Moja mama nie je normálna

Príspevok v téme: Moja mama nie je normálna
ellis

Dobrý deň, mám 23 rokov, som študentkou VŠ a popritom pracujem, už s rodičmi nebývam, ale žijem s priateľom v Bratislave, kde obaja študujeme. Za rodičmi cestujem raz mesačne na víkend na návštevu. Pri poslednej návšteve som si nechala u rodičov notebook. Mama mi odjakživa prehladávala izbu, ale toto čo urobila už naozaj prekonalo všetky hranice. Heslo k môjmu počítaču je totiž rovnaké ako heslo na wifi, čiže skúsila a prihlásila sa. V počítači našla niekoľko nami odfotených fotiek na ktorých je priateľ veľakrát nahý alebo aspoň značne odhalený, alebo kde si proste časťami tiel navzájom zakrývame určité časti tela, na čom nevidím osobne nič zlé, keďže takéto fotky nikde nezverejňujeme. Moja matka ale urobila tu láskavosť za mňa a cez svoj účet na FB ich zverejnila všetkým svojim priateľom (a teda aj mojim, keďže má niektoré moje kamarátky v priateľoch). Svoje konanie odôvodnila slovami že som také fotky nafotit nemala a že nech každý vie akým hriešnym spôsobom života žijeme. Nemusím asi ani hovoriť ako sa teraz obaja cítime ponížene. Chcela by som sa asi len teraz poradiť ako mame možno dohovoriť alebo aké kroky podniknúť.

adr1a.

Ak sa vase sukromne intimne fotky dostali takto na verejnost socialne siete FB ai a vies aj preukazat kto = mama a ako sa naburala do tvojich dat a zverejnila ich a sposobila ti+vam to ujmu, postupuj v zmysle Obcianskeho zakonnika § 11 hovori aj o ochrane sukromia plus ustavna ochrana sukromia, clanok 16, nedotknutelnost osoby a rovnako na Dohovor o ochrane ludskych prav a zakladnych slobod.
Na zaklade tychto ustanoveni si uplatnuj nahradu skody, odstranenie danych inkriminovanych fotografii, plus verejne ospravedlnenie.
Sadzobnik vsak na odskodné neexistuje a suma sa odvija od toho, ci si si chranila sukromie, ci si sa nejakym sposobom nepodielala na tom, ze fotografie unikli von, kde vsade boli zverejnene a aky bol zasah do tvojich/vasich osobnostnych prav. Za zverejnenie takychto fotografii mozes vyzadovat moralnu aj materialnu satisfakciu. Vysku sankciu urci sud, lebo taketo zverejnenie fotografii zo sukromia zvlast intimne fotky bez suhlasu danej osoby je zasahom do vasich osobnostnych prav. Danym konanim sa zasiahlo do sukromia danej osoby a jej ludskej dostojnosti, ale aj do prejavov osobnej povahy takejto osoby. V § 12 Obcianskeho zakonnika je zakotvena ochrana prejavov osobnej povahy, medzi ktore zaradujeme aj obrazove snimky, pricom pre vyhotovenie a pouzitie prejavov osobnej povahy plati ze sa mozu pouzit jedine v pripade, ak na to dala suhlas !!! osoba, ktorej sa tykaju. To sa u vas jasne ze nestalo. Nasledne § 13 Obcianskeho zakonnika co som ti uz hore vyssie spominala urcuje aj prostriedky ochrany, ktore je mozne vyuzit v pripade, ze ide o zavaznejsi zasah do psychickej a moralnej integrity osobnosti, a zaroven je tento zasah objektivne sposobily fyzickej osobe privodit ujmu - co sa aj vo vasom pripade stalo. Ak bude mat sud nazor, ze je to nevyhnutne, rozhodne, aby zadostucinenie spocivalo v majetkovom plneni – priznanie materialnej satisfakcie financnym plnenim. K uvedenemu vsak dochadza jedine v pripadoch, ked zasah vyznamne znizil vasu dostojnost a jej vaznosti v spolocnosti. No to sa aj stalo (vasi priatelia znamy ai co to videli vidia vsak FB je soc.verejna siet).

To je vsak pravna stranka. Pravne moznosti ake mas mate. Jasne ze s rodinou sa nikto nechce dotahovat ai. Nuz drbe tvojej matke riadne. Ty tiez si lepsie chran taketo veci lebo do pc notebooku ai sa ti dnes uz aj decko vie naburat. Niekedy je facka ai lepsie nez vsetky § sveta, alebo najucinnejsie je dovi dopo na vecne veky)) Lebo ked ti taketo urobila neda sa jej viac verit. Asi daka nabozenska fanaticka vyzera byt