začal sám před sebou, i před okolím stydět, že mám jen základní vzdělání. Nezbývalo nic jiného než "zatnout zuby" a pokusit se získat maturitu dálkově. Musím říci, že to bylo docela komplikované, ale nakonec jsem přeci jen vystudoval.

Původní motivací bylo (studium se mi v té době už přestalo protivit) pokračovat dále ve studiu na vysoké škole. Jenže studium se ukázalo pro mně být problémem. Nemám rád zkoušky, nerad se učím co mně nebaví, odkládám vše na poslední chvíli, a potom přichází stres. Neučím se zrovna rychle a v matematice a v cizích jazycích jsem byl vždy slabší. Takže to vypadá, že ačkoliv ještě dnes mně mnohokrát v hlavě napadne, že bych to měl znovu zkusit, váhám. A navíc mně vždy zajímaly ty těžší předměty jako fyzika, chemie, biologie. O humanitu nemám zájem, kromě literatury.

Takže zvolil jsem tenkrát správně, když jsem volil maturitu? Neměl jsem raději volit učňák, protože teď vlastně nemám nic (maturita- dálkové studium na gymnáziu, nebyla to těžká škola). Navíc uvažuji, že bych to mohl zkusit v zahraničí, netvrdím že hned. Teď mi připadá, že stojím vlastně pod mnohými maturanty i lidmi s učebním oborem. Jak byste postupovali vy, kdybyste byli v mé "kůži"? Univerzita, to je běh na dlouhou trať, vyžaduje to schopnosti. Nebo bude pro mně lepší rekvalifikace, nebo nějaké pomaturitní studium, či získání výučního listu za kratší dobu?

Asi jsem měl kdysi jít na "učňák", že?

Dick

Mesačný princ, už jsem ti několikrát napsal, že kdyby tvá hodnota (IQ) byla taková jak píšeš, nebyl by si schopen psát. Uvádí se, že lidé s IQ nad 90 už zvládnou maturitu a myslím, že zde bude i většina lidí s učebním oborem, takový lidé jsou už vzdělavatelní. IQ 50-60 znamená, že dotyčný snad není schopen řešit vůbec nic. opravdu tomu nevěřím a určitě nejsem jediný. Testy na internetu už jsem dělal, nejsou přesné, ale v obraze jsem.

Mesačný princ

Dick - psychológ je super :) prvý papier o svojom IQ medzi 55 - 60 som dostal práve preto, že som bol tiež ako ty nevedel som sa rozhodnúť kam ísť študovať.

Psychológ to vyriešil a keďže moje IQ podľa papiera neprekračovalo 60 tak som volil tú alternatívu, ktorá mi bola najbližšie :)

Tak veľa šťastia

Dick

a_dr1a, zatím ne. Ale asi jsem měl. protože já sám jsem absolutně nerozhodný člověk.

Otázka je co mi psycholožka (psycholog) řekne. A navíc to není ani tak levná záležitost. Navíc to jsou psychologické testy, tam se asi moc nebude zkoumat umělecká kreativita, manuální zručnost. Spíše asi intelektové schopnosti (IQ) a různé vlastnosti. Ale asi bych to měl udělat. Kdybych tam šel v dětství, tak by mi stoprocentně byl doporučen učební obor, podle výsledků ve škole, studium ne.

Dick

a_dr1a, ten příklad který jsi uvedla není hloupý, je to názorný příklad změny, která musí u člověka nastat, jinak by skončil na místě. Mně čeká něco podobného, prostě jsem udělal několik věcí špatně, možná o to větší motivaci teď budu mít. Ano raději zkusit, než ne a vyzkoušet toho více, nic jiného mi ani nezbude. Znám příklad člověka který má VŠ technického směru, ale nejde mu to, takže i jeho bude čekat změna, pokud to ovšem nepochopí. Já nechci dělat stejné chyby.

