Ahojte, potrebovala by som poradit ohladom bilingvalneho gymnazia, pripravy, prijimaciek, atd... Vraj na to treba absolvovat aj nejake psychologicke testy. Ti, co mate akekolvek rady, tipy, skusenosti, budem povdacna :)
Bilingvalne gymnazium
my sme nic take nemali len klasicke prijimacky SJ AJ matika a nabozenstvo...
Ahoj :),
ja mam skusenost s prijimackami na spanielske bilingvalne gymnazium v Nitre.
Na zaciatok by som chcela podotknut, ze najistejsie informacie budes mat, ak si vyberies konkretne bilingvalne gymnazium a poinformujes sa o ich podmienkach prijatia. Na kazdej skole sa niecim lisia, i ked v podstate, princip sa zachovava.
No, a co sa tyka mojej pripravy... Na tuto skolu som si dala prihlasku, lebo som chcela skusit, co je to zac, ake su tie testy narocne a ci na to mam... :)
Bezne prijimacie testy- matematika, slovencina, na tie som sa trochu pripravovala, avsak nie velmi. Neboli ani tak narocne, ako som cakala.:)
Co sa tyka talentovych skusok, resp. "psychotestov", ako si to nazvala, tam sa pripravit neda. Ide o testy, na zaklade ktorych sa vyhodnocuje, aky predpoklad mas na studium jazykov. Ale to asi vies. :)
Moje "psychotesty" boli zamerane skor na vseobecny prehlad, logicke myslenie, nic z konkretneho (spanielcina) a ani z ziadnych inych cudzich jazykov tam spominane nebolo.
Avsak, spoluziak, ktory bol robit na ine BG- nemecke... ten uz mal v psychoteste mix roznych jazykov. Otazky mal v slovencine a moznosti uz boli v cudzich jazykoch, pricom mal vybrat, v ktorej moznosti, podla neho, sa hovori nieco o rodine, skole, sportoch, atd... Proste test zamerany na jeho "cit" na jazyky... Akurat ze problem bol v tom, ze v kazdej moznosti bolo slovo, ktore malo nejaky zaklad z pytaneho... (napr. Vyber moznost, v ktorej sa hovori o rodine! -a v kazdej vete z moznosti bolo slovicko "familia".. :D)
Bilingvalne gymnazia su vo vseobecnosti velmi kvalitne skoly. Ale za tou kvalitou, ktoru rokmi nadobudas pocas studia, stoji tvrda drina. Treba sa ucit viac ako na "obycajnych" gymnaziach.
Su ludia, ktori idu na BG s tym, ze ich bavia jazyky a pocas studia pridu na to, ze to nie je uplne pre nich, potom prestupia alebo sa trapia.
A su taktiez ludia, ktorych studium naplna, bavi ich jazyk a "trapia" sa menej. :-)
Tym "trapenim" nemyslim nic zle, akurat, nie kazdemu sa chce sediet za knihami stale.
A tiez zvaz, ci bilingvalne gymnazium co sa tyka dalsieho studia. Ak chces ist napr. na medicinu, musela by si potom viac makat, pretoze bilingvalni gymnazisti maju o nieco okresanejsie ucivo. Aspon podla mojich informacii. BG su najlepsie, ak sa chces dalej zameriavat na jazyky, pretoze pocas celych piatich rokov sa venujes jazyku, vsetko sa v nom ucis...
Ak si rozhodnuta pre taketo studium, chvalim a drzim palce, aby sa vydarili prijimacky a darilo sa aj dalej na skole.. :)
Howgh.