Ahoj :) študujem madicínu ale chodievam k psychologičke - tá ma odporučila k psychiatrovi - kvoli uzkostiam a depke, ktoru mám z toho, že som mala veľmi ťažkú rodinnú situáciu a prešla som si šikanou. Myslíte,že mi to môže až tak poškodiť záznamy, resp. spôsobiť problémy na škole?
Medicína
Bebe, ak tie lieky naozaj tak veľmi chceš a chceš to s nimi skúsiť, tak potom choď radšej k nejakému súkromnému, nech to aspoň systém nevykazuje. No najlepšia rada je neísť k psychiatrovi žiadnemu.
Jedna vec, ktorú ja osobne absolútne nechápem, je, keď nejaký človek vyplakáva (nemyslím teba, myslím to všeobecne), že má taký a onaký problém, upadá do zúfalstva a uvažuje o návšteve psychiatra. Ale vo vzťahu k riešeniu problému zostáva pasívny, nechce si ho riešiť. Napríklad nejakú ženu šikanuje muž. Namiesto toho, aby odišla od neho a bola už konečne sama a šťastná, tlači do seba oblbováky, ktoré rozmýšľaniu bránia ešte viac. To ja keď mám problém, tak sa zamyslím, ako ho vyriešiť, predstavím si, že je už vyriešený a dokonca vo fáze, keď ešte vyriešený ani nie je, ale som si istá, že čoskoro vyriešený bude, nastupuje u mňa pozitívna emócia, ktorá zodpovedá radosti z toho, že sa problém vyriešil. A potom sa predstava naplní, problém vyrieši a pozitívna emócia pretrváva. Takže vlastne u mňa nikdy nebol z časového hľadiska ani len priestor na nejaký plač alebo upadanie do zúfalstva. Ale nechápem, prečo vlastne iní ľudia toto nemajú. Prečo to mám iba ja. Mala som napríklad kamošku, ktorá nonstop vyplakávala, že je na ňu frajer zlý, že si ju neváži a že ju ponižuje. Neskôr som mala možnosť ho spoznať a zistila som, že on opovrhuje všetkými ľudˇmi, o každom sa v zlom vyjadruje a každého má na posmech, šíri hnusné klamstvá a intrigy o svojich bývalých frajerkach a ich rodinných príslušníkoch, o všetkých ľudoch, chváli iba sám seba a akonáhle sa napríklad ja v jeho prítomnosti pozitívne vyjadrím o niekom, koho on ani nepozná, ale v tom zmysle, že prejavím úprimný obdiv a uznanie na toho človeka, tak jeho div, od zlosti neroztrhne, lebo on by chcel, aby len jeho všetci chválili a obdivovali a nie človeka iného. No a čerešničkou na torte bolo, keď hnusnými klamstvami a intrigami poosieral aj mňa. Kamoška kradla mame Lexaurin (staršia pani ho má asi na spanie) a žrala ho, plakala nonstop, negatívnym emóciám podliehala a sebapoškodzovaním trpela, liečiť sa nechcela, ale rozísť sa s ním nerozíde nikdy. Tých dvoch ľudí som si vymazala zo života, lebo ja aj poviem a poradím, ale iba raz a keď som videla, že má kamoška moje dobré rady na posmech a na mňa sa, odkedy je s ním, len opovrhovačným pohľadom pozerá, posmešné úškrny hádže a občas jej vypadne aj nejaká tá urážka na moju adresu, čo sa ona od neho naučila, lebo on ju predo mnou poosieral, naklamal jej a ona mu každé slovo verí, tak keď je hlúpa, za mňa nech aj z okna vyskočí... lebo ako ju poznám, samovraždu by spáchala skôr, než by si priznala chorobu a išla sa liečiť k psychiatrovi, či vyriešila si problém so zlým chlapom definitívnym rozchodom. Prípad tej kamošky je prípadom človeka, ktorý vyplakáva a nekoná, žerie lieky (mamine) kvôli