Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Multikulturalismus, naděje nebo hrozba?

Príspevok v téme: Multikulturalismus, naděje nebo hrozba?
Dick

Ideologie soužití jednotlivců i skupin různých etnik v demokratickém státě.
Co si myslíte o této ideologii? Je vám blízká, či nikoliv? Opravdu mohou vedle sebe žít, různá etnika, různé náboženské i nenáboženské skupiny? Opravdu se mohou navzájem tolerovat? Obohacovat?

Proč někteří tuto ideologii podporují (až fanaticky) a jiní naopak proti ní bojují (až fanaticky)? Je jasné, že většina lidí stojí někde mezi těmito extrémy.

Je vůbec dobrá myšlenka, která(podle mě způsobí postupný zánik kultur, etnik) chce tímto způsobem spojovat lidstvo? A nebo se za ní skrývá past, která by jednou mohla vést až k diktaturám? Proč, protože si myslím, že podstatou multikulturalismu je ztráta identity( nejenom národní, ale i kulturní, náboženské atd ).Do této doby lidi spojovala právě tato identita, ale ta má padnout.A co ji nahradí, nový člověk, svobodný, ničím nesvázaný, samostatně se rozhodujícím i kdyby se to nelíbilo jeho rodině, kdyby to šlo proti všem tradicím.Ale mnozí ideologové právě v tom vidí problém, že člověk je zatížen tradicemi.Lidé už nebudou svázáni s jedním místem na kterém žili jejich předci, nebudou vytvářet svazky etnicky příbuzné, ale smíšené.A proč by měl takový člověk čerpat poznání a inspirace z kulturního dědictví Evropy ? Budou potom lidé schopni bojovat za jednotné ideály, ale jak můžete bojovat s někým, kdo ani nerozumí vaší kultuře, kdo je odjinud.Vytvoří se se snad jednou člověk „ směs mnoha etnik“, který už tímto zatížen nebude? Určitě to je jeden z důvodů jak zabránit budoucím válkám, ale sociální nespravedlnosti se tím nezabrání.A co je to vykořeněnost?
Proč bývají někdy vlastenci, případně ochránci tradic, kultury označováni za nacionalisty? Mám na mysli vzdělance. A je nacionalismus zprofanované slovo? Zajímavé je, že tyto myšlenky o multikulturalismu pocházejí ze zemí, kde byla největší míra latentního rasismu, kde vznikla eugenika ( Velká Británie, Francie), kde byly obrovské sociální rozdíly.

A co způsobuje odliv mladých lidí z východní Evropy? Je to touha po ještě větší svobodě, lepších materiálních podmínkách, nebo jen prosté poznávání cizích zemí ? Ale jaký důsledek bude mít, když schopní, talentovaní, pracovití odjíždějí a už se nevrací? Ano, řekne si každý, žiju ve „ svobodné společnosti “ mohu si dělat co chci.

Asi každý vidí problémy současného světa a toto je jeden z nich, proto jsem tento příspěvek napsal.

Můj další příspěvek je“ Problémy dnešního světa a člověka“ v něm.Kategorie- Nesúvisiace so zdravím.

Dick

Kýčera, díky a přeji příjemné a klidné chvíle strávené v přírodě.

Tady vědí o problematice kterou řeším mnozí diskutující více, ale já mám schopnost(možná) zadávat témata. Jsou problematiky o kterých moc nevím, ale otázky a odpovědi mě zajímají.Snad ještě vymyslím nějaká nová témata, abych se nemotal stále v kruhu stejných otázek a odpovědí.A není důvod, aby ta témata nezadal i někdo další.

