Poslednú dobu je všetko zvláštne a divné

Príspevok v téme: Poslednú dobu je všetko zvláštne a divné
itsmaybeonlyway

Pekný večer prajem všetkým diskutujúcim na tomto fóre.

Viem, že kopec ľudí tu rieši zásadnejšie a dôležitejšie problémy týkajúce sa zdravia, rodinných záležitostí, vzťahov, atď...

Nechcem vyzerať ako ustarostená usťažovaná babka, mám len 17 rokov, a relatívne viem že nemám dôvod sa trápiť. Viem, že by som mať byť vďačná za všetky tie veci čo mám, čo prežívam..a aj som. Som fakt vďačná zato že ešte žijem, že vôbec existujem, že každé ráno vstanem z postele a môžem slobodne žiť. Ale tu je ten problém.

Nemám nijakú motiváciu, nijakú inšpiráciu. Jednoducho žijem takpovediac zo dňa na deň. Ráno sa pozviecham z postele, spomeniem si na všetko čo musím tento deň zvládnuť, a automaticky ma prejde chuť do života. Všetko si plánujem, doslova každú hodinu. Nežijem spontánne, uvoľnene, neustále mám obavy že niečo nestihnem, nezvládnem.... Vždy sa snažím byť dochvíľna, perfektná, mať vo všetkom náskok...všetko mať dokonale nalinkované. Nebaví ma ale takto žiť. Tieto plány a nekonečné "linkovanie" si všetkého ma ubíja. Snažím sa byť perfektnou a to ma ubíja, lebo byť úplne perfektnou je nemožné. Fakt mi chýba nejaký hlbší dôvod prečo sa tešiť..hneď ráno sa samozrejme snažím nabiť nejakou pozitívnou energiou...napríklad si prečítam motivačný článok/citát, nejaký úryvok z knihy..naposledy som čítala Tajomstvo/The Secret, snažila som sa myslieť podľa tejto knihy žiť, čítala som ju dva razy za sebou aby som tie informácie a poznatky do seba nasiakla, ale nič mi nevyšlo podľa predstáv. Práveže ma tá kniha akoby demotivovala. Celkovo motivačná literatúra vždy bola v mojom prípade nápomocná len krátkodobo...pár hodín, možno pár dní som sa snažila byť pozitívna, byť k ľuďom milá, pozorná...ale stačila maličkosť a znova som to bola ja...melancholická, depresívna, neistá, uzavretá vo svojich pochybnostiach a neistote..Takže neviem či mi takéto pozitívne knižky pomôžu.. čítala som aj náboženskú literatúru, nakoľko mám kamarátku orientovanú na tieto veci a silne veriacu. Ale opäť to malo len krátkodobý efekt, i keď som samozrejme veriaca a je to krásny pocit spoliehať sa na vyššie sily a nie na samého seba. Ale začínam pochybovať či mi vôbec niečo takéto pomôže...resp.či mi vôbec niečo/niekto dokáže pomôcť. Viete, ku psychológovi nechcem ísť..možno by to bolo správne, ale naozaj sa chcem sama dostať k normálnemu životu. Nepotrebujem vo svojom živote výnimočné veci, mne náladu zlepší aj miska cestovín, ale vždy len krátkodobo. Vždy je to všetko len dočasné, automaticky sa potom na mňa zosype vlna melanchólie, pochybností, obáv...Všetko analyzujem, hodnotím, zamýšľam sa nad rôznymi vecami, všetko akoby analyzujem až do hĺbky..a to ma úprimne zabíja. Je to síce pekné mať nadhľad a pozerať na svet inými očami, ale mám pocit že ľudia ktorí žijú povrchne a spontánne, tak majú ľahší a lepší život. Nemusia toľko vecí riešiť, nemusia sa akoby dopredu trápiť, jednoducho až keď príde problém tak vtedy ho riešia. Je pravda, že ja problémy vidím vo všetkom...aj tam kde problémy niesú. A potom akoby si ich fakt privolám. Mrzí ma to, že som stále naladená len na negatívne veci a na očakávanie zlého. Nedokážem sa uvoľniť, nedokážem žiť v prítomnom okamihu, vidím len budúcnosť a svoje obavy... Rodina mi v tom nijak nepomáha, žijem len s otcom a náš vzťah nie je stopercentný. Otec je často náladový, nervózny, vidí na mne len chyby, len málokedy sa stane že by bol dobre a pozitívne naladený. Aj jeho nálada a blbá povaha sa dosť podpisuje na mojom vnímaní sveta a reality. Doslova ma kazí svojou negativitou. Súrodencov nemám, a kamarátky žijú presne tým povrchným typom života, spontánne, uvoľnene...snažím sa brať si z nich príklad, ale nechcem byť len úbohou kopírkou. Nemôžem prebrať recept na život od iných ľudí. To by v ničom nepomohlo. Štve ma, že som introvert, nepriebojný človek, mám málo kamarátov/kamarátiek, ľuďom moc neverím, nerada sa viažem k iným, nechcem prísť o svoju slobodu, nezávislosť, bojím sa že by ma niekto zmanipuloval, zametal so mňou..hlavne kvôli mojej utiahnutejšej povahe. Ale samozrejme keď mám svoj "deň", tak oplývam bojovnosťou, humorou a dobrou náladou, čo sa žiaľ nestáva často. Aj keď niesom smutná, tak ľudia mi vravia že čo mi je, čo sa mi stalo, prečo som smutná, aj keď vo vnútri sa cítim v pohode...mám pocit akoby ten smútok bol zapísaný v mojej tvári, čo ma štve. Nechcem aby to tak bolo. Snažím sa i usmievať, byť veselá, ale ľudia akoby prekukli že ten smútok sa tam stále ukrýva. A nemám ani nejaký dôvod byť smutná...a to ma dosť štve, že by som mala byť sakra šťastná, a ja iba depkárčim. Veď mám kde bývať, mám čo jesť, mám vzdelanie, učím sa zatiaľ výborne, nemám postihnutie, mám ruky/nohy, tak sakra prečo sa cítim na bode mrazu?! Ako sa mám nakopnúť? Ako žiť uvoľnene, ako nebyť len nejakou plávajúcou bábikou v mori? Ako sa prestať ľutovať? Už veľa razy som sa snažila zmeniť sa..ale vždy to zlyhalo. Vždy to dopadlo zle. Vždy ma okolnosti strhli späť k zlej nálade. Ako mám teda konečne byť iným človekom? Nielen dočasne, ale furt...bez toho aby som musela čítať hromadu motivačnej literatúry? Mám úprimne veľký strach z toho čo ďalej so mňou bude...neviem ako budem schopná ďalej s takýmto správaním, nulovou komunikačnou schopnosťou a strachom so všetkého žiť? Ako sa v tomto uponáhľanom svete niekam zaradím preboha? Mám z toho strach...mám strach z budúcnosti, mám strach zo straty, z chorôb, z nešťastia, z tragédie...bojím sa mnohých ľudí..ale ja sa už nechcem báť...Chcem žiť spontánne, bez strachu, bez permanentného ohrozenia a tej hnusnej melancholickej nálady...bez pochybností, bez neustáleho plánovania vecí...Vždy sa mi páčilo to ako si moji spolužiaci z ničoho nič nerobia...nemajú starosti, učia sa dobre aj napriek tomu že niesú bifľoši...vysmiati, spontánni, uvoľnení...viem, že aj oni majú nejaké problémy, každí má nejaké ťažkosti, len o nich nehovorí, ale ten spontánny spôsob života, ten flegmatizmus mi je hrozne sympatický. Nechcem byť samozrejme lenivá flegmoška bez snahy, ktorej bude všetko jedno, ale nechcem sa zbytočne trápiť, už nevládzem...mám len 17, ale s takýmto spôsobom života to nikam nedotiahnem.