problému, ale problém si nerieši, JE PASíVNA. Ten chalan mal rozvedených rodičov, vyrastal bez otca a bol psychicky šikanovaný mamou a sestrou. Sestra IQ génius, fotogr. pamäť: EU na červený diplom, úspešná manažérka v Anglicku. On antitalent na učenie, IQ podpriemer, pamät slabá, učňovka. Mama vychvaľovala sestru za výsledky v škole, jeho hrešila, nehľadala na ňom talenty iné s cieľom rozvíjať ich, ale žiadala dosahovať úspechy v oblasti, na ktorú ako na jedinú je antitalent (učenie), zakazovala krúžky..., pre mamu a pre sestru bol len posledný debil, nebrali ho vážne, nemali ho za nič. Chýbajúce uznanie a úctu si vynahrádza samochválou, chýbajúce sebavedomie opovrhovaním a ponižovaním iných ľudí..., preto nenávidí ľudí, najmä ženy. Naváži si ľudí, najmä ženy. Jeho túžba psychicky šikanovat každú ženu vyplýva z túžby po pomste mame a sestre, ku ktorým sa paradoxne ako k jediným správa pekne, lebo sa ich bojí. Je to ľudská troska, je to na tvrďasa sa hrajúci mäkkýš, padavka. Ja na jej mieste by som sa s tým chlapom rozišla skôr, ako by stihla prísť z jeho strany druhá urážka na moju adresu. Pozitívna emócia, ktorou je radosť z vyriešeného problému, by nastúpila u mňa ešte skôr, než by sa problém vyriešil. Preto by vlastne nebol z časového hľadiska priestor ani len na nejaký plač, upadanie do zúfalstva, tobôž nie na uvažovanie o braní antidepresív.
Bebe, ty už šikanovaná nie si a je to minulosť, tak kde je problém? Tebe netreba lieky, tebe treba len myšlieky odvrátiť od problému z minulosti a upriamiť ich na niečo iné. Nevracaj sa už v myšlienkach k tomu problému.
No, v rodine zrovna lekára nemáme - a vymazať by som si to z karty asi aj tak nedala :)
Tiez si myslím, že aj lekár má právo byť jednoducho chorý ale utrpieť nejaký úraz.
To uz kde sme, aby ten, co sa liecil nan sychiatrii nemohol byt lekarom?
To takto nemoze fungovat. Do vasich zaznamov ma pristup len ten lekar, co vas lieci no a poistovna. Takze nieco, ze nemozete vykonavat prax lebo ste sa liecili je hlupost. Mohli ste tam byt kvoli hocicomu. I nespavosti. Mohol zenu niekto znasilnit, niekomu niekto zomriet. To su tazke situacie, ktore zvyknu cloveka polozit a proste isty cas potrebuje len prezit, aby sa pozviechal spat na nohy. Niekto to urobi rozumne, cez lekara, niekto sa spija cele dni, fetuje. V ziadnom pripade nieje mozne, aby vasa navsteva psychiatra bola prekazkou vykonu praxe. To by bola brutalna stigmatizacia. Ciz je clovek sposobily? Ano, moze ziadat od vas zamestnavatel tento papier. Ale neviem, to by ste ozaj museli mat velmi zavazne ochorenie, priam byt ZTP kvoli psychickej poruche, aby vam to psychiater nepodpisal :)
Opýtaj sa samej seba, ako sa cítiš Ty sama, nie to, čo Ti povie niekto iný, ale Tvoj skutočný pocit. Ja si myslím, že si úplne vyrovnaná bytosť, dokázala si zniesť to, čo sa stalo, a teraz je z Teba úplne nový človek, ktorý vyrástol do vyššej úrovne vlastnej existencie, a preto Ti žiadneho psychiatra netreba! Ale opýtaj sa seba, ako na tom duševne si, lebo Ty to vieš najlepšie, a sama sa rozhodni. Prajem Ti, aby si sa rozhodla správne, a verím, že sa to tak už stalo :) Maj sa krásne.
