Dobrý večer,
chcela by som civilný obrad, jednoduché biele šatočky, kvety vo vlasoch, taký letný štýl. Spraviť pekné fotky na pamiatku, niekde v nejakom peknom prostredí. A posedenie - slavnostnu veceru pre svedkov a rodicov. Zvazovala som aj súrodencov. Ja mám brata, ktorí ma rodinu to je 5 ludi a priatel ma 4 súrodencov, ktorí majú partnerov. Takze celkovo by to bolo 20 ludi a to je pre nas vela osob. A zasa pozvat ich bez partnerov, to proste nejde .. Tak pre nich, prípadne aj kamarátov este by sa spravilo nieco zvlast, mozno dajaka grilovacka, gulas.. Rada by som sa opytala aj takto, ak ma niekto podobnu skusenost, pripadne tu fakt je niekto, kto takto svoju svatbu riesil, napiste, naozaj sa potesim .. ako ste to riesili Vy? Vďaka za príspevky
Otázka ku sobášu
Viem že dnes niektorí aj takto riešia svadby...Ale asi by som oželela drahého fotografa(študent čo vie fotiť ti porobí fotky za pár eur), neriešila by som hlavnú svadbu, ale len obrat a potom posedenie pre všetkých....ak máte malý byt, dajú sa prenajať priestory, nájdi si kuchárku čo pre všetkých navarí, pár zákuskov, pitie - vyšlo by to lacnejšie ako v reštike...chata sa mi zdá už taká neosobná, guláš uplne nevhodný...to by som potom urobila len obrat - rodičia + svedkovia, posedenie v reštike a dosť....kamarátov by som neriešila, skôr súrodenci by sa urazili...sama vieš koľko máte peňazí a koľko z nich chcete použiť na svadbu...pre tých 20 ľudí sa dá zaplatiť aj obed s prípitkom po obrade v reštike...to sa zmestíte do nejakých 400-500 eur(neber to ako svadbu, ale len obed s prípitkom)...alebo potom len vy, rodičia a svedkovia.....
To akože uvažujete nepozvať súrodencov ale vybaviť to nejakou grilovačku? No každý nech si robí ako chce, ale ak pýtaš na názor, tak podľa mna je to totálne neslušné a radšej by som odložila svadbu kým nenasetrim ako spraviť niečo podobne. Otras!
bagration, to uz je o inom, co pises ty. Vtedy chapem teba aj tvojho priatela
adr1a.
ak by cela svadba bola taka, tak by som to ani ja neriesil. Jedine vtedy by som s tym mal problem, ak by to bol naozaj dobry kamarat, ktory by ma nepozval na "hlavnu" svadbu. Inak nie som urazlivy clovek a casy sa menia, aj oslavy a svadby. Nebola by to konvencna veselica, ale ak by sa rozhodli pre taku pre vsetkych hosti bez vynimky, naozaj nikomu do toho nic nie je. Ani ten moj spominany kamarat nie je urazlivy, ale ak jeho najlepsi kamarat ho pozval na chatu, namiesto "oficialnej" oslavy, pritom su tak zadobre, ze skoro akoby bol clenom jeho rodiny, to uplne chapem jeho rozhorcenie.
bagration, ak nemaju peniaze, tak sa im nediv. Kazdy by mal skakat do vysky svojich moznosti. Ja som este na takej svadbe sice nebola, no uz som o takych pocula. Keby mna kamarati pozvali, isla by som. Kvoli kamaratstvu priatelstvu (a hl. keby vedela, ze su na tom fin. horsie). A to som mozno zhyckana a naucena na insie
urcite je to o kompromise. Ak by to bolo tak, ako si to nacrtla v teme, tak rataj s tym, ze budu ludia, ktori sa urcite urazia. To tak proste bude. Mozno pridu vsetci pozvani "na gulas", ale minimalne rozne reci za vasim chrbtom budu. Je na tebe, ako sa rozhodnes. Zalezi aj od toho, ako blizki priatelia to su. Mna keby takto pozval moj najlepsi kamarat, ja by som mu na rovinu povedal, nech so mnou nerata. Mozno si budes mysliet, ze som citlivka alebo urazlivy, ale je to tak. Nejaky piknik alebo opekacka/varenie gulasa sa skor hodia k oslave narodenin, aj to k nie velmi okruhlym.
to bolo myslene vseobecne,.. lebo kazdy koho poznam nema ziadnu rezervu, peniaze rozdrbkaju na kraviny a potom ked chcu taku beznu vec ako je napriklad mobil alebo nova pračka riešia to požičkami, splatkami.. ked napriklad mne pride nejaky preplatok napriklad 100€ tak to neprejebkam ale hned odlozim,.. lebo peniaze ked su na učte alebo v penazenke len navadzaju cloveka na minanie... aj na take veci ktore ani nepotrebuje...
Po 5 € na vkladnú knižku, no to kym vyskladas nejakych 2000 € veľa šťastia :-) Každopádne, verím, že urobíme dajaký kompromis. Viem však, že všetkým vyhovieť rovnako sa nedá.
a to je taka strašne velka polozka ked ma niekto problem s "iba" 20 ludmi? a svadba je nieco co sa "planuje" neviem kolko ma zakladatelka rokov,.. ja neviem ale velmi malo ludi ma niečo take ako "rezervu" že by si mesacne aspon po 5€ (ked sa neda viac) posielali trvalym prikazom na vkladnu knizku....
Amally. Ak uz chcete usetrit, tak spoj rodinu a kamaratov dokopy. Presne aby sa nestalo to, co pise bagration. Takze svadbu kludne na urade len so svedkami (max.rodicov) a potom uz len spravte pre vsetkych vratane rodiny priatelov kamosov znamych v niektory vikend zahradne posedenie (gulas, grilovacka, salaty, zakusky pitie ai a je). No uz pocasie bude ake bude. Ked sa beriete na jesen ci kedy, musite pocitat so vsetkym