Som veľmi naivná, myslím si, že ma niekto z tohto vytiahne...moje šťastie bolo vždy závislé na iných ľuďoch....myslím si, že len iní ľudia ma môžu spraviť šťastnou..ale už viem že to tak nie je..dlhú dobu som myslela že ostatní ma vyhrabú z týchto sra*iek, ale opak je pravdou. Viem, že si musím pomôcť sama, že neexistuje nejaký recept na život, ale prosím Vás..ak ste bojovali s takouto melanchóliou, so strachom, s divnými pocitmi, prosím pomôžte mi, čo Vám pomohlo, ako ste sa z toho dostali, ako ste našli zmysel života, pokoj...

Ď. ♥

tess

Ahoj, myslím, že všetko je pre teba iné, pretože dospievaš a začínaš si viac uvedomovať svet okolo teba. Problém bude asi v tom, že nemáš nič čo by ťa napĺňalo a tvoj život je iba každodenný stereotyp. To že sa zamýšľaš nad zmyslom života nie je zlé, znamená to, že hľadáš hlbší zmysel a neuspokojíš sa s bezduchou zábavou.

Neviem, či už si skúšala nejaký druh dobrovolníckej činnosti, ale ak nie rozhodne by si mala. Tvoje vlastnosti, ktoré opisuješ ako smútok a perfekcionizmus, by som skôr nazvala súcit a zodpovednosť, sú skvelé pri práci, kde môžeš pomáhať iným. Dá to tvojmu životu nový rozmer a možno aj ten zmysel, ktorý hľadáš.