Nejhorší na tom je, že už jsem to mohl udělat dávno, ale to už nevrátím, moc jsem se hrabal v minulosti a nic dobrého to nepřineslo, myslím, že to zahraničí mi prospěje. To bude asi nejlepší nápad.

a_dr1a

Neskusal si psychologa a testy, na co mas vlastne vlohy predpoklady? Proste urobit si profil osobnosti a vsetkeho, aby si zuzil vyber a volby

Dick

tarapaca, korupci nevyřešíme, ta je v celém světě, tady je to více na očích.

A navíc, to nemá co dělat s druhem práce, kterou člověk vykonává, protože své "šampióny", už mají dopředu vybrané. Takže mně nezbude začít ode dna. V cizině to více uplatním, i když vím, že tam už se člověk vůbec nemůže dostat na horu, ale alespoň je zato poněkud více odměněn.

Něco vyberu, nejraději bych toho uměl více. Otázka také je, co mi půjde nejlépe, rozhodně raději umět řemeslo, než jen někde sedět za pokladnou, protože to jsem potom nemusel ani dělat maturitu. Nevím přímo jestli stolař, ale i gastronomie, malíři atd. Osobně mně nelákají moc "špinavá" a náročná řemesla. Uvidím. Asi mi v tom bude muset někdo poradit.

tarapaca

pozri si zoznamy skol, tak mozno prides na nieco, co by ta bavilo. kludne si urob nejaku ucnovku. avsak zas s uplatnenim je problem, kedze vsade vladne sama korupcia, ale mozno ako pracovnik v nejakej firme, napr. stolarskej atd by to slo.

a_dr1a

Dick. Ja netusim aky mas vek. Naozaj. No prides mi ako taky tridsiatnik, pred tridsiatkou proste. Ze sa nevies najst? To viacero ludi. S tymi hudobnymi nastrojmi?-to je nic. Proste az ked zacnes nieco konkretne robit tak az vtedy zistis ze to nie je to prave orechove pre teba. Radsej raz skusit a zistit ze nie, ako len snivat a neurobit nic. Predpokladam, ze si uz asi skusil aj pracovat. Dick. Tak vystriedaj tych prac viacero. Aj keby si mal byt vsade len pocas skusobnej doby alebo ani to nie. Proste uz po dni dnoch ci tyzdni mesiaci zbadas, ci ti to sedi vyhovuje, bavi ta to. Nieco ti proste sadne. Aj to zahranicie. Mam kamarata ktory mal tu uz vsetkeho plne zuby. Vyhorel. Nic ho nebavilo. Citil, ze bud skonci so zivotom alebo zacne zas odznova. Odisiel do zahranicia. Zacinal od nuly, nevedel ani rec poriadne, zamestnal sa ako nocny zametac chodnikov. Jemu to vyhovovalo, aj ked tu bol niekto. Potom postupil "vyssie" za smetiara, potom sa stal sefom skupiny smetiarov, potom viac a viac, sef dennej prevadzky ci co a skoncil ako zastupca sefa a mal takmer cele mesto na starosti)) Tam sa zas nakopol a vratil sa sem. Podnika. Dari sa mu
Mozno je to blby priklad, ale vazim si na nom, ze tu sa mu sice darilo, ale ked psych.vyhorel depky ai a bol pred volbou co ako dalej, ze odisiel do zahranicia a just si vybral krajinu, ktorej rec ani nevedel. A vypracoval sa z nuly fakt vysoko. Nasiel sa. Mozno vystriedas viacero prac, ale niektora z nich ta chyti oslovi alebo nakopne, inspiruje ta ist dalej uz svojou cestou smerovanim

Dick

a_dr1a, tenkrát jsem rozhodně nelitoval, že jsem to vystudoval, ale jen teď zpětně vidím, že to možná nebyla nejlepší volba kvůli důvodům, které jsem napsal. Souhlasím, že ty věčné otázky už jsou moc, chci to změnit.

Stresy, ty jsem vždy nenáviděl. a to už od základní školy, práce pod stresem sice dokáže člověka i donutiti k nebývalým výkonům, ale někoho může i zničit. Každý jsme jiný, ale trémista jsem vždy byl. Vzpomínky na zkoušky a testy, nic příjemného, potom jsem byl z toho jen otráven na delší dobu a učit jsem se nechtěl vůbec-toto je ovšem má chyba. Svět chce silné lidi, a toto co zde někdy předvádím je opakem síly. Asi jsem přesně opakem tebe, podle toho co píšeš.

