Da sa zit bez vysokej skoly?

celebrita facebooková

Kto má trošku súcit s rodičmi, pokiaľ ich nemá veľmi bohatých, tak ten by mal každý podľa mňa odísť po skončení SŠ aspoň na jeden rok do zahraničia si zarobiť a naučiť sa jazyk, ale aj spoznať inú krajinu, aby sa mu trošku otvorili oči a nech sa potom sám rozhodne, ako ďalej, či VŠ na Slovensku, alebo život v Anglicku/Rakúsku/inde... a nielen klásť vysoké nároky na rodičov, cecať od nich, aj keď sa už pomaly blížia k dôchodku a hnať nešťastné, utrápené, chudobné a životom dobité mamičky do Rakúska opatrovať, lebo si decko jedno nespratné vymyslelo, že sa stane večným študentom, alebo skôr večným povaľačom. Keď to nenadobudne pracovné návyky v tom najlepšom a najvhodnejšom veku, kedy je to najzdravšie, plné energie a deň dovŕšenia plnoletosti má ešte čerstvo v pamäti, tak kedy potom? Chúďatká tetušky opatrovateľky...

Rain000

Dakujem vam za prispevky. :)
Chcela by som robit tuto pracu cely zivot ale neviem ci by som si dokazala nasetrit na dom. Zase hypoteka sa hrozne dlho splaca :/

vaporwave

neviem111111 - ale občas to nie je len o praxi a šikovnosti, keď sa niekde nehodíš do pracovného kolektívu (alebo do tej firemnej kultúry) ani ta prax alebo iné tvoje povahové vlasnosti na tom nezmenia...jedna bývala spolužiacka si tak nasla pracu po vs bez toho aby mala prax na pozícií na kt sa hlásila, este jej to dali aj najavo na pohovore, len nejako im ostatní uchádzači nesadli, tak nakoniec vybrali ju ...

Rain000 - nemusís predsa len pracovat vzdy na iných, mozes aj podnikat a to pohodlne z domu a to môžeš začať uz teraz :)

Giga1

Bez VŠ sa uživíš takisto ako aj v VŠ. Ja som na VŠ ísť nechcela, vyštudovala som bilingválne gymnázium a ani napriek tomu, že do mňa hučali, ako musím som VŠ odmietala.
Po maturite som sa zbalila a odišla robiť Au pair do Španielska, kde som bola 6 mesiacov, na 2 mesiace som prišla domov a odišla do USA, takisto ako Au pair. Vrátila som sa po 2 rokoch a teraz pracujem v jednej farmaceutickej spoločnosti ako obchodný zástupca. Mám kolegov s VŠ a necítim sa o nič menejcenná ako oni.
Nie všade potrebuješ VŠ a to ani tam, kde si kladú požiadavky. Mám kamarátku, ktorá pracuje ako zapisovateľka na súde s OA a moja sestra skončila pred 2 rokmi právo a robí v banke ako klientsky pracovník. Ak si šikovná, bez VŠ budeš. Skúsenosti v zahraničí sú niekedy viac.

neviem111111

VS ma podla mna zmysel ak chce clovek robit lekara, architekta, vedca a pod. inak nie je problem aj bez skoly. to su teda aspon moje pozorovania, mozno sa ale pohybujem v kruhoch, kde maju ludia viac stastia. a vacsina ludi co poznam a ma dobru pracu a dobre platenu robia nieco uplne ine nez co vystudovali, cize im ta vyska aj tak bola na dve veci.

neviem111111

bezvysky, pracujem v jednej medzidnarodnej spolocnosti. staci byt sikovny, mat ochotu sa ucit a pracovat a nie je problem vypracovat sa aj bez VS. vela ludi je tam aj na riadiacich poziciach bez VS. praveze skor sledujem, ze moje rovesnicky s VS pracuju po kaviarnach a obchodoch, pretoze v tych vymyslenych neupratnitelnych oboroch ktore vystudovali sa neda zamestnat ziadnym sposobom a kym tie nezmyselne skoly skoncili, mali vela rokov a ziadnu prax, takze maju problem sa zamestnat aj na pozicie ako recepcna/asistentka a podobne.