Nesnaž sa zmeniť a hrať sa na niekoho iného. Budeš mať pocit, že strácaš sama seba a ľudia vycítia, že sa nesprávaš prirodzene. To aká si ber ako dar a budeš darom pre iných.

Btw. nechcem ťa kritizovať, ber to ako taký postreh, ale tvoj posledný komentár ukazuje tvoj skutočný prístup k životu a k ľudom. Ľudia tu na fóre sa ti snažili poradiť. Venovali ti svoj čas a energiu a namiesto toho, aby si aspoň napísala "Ďakujem", sa sťažuješ. Nehovorím, že tie rady sú skvelé, každý pri tom vychádzal zo svojich skúseností. Nikto ti nedá presnú radu, pretože nikto ťa nepozná lepšie ako ty sama.

_meno

Ahojte itsmaybeonlyway

V podstate to co vnimate, je rozdiel medzi Životom a voľbou, akou žijeme .... čím viac vnímate Život, tým menej vnímame tento svet.
Z mojich skusenosti, je najlahsia cesta v zivote mat nieco rad, vytvarat nieco a zaroven ale budovat co zivot chce.

Akoby je to rozpor o ktorom pises, ze niekto je zly a dari sa mu, a niekto je dobry a zivori ..... Ten kto sa snazi byt dobry vidi na sebe same chyby a ten ktory je zly sa vidi dokonale ...

Inak povedane, akoby zivot sam o sebe nebol staticky, ale skor dynamicky .....

Ale podla toho co pisete, ak mozem, je na case sa pohnut dalej ... akoby prijat svet taky aky je, prijat to, co clovek nedokaze zmenit, ale zaroven budovat nieco, co clovek vytvorit dokaze, urcita kreativita .... je to nieco, co robite aj ked netreba, je to jednoducho vola budovat zivot :_)

Ale zaroven treba aj posluchat okolie aj zivot, lebo castokrat to co odmietame, alebo tie prilezitosti co prichadzaju ako hluposti, su casto tazke, nechce sa nam, stracame ked sa rozdavame ....

Cim dlhsie zijem, tym viac zivotu nerozumiem ... ale napríklad viem ze ked som mily k ludom, citim sa fajn aj ked su ludia ku mne zle ... napríklad ked sa zdravo stravujem uz roky nemam anilen male choroby .. citim ze ked nasledujem Zivot tak ma hadze kade-tade, ale aj tak sa k nemu vzdy rad vraciam.

Ak mozem, podla mna tam kde ste boli a tam kde ste sa vratili, sem na Zem ... sa zacina kvazy nie novy zivot, ale zhmotnovanie pôvodného prirodzeného zameru života ........

ono je to lahke, dar je to co robis, a deje sa to skrze teba automaticky, lahko ..... samozrejme ze je to tazke a drina :D ale to je kazdy dar .......

a ak mozem, dary sa casto menia :_) napríklad ja som od malicka mal dar pocitacov ... vzdy mi pocitace isli same ... uplne vzdy vzdy vzdy ..... ale casom som zacal vnimat nieco dolezitejsie, resp. ine tvorby (napríklad stravovanie) a uz mi idu pocitace tahsie .... uz ich neviem tak dobre, vidim ze ma ludia v tom predbiehaju.

ale zaroven sa deju dary nove, napríklad duchovno :_)
predtým sa takto zivot skrze mna naprejavoval, teraz zrazu uz ano : )

akoby zijeme zivot a zivot nas vodi zivotom a mojej skusenosti je najlahsie sa aj nechat viest, aj akoby ho vytvarat ... prosto ked cez den niekomu pomaham a ku koncu dna som zniceny, viem ze som robil dobre .... potom sa uz len napríklad pozabavam a hned sa clovek citi lepsie .....

akoby zivot je ako mnohostenna gula, vsetko nieco prinasa, najvacsie dary su zarovej aj najvacsie anomalie ....

ten kto vela pocuva (napríklad ty :) , tomu chyba potom napríklad rozpravanie, prejav ... zacni pomalicky: zacni napríklad pisat - mozno ten dar si predtým nemala a zrazu uvidis ze sa skrze teba bude diat.

hm, akoby som to nazval ... ked duchovno vstupi do nasho zivota, prakticky sa zmeni vsetko, ale zaroven nic ... je to nieco ako keby si teraz vybehla von, s kamarátkami, zacala robit nieco co to bavi - vratis sa domov, a zistis ze tatko je stale smutny, ale veselsi, ze veci su stale take zle ako boli, ale zaroven sa citis lepsie ....

