Dobry den, teraz budem tretiacka na gympli ale ucenie vobec nie je pre mna, okrem anglickeho jazyku. Chcela by som ist po strednej robit au pair cez Coolagent a ostat zit v Anglicku. Vsetci mi vsak hovoria ze sa neuzivim, ze potrebujem vysoku skolu a tak. Vyjadrite svoj nazor prosim. Ale na vysoku urcite ist nechcem.
Da sa zit bez vysokej skoly?
dá :) a ešte ako skvele.
Ja som po strednej išla na pár rokov von, robila som na poli, cestovala a sú to najkrajšie roky môjho života.
Nemusíš ísť len do Anglicka, ak sa ti naskytne možnosť ísť do Nórska, Švédska, robiť chyžnú alebo i aupair, neváhaj.
Určite si choď za tým, po čom ti srdce piští. Neni na tom nič zlé. Tá sloboda, atmosféra, úplne iné myslenie ľudí sa so Slovenskom nedá porovnať.
ja mam iba gympel a zarabam 1500 v cistom mesacne. vyska uz aj tak nema ziadnu hodnotu, co by jej ako pomohlo keby vystuduje nejaku etiku a pod? polovica ludi s titulmi robi na pumpach a v mcdonalde. ide o sikovnost a pracovnu moralku, nie o VS.
bez vysokej skoly sa da. Ale uvedom si, ze gympel je len priprava na vysku. Ak mas iba gympel, nemas ani strednu odbornu skolu a dokonca si pod urovnou ucnovky. Defakto mas len zakladnu skolu. To si potom tazko budes hladat pracu.
to teraz je taka moda že každá/každý echm (nemyslím zakladatelku!)
ide na vš... a už ked počujem ten tón ked niekomu oznamujú, ked sa ich niekto pýta či pracuje alebo...? on/ona že "študujem"
no a tak doležito ako sa pri tom vedia tváriť.. a myslia si že su neviem čo... pritom si pomyslím....že ja v tvojom veku som už mala odpracované roky, svoj byt, všetko som si kupovala za vlastné... a nie za peniaze rodičov...a ked skončia vš... s ich "vysokou mienkou" čo o sebe majú,..si "nevedia" nájsť prácu,..lebo všetko je pre nich podradna robota, tak radšej budu na krku rodičom ktorí pracuju za minimálnu mzdu a musia ešte živiť príživníka.....akoby mali niekte robiť tiež za minimalnu mzdu...a toto chovanie ospravedlnuju tým že "Zákon o rodine stanovuje, že vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom trvá dovtedy, kým deti nie sú samy schopné sa živiť..ved.." ja som mohla isť na vš, bola som nútená ist na prijimačky, ktore som zamerne neurobila lebo som mala ine plány... a vieš čo? vôbec to nelutujem..
Mne by sa na vysokú školu vôbec nechcelo chodiť, aj keď viem že hovoria že to je úplne v pohode ale mne sa viacej páči v robote a je mi lepšie že si môžem kúpiť čo chcem a mám nejaký vlastný príjem
dá sa žiť a garantujem ti že aj lepšie ako s výškou :-)
Rain nechod na vysoku skolu. Je to totalna strata casu. Chod fakt do Anglicka zit kde ta normalne zaplatia a kde budes moct dychat. Nepocuvaj zaslepenych slovakov ktory si myslia ze ked si spravis vysoku tak urobis dieru do sveta lebo je to totalny blud. Vysokoskolacky koncia ako predavacky, vo vyrobnom podniku ale fakt par ludi robi v obore co vystudovali ti co maju stastie alebo protekciu...