Kýčera

Dick, nájsť ľudí, kt. majú taký široký záujem ako Ty a k tomu, aby o problematike aj niečo vedeli, je veľmi ťažké. Chce to viac všestranne vzdelaných ľudí, rozumejúcich pojmom, kt. používajú, zaujímajúcich sa aj o dianie v spoločnosti, s otvorenou mysľou, schopných argumentácie, používajúcich svoj vlastný rozum... Čím viac ich bude, tým pre svet lepšie. Máš tu však šikovných mladých.
Už mi klipkajú oči, ale kým tu budem a budem vládať, vedieť a čas mi to dovolí, budem sa Ti ozývať. Zajtra balím a odchádzam na pár dní do hôr.
Témy, kt. otváraš sú veľmi zaujímavé. Dajú sa o nich viesť nekonečné rozhovory. Prajem im veľa podnetných príspevkov.

Dick

A vůbec, by si každý měl položit otázku, proč mají právě Britové a Francouzi vest svět, jako ho vždy vedli.Ano kulturně a vědecky byli vždy na vrcholu společně s Němci, ale teď můžeme vidět i nové problémy.

Dick

Kýčera, proto vytahuji na svět staré "pravdy", které bohužel mnoho lidí nezajímá.Pravdy o britských, francouszkých (měl bych přidat i německé a americké i české) vědcích a jejich roli v politice(viz mé příspěvky o eugenice a Darwinovi)

Kýčera

Dick, súhlasím. Úpadok spoločnosti, úpadok hodnôt, úpadok človeka ako takého. Stačí sa poobzerať po fóre, aká dekadencia tu vládne. Našťastie aj tu sa objavujú ĽUDIA.
Mocní s nami už dávno manipulujú, viď Brexit. A my sa naivne domnievame, že máme slobodu. Ale aspoň tú vnútornú slobodu si môžeme zachovať. Naše myslenie, naše názory... To, aké knihy budeme čítať, aké filmy pozerať, akú hudbu počúvať, na aké predstavenie pôjdeme, akú krajinu navštívime, koho si vyberieme za priateľa, koho budeme podporovať, komu pomôžeme, či sa na fórum zaregistrujeme...
Nestrácam nádej a som veriaca. Verím v človeka, jeho silu, dobro. A verím aj tomu, že raz budú všetci ľudia bratia.

Dick

V ideálním případě není problém, aby vedle sebe žila jakákoliv etnika a kultury, ten však neexistuje.

Když jsem si četl některé blogy a články Čechů, když poslouchám některé výroky představitelů Čr, napadají mně jen tyto možnosti, jsou to populisté, agenti, rasisté, lháři atd.Někteří, se prostě jen nechtějí "mísit".(údajné rozdíly v inteligenci atd.)Toto není můj problém.Problém je vykořeněnost a na tom já stavím své myšlenky.Těm populistům nejde o žádnou záchranu, jazyka, kultury, těm jde o manipulaci.

Mé důvody skepse pramení jen z nevíry, že to vyřeší problémy člověka jako takového, že ho to promění.To mnozí "psychopati" nedovolí! Odlišnost kultury vidím, jako bohatství, které si jednotlivé "národy" střádali a udržovali po stovky let.Pokud je už, ale rozhodnuto, nikdo už tomu nezabrání!Vznikne nový člověk, člověk ničeho a nikoho a mnohým to bude vyhovovat.Mně také nezajímají okolní lidé, ale proč se to asi stalo?Také mně s nimi nic nespojuje.To je stav, kdy asi nebudu za nic bojovat, protože nebudu mít za koho.Takže opravdu přijde kolaps a potom regenerace?Nedokážu si představit jak to asi bude probíhat.

Možná, že problém ani není v multikulturalismu, ale v celkovém úpadku společnosti.Asi by to bylo na samostatné téma, ale to už dělat nebudu.

Ve skutečnosti dnešního člověka západní kultury nemusí "zničit" jiná civilizace, ale jeho vlastní prázdnota, konzum, apatie a nejistota a neschopnost poznat co je pravda a co lež, co je dobré a co zlé.

Na závěr:jsou to jen úvahy, ne dogmata, já sám nevím jak to dopadne.