Bebe8888: ty máš vyššie IQ ako ja, aj máš lepšiu pamäť ako ja, aj vedomostí ohľadm chorôb, a tak, máš viac ako ja, ale si veľmi mladučká, životom neskúsená, ja ti chcem len otvoriť oči. Kto sú študenti medicíny? Väčšina z nich sú deti doktorov. Preto sa im vie vybaviť všeličo, šuťťomba :) :) :) aj vymazanie záznamu o psychiatrickej liečbe vtedy a vtedy tam a tam... alebo bohatý otecko primár zaplatí psych. liečbu na súkromnej psychiatrii kdesi, nech to nejde cez poisťovňu, aby to systém nevykázal... Peniaze hýbu svetom, aby bolo jasné.
Zašibalo nemusí nutne znamenať, že sú šibnutí. Oni mohli byť len akosi precitlivelí, neschopní zvládnuť stres a nával učenia pred skúškami, moc podliehajúci emóciám, neschopní víťaziť nad stresom a emóciami, neschopní riešiť problémy chladnokrvne a odhodiť stres a emócie na bok, a podobne. No to je už viac-menej otázka povahy a nie otázka šibnutosti. Oni nie sú šibnutí, len sú precitlivelí, pre každú maličkosť začnú plakať a aj pri najmenšom probléme radšej budú vyplakávať a upadať do zúfalstva a beznádeje ako konať a chladnokrvne riešiť. Záleží na tebe, aký si typ. Či ten precitlivelý, čo sa za každú maličkosť rozplače. Alebo ten chladnokrvný, čo bez okolkov rýchlo problém rieši. Mnohí precitlivelí plačkovia si riešia svoje veci pomocou antidepresív. Veria, že im pomôžu a niektorí naozaj tvrdia, že im pomáhajú, ja to neviem posúdiť, lebo ja som ten chladnokrvný, ešte aj humoristický typ, zo svojich problémov si len srandu robím, aj sama zo seba, problémy si riešim a ktoré riešiť nechcem, s tými si život zariadim, aby sa mi s nimi žilo čo najľahšie. Ja veci beriem s ľahkosťou a s humorom a skôr príde u mňa rozmýšľanie, ako to a ono vyriešiť, než by prišlo upadanie do zúfalstva a beznádeje, čo nebolo ešte nikdy. Preto si neviem predstaviť, že by som mala navštíviť psychiatra a žiadať antidepresíva, lebo sa mi včera zlomil necht a dnes ráno som si našla na vankúši vypadnutý vlas... a preto musím najskôr tri hodiny plakať a potom idem za psychošom... :) :) :) Ale poznám kopu takých čo by šli :) Lebo je to na ich psychiku veľký nápor, nezvládajú... Ale to neznamená, že z nich nebudú dobrí lekári. Samozrejme z nich môžu byť dobrí lekári aj napriek takejto precitlivelej povahe. Poznáš lekárku, ktorá sa rozplakala, kedˇ jej počas služby v nemocnici na oddelení zomrel pacient? Ja áno. No a čo? Tak je len precitlivelá, ale keď si svoju robotu robiť vie a robí si ju dobre, tak takýto plač nebude dôvodom na vyhadzov. A keď verí v antidepresíva, že jej pomôžu akosi zvládnuť problém s plačom, tak si ich potajomky dá predpísať a berie, no a čo? Nejde o šibnutosť, ide o povahovú črtu. O precitlivelosť.
Iné "šiblo", akože keď povedzme rozpráva z cesty, či má halucinácie, a tak... tomu lekári hovoria, že je to psychóza.
=====Psychóza u telesne celkom zdravého človeka, ktorý nebol ničím intoxikovaný, môže byť predzvesťou blížiacej sa schizofrénie.
=====Ďalším typom psychózy je psychóza z telesnej vyčerpanosti. Nech by sa jednalo o študenta, ktorý týždeň nespal. Tak mu z toho prepne, hotovo, koniec, ale šibnutý nie je, je normálny. Musí si dávať pozor na spánok, lepšie si zadeliť čas... A nestane sa mu to už viac.
