Takže pred týždňom mi zomrela maminka,posledná rodina,posledná kamarátka. Mám 18, do detského domova ma nezoberú. Neviem,ako mám platiť za byt, ako povybavovať milion vecí ktoré treba, ako si nájsť prácu, ktorú nebudem zvládať. Ja ani len neviem ako sa mám poriadne zabiť. Nedokážem skočit pod vlak,nejde mi to. Bojím sa pojesť tabletky,všetkého sa bojím. Nieje tu ani nijaká skupinka bezdomovcov,ku ktorým by som sa pripojila. Nechcem tu byť a neviem ako odísť prosim pomožte
Koniec
V prvom rade sa obráť na úrad práce sociálnych vecí a rodiny, tam ti isto dobre poradia a takisto ti dajú aj peniaze, aby si mohla žiť. Sprav si popri tom kurz cez úrad práce, nejakú dobrú rekvalifikáciu a začni si zarábať. Na nikoho iného sa prakticky nespoliehaj.
Ak máš samovražebné myšlienky, tak si pusť nejakú dobrú hudbu a upokoj sa.
A isto nikomu nevypisuj, aby ti pomohol. Je to síce od nich šľachetné, ale v dnešnej dobe nemožno veriť nikomu, ani vlastnej riti:-)
Ahoj Lucka, tiez ako ostatnych ma velmi mrzi ako na tom si :/, neviem si to ani predstavit, nemat vobec nikoho, no snad mas aspon kamosov, kamosky, mas ich? Napis mi na email 3rb3g@azet.sk, velmi rad by som sa s tebou zoznamil, spoznal,, a vidiel, ako sa ti dari :)
daj sa dokopy, zvladnes to a nerozmyslaj nad samovrazdou!!!
drzim ti palce aby si to zvladla
Lucka, čo sa týka praktických vecí,tak presne, ako ti písali, máš nárok na sirotský dôchodok a ten môžeš poberať počas doby tvojho štúdia, teda aj počas VŠ, do 26tky, ak sa nemýlim.
Určite by si mala zájsť na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a vypýtať si poradenstvo k tvojej situácii, oni ti povedia, na čo všetko máš teraz po materiálnej stránke nárok, ako a kde to získať. Budú to papierovačky, ale stoja zato, lebo ti pomôžu finančne prežiť, taktiež tým môžeš získať kontakty na najbližšie organizácie, centrá, kde zoženieš aj ľudskú pomoc a podporu.
Neviem, či si počula o existencii Domova na polceste ? www.domovnapolceste.sk je to jedna z možností, kam by sa dalo ísť, ak naozaj nemáš žiadnu, žiadnu rodinu, alebo niekoho blízkeho, kto by ťa prichýlil a mohla by si s nimi pobudnúť, kým to je potrebné. Domov na polceste je miesto, kam chodia mladí ľudia, ktorí sa ocitli podobnej situácii, ako ty, ostali sami a potrebujú sa nejako postaviť na vlastné nohy.
Ak hľadáš ľudskú podporu,sprevádzanie, rozhovory, určite napíš na IPčko, ako ti to tu dole odporúčal/a Kýčera. Pôsobí tam tím mladých ľudí motivovaných pomáhať,bývajú teraz online od 14 do polnoci . Je to bezplatná služba, kde sa môžeš porozprávať o tom, čo sa v tvojom živote deje a prípadne ťa budú smerovať ďalej, už podľa toho, ako sa sama rozhodneš.
Neboj sa, neostaneš v tom sama. Už mnohí komentujúci priamo tuto na fóre ťa v tom rozhodne nenechajú a je ozaj veľmi dobré, že si si prišla žiadať pomoc sem a otvorila tému, ktorá teraz otriasla tvojím životom. Chcem ti vyjadriť úprimnú sústrasť :/ hoci to nie je teraz to, čo pomôže.....ale prosím ťa, zdieľaj s nami to,čo prežívaš a ako sa to vyvíja i naďalej. Sme tu s tebou.
Treba sa za ňu modliť a aj za to, aby si to zvládla.
Ešte som to nikomu nepovedala a už je to dávno. Si prvá.
Ahoj, Lucka,
predstav si, že sa na Teba Tvoja maminka pozerá a zachovaj sa tak, aby bola na Teba hrdá a aby vedela, že si v poriadku. Mne zomrel ocko a z vlastnej skúsenosti som presvedčená o tom, že určitý čas tu dušičky našich blízkych ostávajú a až keď vedia, že môžu odísť, odídu. Neviem kam, ale odídu. Dovoľ aj Ty dušičke Tvojej maminky aby spokojná a šťastná mohla odísť.
Lucia, nevzdavaj to, da sa to zvladnut. Rad by som ti pomohol aj prakticky.
filip.trnavsky@zoznam.sk
Lucka ak chces napis mi.. rodnejkraj@seznam.cz