Ahojte, moj problem je taky, ze strasne lahko priberam. Musim si neskutocne davat pozor na to co zjem, inak sa to hned lepi na mna. Mam taky typicky zensky typ postavy, vacsi zadok a stehna a boky, pas skor stihlejsi a prsia take akurat, teraz ked som pribrata su celkom velke. Nebola som ani stihla ani tucna, no za posledne dva mesiace som sa prestala strazit a dopriala som si volnost v jedeni. Jedla som normalne podla chuti vsetko, neprejedala som sa, ale jedla som aj casto zmrzlinu, kofolu, obcas sladkosti alebo jahody so slahackou, vynimocne hranolky alebo pizzu. Po dvoch mesiacoch som riadne pribrala, tak som sa odvazila nech viem kolko a bolo tam o 10 kg viac!! Pribrala som riadne na zadku a na stehnach, velmi vzadu na bokoch ako su krize, na bruchu, na rukach poriadne a na prsiach, no vsade. Asi to bude tym ze mam len 16 rokov a moja postava sa meni na zenskejsiu ale ja som uz kypra az moc! Takze zas pomoze asi len dieta :( Da sa nejak spomalit to ukladanie tuku v tele? Pohybu mam dost, ale aktivna sportovkyna zas nie som. Nejde ani o to ze chcem schudnut, mne staci aby som uz dalej nepriberala. Ine moje kamosky maju 4 rozky na desiatu a su stihle a ja mam dva a tucniem. Asi nie je iny sposob ako trapit sa dietami a nedat si oblubenu zmrzku ci kofolu...
Lahko priberam
ferihitka - a kolko mas rokov? uz sa ti to stalo niekedy ze si takto pribrala? tiez ti to ide poriadne hore. a drziavas diety?
no ten istý problém mam aj ja vlastne. lahko priberám, nie som nijako chorá,proste priberám mne to uz pride aj zo vzduchu, pritom kazdy den sa hybem riadne, a tiez samozrejme nezerem vsetko,co mi pride pod ruku, ja som pribrala 8 kil len taky fukot za mesiac a pol...ako som doma zo školy, neskutočne niečo,ja s ahybem,poriadne,a tak, dokonca aj po kazdom jedle chodim a velku,tak ako je mozne,ze priberám ??!"!!!!!!!!!!!!
Gima-Ahoj, dávaš tu veľmi múdre články, aj keď sú zvyčajne dlhé. Kopíruješ ich? Ak áno tak proste daj link na danú stránku. :) Ale keď ich píšeš sama(čo by bolo úctyhodné)tak gratulujem, musíš byť fakt v obraze čo sa týka stravy...
:)
Kľúčom k trvalej redukcii hmotnosti je najmä zmena stravovacích zvyklostí. Je vhodné obmedziť, napríklad sacharidy s vysokým glykemickým indexom, nezdravé nasýtené tuky a trans-mastné kyseliny a, naopak, zaradiť do jedálnička zdraviu prospešné potraviny. Medzi ne patria aj koreniny – jedlo nielenže výborne dochutia, ale môžu podporiť aj vaše úsilie schudnúť. Ktoré v jedálničku oceníte?
1. Kurkuma
Vzhľadom je podobná zázvoru, ale u nás sa s ňou stretnete hlavne v sušenej podobe, teda vo forme prášku. Má intenzívnu chuť a arómu, vďaka ktorým robí aj „obyčajné“ jedlá originálnymi a chuťovo príťažlivými. Pri diéte je prospešná hlavne kvôli obsahu antioxidantov. Z nich je bohato zastúpený kurkumín – oranžový pigment, ktorý dáva kurkume typickú farbu. Má významné protizápalové vlastnosti a javí sa aj ako prevencia vzniku obezity, pretože má schopnosť ovplyvňovať metabolizmus tukov. Odborníci z Vascular Biology Laboratory, Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufs Univerzity v Bostone tvrdia, že podľa výsledkov ich štúdie má kurkumín má významné potenciálne zdravotné prínosy v prevencii obezity a súvisiacich metabolických porúch. Kurkuma môže byť pri chudnutí prospešná aj z toho dôvodu, že má detoxikačné účinky, čo má, samozrejme, pozitívny vplyv aj na redukciu hmotnosti.