S tou medicínou, tak to bych byl velmi nevhodný kandidát. To je právě ten velmi náročný obor, šest let studia, veliké množství informací, těžké přijímací zkoušky, ale hlavně, lékař, to znamená být odolný vůči stresu. Ale o tomto, jsem ani nikdy neuvažoval, to je pro premianty a vyrovnané lidi, ale to píši jen na okraj.

Ale ano, chemie, biologie a fyzika mně bavily, stejně jako literatura, ale jsou to těžké obory, navíc studium trvá poměrně dlouho, nakonec je stejně zase ta nejistota. Netvrdím, že jsem po tom netoužil, ale to i po jiných věcech, o kterých už jsem psal.

Možná že v tom je ten problém jak píšeš, ne možná, on je to problém. Mám problémy se rozhodnout, a už kdysi mi říkali, že nevím co chci, dokonce když jsem chtěl hrát na nějaký hudební nástroj, už jsem chtěl zase vyměnit, ho za jiný. Je to můj velký problém.

Je těžké psát, co by mně bavilo, protože o některých činnostech mám iluze, realita je určitě jiná. Nezbude mi než vyzkoušet toho co nejvíce, podle toho co mi nejvíce půjde. A rád bych odjel i do zahraničí, protože tady kde jsem, nevidím uplatnění. Ten "učňák", existují i zkrácené programy, by se jevil jako ideální, protože bych se potom daleko lépe uplatnil někde v cizině, navíc maturita na gymnáziu-to je pro práci někde v kanceláři, tak toto by mně nebavilo. Já netvrdím, že nemohu vyzkoušet mnoho a mnoho jiných nabídek, které jsou, ale otázka je, zdali mně přijmou, protože dnes si každý vybere jen ty nejvhodnější.

Jak jsem naznačil, u mně říci co by mně bavilo, to by bylo jen něco v říši fantazie a snění, já potřebuji něco praktického, co mně spíše toho zbaví. A potom později se možná dostanu k tomu, co chci. Pamatuji se, že jako dítě jsem měl na sebe nenáročné požadavky, později jsem je zvyšoval, ale realita, je o něčem jiném.

a_dr1a

Dick. Nic nie je na skodu - co si v zivote ziskal, naucil sa, ci co mas. To ti uz nikto nikdy nevezme. Pamataj. Minulost uz aj tak nezmenis neovplyvnis a musis ju brat taku, aka je. S dobrym aj horsim. Inak by si sa zmagoril z tych vecnych umornych otazok myslienok - "co by bolo keby"?? Zameraj sa preto uz len na pritomnost a buducnost. Teraz len nabaluj dalsie a dalsie - ci rekvalifikacie, rozne kurzy, osvedcenia, vyucit sa v niecom, alebo aj VS. Pises, ze nemas rad stresy. Tak pre mna boli stresmy skor ZS a SS. To si nikdy netusil, ci ta ucka nevyvola, neprepne jej a neda neplanovanu pisomku ai. Pre mna boli VS v tomto smere super. Lebo na prednasky cvicenia seminarky prax som chodila v pohode, uzivala som si vsetko a vedela som, kedy stres pride - ze pocas skuskoveho. A tam som sa uz drvila a vedela, ze stres bude a ze ho aj zvladnem. Ze musim. Ale vedela som odkedy dokedy to aj bude trvat. A bola som na to pripravena.

Inak maturu z toho co mas, a co ta bavia chemia ai, by som isla aj na medicinu) ale zas 6r musis z niecoho aj zit. No je tam okrem ineho aj latina, tak neviem)
Co ta presne Dick bavi? A zaroven, zeby si sa v tom vedel realizovat, aj vyzit uzivit sa? A podla toho sa vyuc, urob si rekvalifikaciu. Urcite si si uz presiel vselicim. Magor nie si a ani hlupy. Len sa akosi stale nevies v tomto smere oblasti najst. Co by ta bavilo robit Dick?