je to prosto slovami nepopisatelny nadhlad, jednota, je to citenie suladu so vsetkym ... akoby som to popisal

a tamtarara no prosto mnoho by som takto do nekoncna mohol pokial je to vola zivota :D :D

ja myslim ze ti stacilo na to, aby si sa vzdala :)
je dolezite sa vzdat toho co je, prestat bojovat, nechat ako je a zacat :)

ked som si precital tvoj príspevok znovu, finta je v tom ze si vela chcela a vela si prijala ... tym padom si zodpovedna za to co si ziskala ....... preto to potrebujes zdielat, davat zo seba von, nie bojovat proti tomu ako sa to v tebe buduje ; )

preto vonku nie je pochopenie, pretoze prichadza zvnutra von, ako zo vcely prichadza vcely zivot, ako z medveda prinachadza medvedi zivot, ako zo psenice na poli prichadza psenica, ako z kovozlievaca prichadzaju kovove stroje, ako z tanecnika prichadza tanec, ako zo slnka luce, ako zo zeme poda, ako zo silnych sila, ako zo slabych pochopenie, ako z dna prichadza den, ako z tmy prichadza tma.

ale v podstate takto ako pisem teraz ja, vies pisat aj ty lebo je to tvoj dar, lebo sa to prosto skrze teba deje ...

a ked to zacnes prejavovat nastane prekvapenie :D to si mozes byt na 100% ista, ze ked sa niekde rozrozpravas, bude to cudne, mozno nebezpecne .... pretoze keby to bolo postupne, islo by to s vacsim pochopenim, ludia by si to vsimli a mozno prijali skor .. alebo mozno je cas sa posunut dalej ..

zivot je vzdy vsetko, dneska sa rozbehneme zajtra sa vratime, dneska bojujeme zajtra odpustame, rano jeme a vecer nas bolia brucha-

ak mozem, ked si takato zlozita osoba, u ludi s vacsimi darmi sa najdes ... alebo mozno prave ty si ta ktora prinasa pochopenie tym mensim ostatnym ;_)

ako zivot skrze uradnika prinasa pochopenie uradov, skrze duchovných pochopenie ducha, skrze psychologov pochopenie mozgu, skrze kulturistov pochopenie tela, skrze potapacov pochopenie plavania, skrze pilotov pochopenie vetra, skrze astrologov pochopenie vesmíru ... skrze vcelu vcelu, skrze medveda medveda, skrze vodu vodu, skrze zem zem, skrze vsetko vsetko ..

atd atd toto ako pisem je aj tvoj dar, to ako pises je tvoj dar .. zatial ho zdielas len sebe, preto je ten dar taky mensi a clovek sa citi oddeleny ... tym prejavom sa spoji s druhymi ... prirodzenym prejavom, ked citim ist behat idem behat, ked citim ze chcem ist behat a mam si oddychnut tak oddychujem .. dakedy pocuvam a dakedy robim naschvál :D

teraz chodme zime zdielajme :) zdielajme vsade okolo seba, ked nenajdes okolo seba budes hladat, ked budes hadzat hrach o stenu vsimnes si a pojdes dalej, vzdy bolo vsetko vzdy aj je ....

www.youtube.com

Prezyvka055

Mna by zaujimalo ze ake povinnosti a zodpovednosti ma 17 rocne dievca? Ist do skoly .. ucit sa .. uprat sa detsku izbu .. pomoct v domacnosti a ist spat?

Acco

Veľa vecí, čo si tu spomenula trápia aj mňa a som o dosť starší, zrejme máme podobnú povahu..ale u teba mi to pripadá skoro, keď sa už zamyslas nad zmyslom života..mne napr.takisto chýba láska ako tu písal aj kolega a asi v tom tkvie aj koreň celého problému..mať niekoho blízkeho, mať sa na koho tešiť, s kým tráviť čas....takže toto si myslím že by bol liek aj pre teba, mať aspoň nejakú dobrú kamarátku alebo kamaráta..horšie je takého niekoho nájsť...a máš to o dosť ťažšie, ak žiješ len s otcom a nemáš v ňom oporu

Sam doma

Tak chlapi su prasce co ti poviem :D ale chapem... mna ked sa niekto spyta ze komu doverujem, tak odpovedam ze ani sam sebe neverim, nie to este najlepsiemu kamaratovi :D takze tvoje opodstatnenie beriem na vedomie ;)

maybeitsonlyway

Sam doma: pisala som si s viacerymi chalanmi, ktori mi tiez chceli pomoct, nakoniec to stroskotalo, lebo sa z nich vykluli nadrzani otravni ludia. Nevravim ze ty si taky, ale mam problem ludom doverovat.