Ako ju použiť?
Kurkuma je korením, ktoré sa hodí na dochutenie mäsa, strukovín, ryže i zeleniny. Ak chcete čerpať z jej benefitov maximum, kúpte si kvalitnú kurkumu, ktorú nájdete v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou.
Mohlo by vás zaujať: Schudnúť môže každý: Zistite, ako sa to podarí aj vám!
2. Čierna rasca
Čierna rasca sa v Ázii a na Strednom východe používa ako prostriedok na podporu imunity, úľava pri dýchacích ťažkostiach a pri problémoch s pečeňou, obličkami a srdcom, ale aj na navodenie psychickej pohody. V týchto oblastiach je nazývaná „všeliekom“. Vedci z Obesity & Eating Habits Research Center, Endocrinology & Metabolism Research Institute, Shariati Hospital, Tehran University of Medical Sciences ju testovali na obéznych pacientoch. Zistili, že konzumácia čiernej rasce má vplyv na zníženie hmotnosti a zmenšenie obvodu pása, takisto mierne znižuje krvný cukor a hladinu cholesterolu v krvi.
Ako ju použiť?
Semienka čiernej rasce sa dajú jednoducho pridať k bežným jedlám. Svojou chuťou pripomínajú kombináciu tymianu, oregana a muškátového orieška. Hodia sa k mäsu, do zdravých dressingov, ako posýpka na pečivo alebo ako súčasť do smoothie. Dennú dávku predstavuje jedna až dve čajové lyžičky, pričom je vhodné jemne ich zahriať, aby mierne pukli. Pripraviť si môžete aj čaj z čiernej rasce. Čajovú lyžičku zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 10 minút. Preceďte a podávajte.
Mohlo by vás zaujať: Voňavé klinčeky sú viac ako korenie: Zbavia vás bolesti zubov a zničia baktérie
3. Klinčeky
Klinčeky patria k celosvetovo uznávanej korenine. Pri redukcii hmotnosti vám možno príde vhod ich schopnosť zmierniť nadúvanie, podporiť činnosť čriev, celkovo zlepšiť trávenie a upokojiť. Okrem toho majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Sú dobrým prírodným anestetikom.
Ako klinčeky používať?
Klinčeky sa hodia do viacerých jedál, najmä do pokrmov ázijskej kuchyne. Kombinovať ich môžete s kurkumou či zázvorom a dochucovať nimi mäso i ryby. Hodia sa aj do polievok, marinád, teplých i studených nápojov.
Náš tip: Čaj podporujúci chudnutie
Kúsok očisteného a nastrúhaného zázvoru, 5 klinčekov a 1/2 čajovej lyžičky škorice zalejte horúcou vodou. Nechajte 5 až 10 minút lúhovať, preceďte, ochuťte citrónom a pite po dúškoch. Na dosladenie môžete použiť stéviu.
Dakujem vam vsetkym velmi pekne za rady. Budem sa snazit podla nich riadit a snad sa dam do poriadku.