=====Psychóza intoxikačná - zožrala si dobrú mastnú nevyúdenú surovú klobásu, aspoň kilo naraz? Clostridium botulinum, klobásový jed. Akútna intoxikácia. Tak teda ďakuj bohu, že ti diagnostikovali len psychózu, ale zato zachránili život. Nebola by si sa dostala včas do rúk lekárov, bola by si mŕtva. To bol len jeden príklad. Paštéty, staré po záruke klobásky, konzervy otvorené neviem, ako dlho, plesne v chladničke...no proste... internátna strava, nemohli sa ti " šibnuti" intoxikovať? Mohli! Na stravu pozor!!! Existujú aj iné parazitické baktérie, ktoré môžu vyvolať inoxikačnú psychózu. Aj opakovane. Že roky zotrvávajú v ľudskom tele nikým neodhalené, majú svoj životný cyklus, že z času na čas vypudia do organizmu také veľké množstvo toxínov, že je z toho intoxikačná psychóza, ktorá môže byť nesprávne označená lekármi za predzvesť schízy, či dokonca za schízu. Ako u koho samozrejme. Mala si psychózu? Ak máš otca lekára a mamu lekárku, ver, že aj z pod zeme vyhrabú telesnú diagnózu a dokážu, nech by to aj zrovna pravda nebola, že ich decko nie je šibnuté a že psychóza nebola šibnutosťou zapríčinená psychóza, ale len intoxikačná psychóza. Využijú svoje známosti, kontakty, podplatia, kde koho treba a si z toho vonku. NA TO MOŽEŠ VZIAŤ JED!!! Mala si psychózu a rodičov máš chudobných, v rodine lekára žiadneho? Nech by tvoja psychóza zrovna bola len intoxikačná, lekári ťa oklamú, že intoxikácia neexistuje, za šibnutú vyhlásia, clostridium botulinum hľadať nebudú, nech by si zrovna spomenula konzumáciu piatich kíl plesnivej nevyúdenej a tepelne neupravenej klobásy po záruke... parazitické baktérie a vírusy a červy tiež hľadať nebudú a môžeš sa aj rozliať na kolomaž!!! Pravda tebe veru, duša moja zlatá, povedaná nebude, nebude a ešte raz NEBUDE!!! Tá totiž môže byť povedaná len tým vyvoleným. Kto sú vyvolení? Detičky bohatých doktorov! Primárov! Riadeteľov nemocníc! Aby si ty vedela, takže podľa toho sa aj zariaď!!! Nie je človek ako človek, nie je študent ako študent, nie je depresia ako depresia a nie je psychóza ako psychóza. Zamysli sa, akých máš rodičov. Či máš v rodine lekára. Podľa toho sa zariadˇ. Ja ti chcem len dobre.
Viem, že pred každým nástupom sa posudzuje zdravotná spôsobilosť. Len otázka je, či niekto nevie čo to obnáša? Či je to iba obyčajná zdravotná prehliadka alebo aj nejaké špecifické psycho vyšetrenie? Vraj to niekde majú.
U nás na školesa hovorí, že ak niekto takýto záznam má tak je pravdepodobné, že sa lekárom asi nestane. Aj keď poznám x prípadov medikov, ktorým počas štúdia zašibalo - jednoducho prerušili a po čase pokračovali ďalej. Tak naozaj neviem, čo si mám myslieť.
Pred každým nástupom do zamestnania sa posudzuje zdravotná spôsobilosť.
Som vďačná za každú reakciu. Som dospelá osoba, takže je na mne,ktorú naozaj vezmem do úvahy :) ale ďakujem
celebrita facebooková , nikdy by som si nezobrala na svedomie zdravie ineho cloveka a nepasovala by som sa do pozicie odbornika , ono niekedy nebrat nieky ked treba je fatalny , nezvratny problem ...
a neodborne mienema rada moze velmi uskodit