Ja nemám VŠ a ani mi nechýba a ani ju nechcem. Žijem v Rakúsku, chcem zabojovať o občianstvo a chcem tu zostať natrvalo. Tu môže totiž aj človek pracujúci ako čašník, umývač riadu, upratovačka, predavačka, utierač stolov a podláh v mekáči... bez problémov bývať v podnájme v garsónke a sám. A uživí sa. Nech zarobíš 1050, na bývanie dáš 450, ešte stále máš z čoho žiť a pokiaľ len nemáš pásomnicu, že by si potrebovala každé dve hodiny zožrať rezeň s hranolkami :), tak to jedlo ťa zase až tak veľa nestojí, aby si musela zomierať od hladu dva týždne pred výplatou a pokiaľ si skromná, že nepotrebuješ chodiť po reštikách a po kaviarňach každý deň, tak aj ušetriť sa čo-to dá. Nehovoriac o tom, že ako chyžná v hoteli môžeš dostať priamo tam aj ubytovanie zdarma. Nie je to zlý život, pokiaľ nepotrebuješ silou-mocou robiť zo seba nejakú fajnovú pipinu, ktorá by sa prepadla od hanby ak nemá VŠ, alebo nedosiahla postup na šéfku niekde na pracovisku, ale vieš sa zaradiť a byť vďačná svojmu osudu, že ťa práca uživí, tak si na dobrej ceste k šťastnému a spokojnému životu aj bez VŠ. Ale žiť šťastne bez VŠ = byť preč zo Slovenska, lebo tam ani mnohí s VŠ nie sú šťastní. Na Slovensku sú mizerné platy, chudoba a bieda a do budúcnosti žiadna šanca na zmenu k lepšiemu. Ja osobne, ani pokiaľ by som mala VŠ, by som nedokázala byť šťastná v krajine, v ktorej iba ja jediná a zopár mne podobných sa máme dobre, lebo máme VŠ a všetci ostatní sa majú zle a nedokážu vyžiť, zomierajú, lebo nemajú na lekára a na lieky a štátu to vyhovuje, však skapal dôchodca? Chvalabohu, o jeden dôchodok menej :) Mne sa oveľa lepšie, hoci bez VŠ, žije v krajine, kde každý človek dokáže zo svojho platu zaplatiť podnájom a vie v ňom bývať sám, zaplatí si stravu a veci, čo potrebuje a ešte vie aj ušetriť, hoci je len upratovačka. Ľudia sú tu šťastnejší, neriešia existenčné problémy a pokiaľ ma práca uživí, tiež už nemám čo riešiť. Okrem toho sa tu nikto na upratovačku nepozerá ako na nejakú sprostaňu, debilitu, ktorú treba podceňovať, ale si človek človeka váži, čo teda na Slovensku ozaj, že vôbec, ale vôbec nie. Ja ti môžem odchod do zahraničia len schváliť a kde je napísané, že po niekoľkých rokoch života v Anglicku nevyštuduješ napríklad diaľkovo ekonómiu práve tam? Vzhľadom na to, že si na gympli, tak predpokladám, že talent na to máš. Totiž zlé známky na gym. často znamenajú, že aj človek nadpriemerne talentovaný má proste len problém prispôsobiť sa zlému a nevhodnému systému skúšania, aký je iba na gymnáziách, pričom ale na ZŠ mal bez učenia a bez námahy pri dobrom systéme skúšania čisté jednotky a ani sa doma neučil, nepretrhol. Viem to podľa seba. Teraz sa ti to možno zdá nereálne, ale keď raz budeš na anglickej VŠ, tak si spomenieš na moje slová :) Želám ti veľa šťastia, nevzdaj sa svojho sna :)
záleží od jej šikovnosti... ja nepracujem v odbore ktorý som vyštudovala.. na to sa nikto nepozerá.... v ponukách práce máš napriklad: požadovane vzdelanie: stredoškolske s maturitou
a to je všetko...potom ma skušobnu dobu a bud sa uchytí alebo nie...
iste že automechanik nemoze robit zdravotnu sestru, časníčka robiť IT-managera či ako sa to volá dnes... a ked chce ist do zahranicia nase stredne skoly su jej tam na figu...a ked bude chciet mozno bude mat prilezitost studovat tam niečo...
na slovensku po ukonceni gymnazia sa bez vysokej skoly malokde zamestnas, pretoze gymnázium je vseobecna predpriprava na VS. nic specialne ani do ziadneho odboru ta zamestnat nemozu, kedze nemas potrebne zrucnosti a znalosti, neviem vsak ako je to funguje sekretárkach a tymto vseobecnym smerom uchylujuce sa profesie. co sa tyka zahranicia, tam si asi skor najdes pracu, vela mladych odchadza prave tam si zarobit, ak teda sa nebranis ziadnej robote, mam sesternicu ktora odisla z VS v druhom rocniku, zacala robit ako aupair a potom ako predajca a uz tam aj ostala