Veľa závisí aj od metabolizmu, bolo by dobré doplniť stravu o morské riasy, môžem odporučiť vo forme kapsúl tie od Ecce Vita, sú bio a aj dobrá koncentrácia v kapsuly, ale dá sa aj v surovom stave konzumovať k jedlám. -odkaz odstránený- :-)
Skús si nájst zdravsie alternatívy.... Namiesto sladkosti si daj ovocie alebo napriklad melon. Melon je vyborny, tvori az 92% vody a ma málo kalorii! Skus si ho davat na ranajky, olovrant a aj ako maškrtu. Pizza - tu mame radi asi vsetci, vsak :D objednavaj si bud len zeleninovu, best roznych suniek, vajec... Alebo si najdi recept na zdravsiu verziu a skus si ju zo srandy ukuchtit. Videla som vela alternativ na pizza cesto bez vajec, bielej muky atd... Nahrad bielu muku celozrnnou, spaldovou... Ja viem, ze to je hrozné pre teba asi.. Aj ja strasne rada jem, stale som hladna, ale vdaka mojmu metabolizmu sa este drzim inak by som mala uz 100 kíl :D skus si viac prestudovat o zdravej strave a mozno ta to chytí. Ja odkedy sa zaujimam i zdravsiu stravu, tak som prestala jest tolko sladkosti (kedysi som do seba lapala jednu za druhou). Jedz mensie porcie, nech sa ti stiahne zaludok a po case ti bude stacit len trosku a budes plná. Tymto aj docielis rychlejsi metabolizmus a nebudes mat roztiahnuty zaludok. Skus sa aktivne pohybovat, vyjdi si na kruhovy trening s inymi zenami a mozno sa do toho dostanes... Vies, iba chodenie pesi vázne nestaci. Ked mas chut na sladke tak si urob napr chia pudding a mas sladku zdravu maskrtu. Zakaz mame nech nekupuje sladkosti - mne toto dost pomohlo, lebo mama to prestala kupovat a potom som zo zufalosti jedla len ovocie :P skus sa zacat hybat a urob nieco pre seba nech si pekna a nech vidis progres. Ale ak rada jes, tak proste jedz. Len si to straz, ked vies ze si tak nachylna na priberanie. Ked sa najes niecoho kalorickeho tak to chod aspon vybehat alebo ja neviem ako ti poradit. Zdrava strava neznamena len zranie salatov :)
nie je jednoduché nájsť si čas na cvičenie. Ale treba urobiť zmeny aspoň v takých bežných činnostiach, enchodiť napríklad autom ale pešo ;)
Mne dosť pomohlo vrátiť sa k cvičeniu. V rámci toho asi 15 minút denne kliky (najskôr na kolenách potom veľké), drepy s výskokmi, brušáky, chrbťáky a riťáky. Tie chrbťáky, to je taký cvik, že ľahneš si na brucho, pod nejaký nábytok si zasekneš nohy, ruky si zložíš za hlavou a dvíhaš sa. Niečo ako opak brušákov. No a tie riťáky: ľahneš si na chrbát, pokrčíš nohy, ruky môžeš mať položené na zemi vedľa seba a vystreté a dvíhaš zadok aj s časťou brucha, ale lopatky, plecia a hlava zostávajú na zemi. Počet opakovaní si už určíš sama. Na ruky som zvykla občas aj niečo s činkami. Osvedčilo sa mi teda precvičiť denne viaceré svalové partie (ruky, brucho, chrbát, zadok, stehná a lýtka) a nie len tú jednu problematickú, ktorou bol zadok. Ďalej mi pomohlo vylúčiť zo stravy mliečne, mastné a konzervanty a sladkosti. Ale to preto, lebo to boli veci, z ktorých som mala vždy hnačky, že ma po nich preháňalo, bolelo ma z nich brucho a prdela som z nich, neskôr sa zistila laktózová intolerancia, čo bolo moje tušenie dávno pred vyšetrením - a aj sa potvrdilo. Dosť pomôže test na intolerancie: vzdať sa toho, čo je nevhodné podľa výsledku testu a nahradiť to inými potravinami, aj takými z bio obchodov. Potom už by váha mala ísť pekne dole. Ďalej, priberanie môže byť zapríčinené braním rôznych liekov: napríklad antidepresíva, lieky na spanie, lieky na štítnu žľazu, niektoré druhy hormonálnej antikoncepcie... Tu si človek asi moc nepomôže, lebo kedˇ tie lieky musia byť, tak proste musia a kým sa berú, dovtedy tu bude aj problém s priberaním. No napriek tomu aj v prípade brania liekov nezanevrieť na cvičenie a zmenu stravy: tak sa to priberanie v takomto prípade aspoň len spomalí a už aj to je malý úspech. Nezabúdať na pitný režim, najlepšia je voda.