Inteligence

Príspevok v téme: Inteligence
Dick

Co je to inteligence si může každý přečíst. Její definice se vyvíjela v čase. Která definice je vám nejbližší, případně máte sami nějakou definici?

Co si myslíte o jejím měření? Je vůbec možné takovou vlastnost uchopit, natožpak měřit?

Je její míra-velikost u každého člověka děděna, nebo existují vlivy prostředí, které mají větší vliv na její rozvoj, než samotné geny? A nebo je to prostě kombinace těchto dvou faktorů, a lidé se mohou marně dohadovat, co má, a co nemá větší vliv?

Pokud jsme už determinováni-omezeni určitou její velikostí, máme vůbec šanci ve společnosti uspět?

Co si myslíte o "zneužití" výzkumu inteligence-eugenice?

Už tady byly zmíněny nějaké hodnoty přiřazeny různým "národům", není to podle vás projev rasismu, případně se jedná o nepravdivé údaje a nebo tomu věříte?

Napsal jsem několik otázek, ale je to téma k volné diskuzi, takže psát můžete k tomuto tématu co chcete. Díky za vaše názory.

Dick

Největším "zabijákem" rozvoje myšlení, a tedy i inteligence vidím nevhodný způsob vzdělávání ve školách-ne přímo školu jako takovou. Dobře si pamatuji do jaké školy jsem chodil já, a kdo tam učil. Druhým, "zabijákem", neméně, někdy ještě větším je samotná rodina, záleží, do jaké rodiny se kdo narodil. A potom už jsem to jen já sám a mé chyby.

A jestli inteligence stagnuje, či degeneruje. Ona u většiny nikdy nebyla zázračná, horší je, když dochází k demotivaci a k zničení u těch, u kterých je ještě naděje.

Je to boj se sebou samým. Ale na inteligenci by se opravdu neměl nikdo vymlouvat, a nebo se ji naopak chlubit.

airbag

Jatt,
Za vynimocnost v detstve, uspesnost na vysokych skolach nevdacis le iq,, mas vinikajucu pamat, a nemas problem sa sustredit. Napriklad Einstein mal na skolach problemy, a iq teda mal vysoke,, a v detstve taktiez vraj dlho nerozpraval, sa mozno dokonca zdal byt zaostalejsim,, a bol nevyraznym az do doby, kym nezacal pracovat v patentovom urade... Co som mrkol davnejsie dokumentarny film o nom, v skole mal problem sustredit sa, rezpektive bol zasneny, zamysleny, skola ho asi nebavila, myslel na svoje veci, mal svoje vizie, a az tym ze za nimi siel, ze bol nimi tak fascinovany, dokazal velke veci. Na velke veci to chce viac, ako len vysoke iq, aj Arnold Schvarceneger ma vysoke, 140, a mnohy mnohy dalsi, no barz svetu nepomohli, ani sa nesnazili,, no ale ako pomoct... snad tebe sa cosi podari, drzim ti prsty,, chcelo by to ist uz efektivnejsie do vesmiru :P

Mesačný princ

Jatt - najskôr píšeš dobre :) len ľudia sa ťa snažia presvedčiť o tom, že pozitívne myslenie a vôľa všetko zmení :) Jasné, že človeku s IQ okolo 60 sa nebude dariť tak, ako niekomu kto má 130 :)

Dick

Moireal, a nebo raději ty bláznivé představy (mám na mysli svoje) opustit, a raději se věnovat něčemu praktickému.

Já jsem totiž strávil dlouhou dobu dumáním co bych vlastně měl dělat, čemu se věnovat. Studium, to už asi nepůjde, náročné na čas, odolnost proti stresu, inteligenci.

Umělecká činnost, to je také komplikované, i když alespoň vyzkoušet na nějaké úrovni to bych měl. Uvidím.

Teď o tom jen píši, ale brzy budu muset toho hodně změnit, opustit místo kde žiji a snad odjet do zahraničí, protože zůstat nemohu, to je stojatá voda. A lidé, se kterými si nerozumím. Takže mám také problém, jinak bych sem nepsal. Ne že bych nevěděl co chci, já měl problém, že toho bylo hodně a možná to bylo i velmi náročné. třeba i nad mé schopnosti.

Moireal

Hlavne prijat sameho seba a rozvijat svoje talenty. Nema zmysel ist hlavou proti muru a snazit sa tam,kde to nieje dane.

Virtualna realita ma aj svoju pozitivnu inspirativnu stranku. Treba len hladat na spravnych miestach. Tak ako vo vsetkom. Tak sa drz a nech najdes co hladas. :-)

Jatt

Prispejem aj ja obsahovo stručným príspevkom.

Už 6 rokov som členom MENSY - združenia intelektovo nadpriemerných ľudí s hodnotou IQ 130+. O mojej mimoriadnej inteligencií sa vedelo už nie ďaleko od počiatočnej fázy môjho života, keď sa u mňa pomerne skoro prejavili schopnosti počtových úkonov s číslicami, schpnosť plynulého čítania, nadpriemerne veľká slovná zásoba na daný vek a schopnosť narábania so slovami. Môj intelekt sa prejavoval rýchlou učenlivosťou, nové poznatky z okolia sa na mňa len tak "lepili". Aj z vyššie uvedených dôvodov mi v 12 rokoch bolo umožnené poslať príhlašku na prestížnu vysokú školu, ktorá bola od hranic Slovenska vzdialená stovky kilometrov. Školu som zvladol bravúrne a následne moje kroky smerovali na ďalšiu prestížnu VŠ. História sa opakovala a aj moje pôsobenie na v poradí druhej VŠ bolo excelentné. Medzitým som sa spolupodieľal na mnohých vedeckých objavoch a publikoval som mnoho teórií z rôznych odvetví vedy. Dnes mám 22 rokov a môj "procesor" produkuje stále nové a nové objavy, ktoré budú užitočné pre nie malú časť obyvateľstva. Možno na Slovensku. Možno v Európe. Možno na celej planéte Zem. Uvidíme.

Na základe vyššie uvedeného si dovoľujem tvrdiť, že hodnota IQ má nemalý vplyv na náš život a úspechy v našom živote.

Dick

Moireal, hlavně pragmatismus a praktičnost, to je výhoda. Nepraktický člověk, to je utrpení.

Ale já ani možná nejsem až tak nepraktický, ale spíše se těžko přizpůsobuji, tam vidím problém.

S tím si ale budu muset poradit sám, už jsem tady měl dost témat, vlastně i toto. Teď jsem ho jen trochu obměnil. A už je to i mé poslední téma, protože nechci žít ve virtuální realitě.

Je problém, že lidé tak těžko řeší problémy, že jim to tak dlouho trvá, že někdo stráví roky na podobných fórech a stále se jen ptá. Ti kteří radí, to je jiná věc, já bych to nedokázal. Takže toto je poslední téma. A potom mizím z virtuálního světa, těch pár měsíců mi stačilo.

Moireal

Ano to je pravda,ze aj matematici msku blizko k hudbe. Moj priatel miluje cisla,ma na ne skvelu pamat,kdezto ja nie no v ladke k hudbe sa stretavame. A poznam aj nejake math a progrockove kapely ako And So I Watch you From Afar. Ti maju vyrazne bicie a gitaristi pri hre pouzivaju tapping. Je to akoby taka presne vypocitana hudba. :-D

A suhlasim aj s tymi celkovo nepremyslajucimi ludmi. Odhliadnuc od toho si ale myslim,ze je skvele ked ma clovek technicke myslenie a sikovne ruky. Priklady toho vidim v rodine.