Nedokazem alebo nemozem vysadit antidepresíva

Príspevok v téme: Nedokazem alebo nemozem vysadit antidepresíva
srdiečko100

Ahojte je tu niekto taký kto má podobný problém?Teraz mám 22 a v puberte sa u mna spustili depresie sli sme za psychiatrom doktorka mi nasadila lieky Citalek, citalopram je pravda, že tieto lieky mi dost pomohli a neviem si predstavit ako by to so mnou dopadlo keby mi nenasadila lieky. Lieky zaucinkovali ja som sa zacala citit normalne dokonca lepsie ako bez nich az som mala pocit ze mi nic nie je citila som sa fajn brala som aj beriem ich dlhu dobu. Lenze prisiel cas ich vysadit tak ze ich ideme reku s doktorkou vysadit s vysádzanim nebol žiaden problém, žiadne vedlajšie účinky. No ale co sa nestalo asi po 7 mesiacoch nebrania citaleku, depresia sa mi vrátila v plnej sile, úplne tie isté prejavy ako pred začatím brania tohto lieku a to som ani nemala nejaký problém alebo čo proste sa depresie vrátili tak sme ho museli nasadit opat. Aj psychiatricka aj psychologicka hovoria ze citalek nieje take silne antidepresivum, ze su aj tazsie lieky ale aj tak ked ho clovek prestane uzivat sa mi vratia priznaky, vlastne ked ho beriem tak sa citim fajn ale ked ho po dlhsej dobe vysadim tak som zase tam kde som bola. Nemate niekto podobny problem alebo neviete mi nieco poradit. Diki.

Maca321

Aby sa ti nevratili priznaky lieky sa vysadzaju pomaly. Je mi jasne ze ked si pod dozorom lekara tak si to urcite robila...ALE. Ja nehovorim o cekej tristvrte pol a stvrt tablete. Tablety sa nozom zrezavaju po milimetroch a vysadzanie podla stavu trva aj rok. Vtedy je co najmenej abstinencnych priznakov aj mensie riziko syndromu z vysadenia. Dokazes to. Chce to cas.

lukatina

srdiecko v minulosti sa to volalo melancholia ja viem ze opak depky je mania. Vidis, lieky sa vysadit jednoducho nedaju lebo aj tak sa to vrati a este v horsej forme. no ale ked si predstavim co a ake stavy by som bez liekov prezivala tak ich ani vysadit nechcem bojim sa toho.

srdiečko100

Lukatina: ano ked beriem antidepresíva tak mi je v pohode nemám také stavy, dalo by sa povedať, že sa cítim dobre. A ako vyzerá depresia nechci vedieť. Depresia je niečo ako emocionálna nerovnováha, vychýlenie sa z bežnej normálnej nálady akú majú bežní ľudia. Ono to tak plazivo prichadza, že ani nevieš ako a si v tom proste zrazu vidíš veci, ľudí situácie, čierne pritom to vôbec ani tak nemusí byť, rozhádžu ta nejaké voloviny, človek má málo energie, strašne si neverí, má pocit že veci nezvládne, vracia sa do minulosti zamýšla sa nad minulými situácii a sa sebaobvinuje az má človek chuť sa zabiť. Ja keď som zažila fakt najhlbšiu depku tak to bolo také že človek len sedel ani nevedel či ma sedieť alebo ležať som si zapla telku nejaký film absolútne som sa nedokazala sustrediť ani som nevedela o čom je, človek má problémy s komunikáciou sa baviť s druhými ludmi, si pamatám ked som nedokázala ani vybavit obycajny telefonat uplne si ako v paralyze ta to vyhodi zo zivota ani medzi ludi sa neda vtedy chodit lebo clovek nedokáze velmi fungovat ale potom uz ako mi doktorka nasadila spravne lieky tak som sa dala do normalu len toto ze problem ked ich vysadis vlastne to sa ani nemusi nic diat a depka sa ti aj tak vrati. Vlastne depresia je akokeby opak mánie vlastne v mánii si v prehnane povznesenej nálade, máš pocit že všetko zvládneš naberieš si na seba úloh, človek je prehnane sebavedomý arogantný, má strašne vela energie, nedokáže spať len depresia je práveže tá spodná krivka od normy a mánia tá vrchná. Asi tak by som to zhrnula .

lukatina

teda ked beries tie lieky tak fakt nemas depresie vobec tak ako ja? a ako taka depresia vyzera ako sa vtedy citis?

srdiečko100

Lukatina: Áno u mna to je tiež tak, že bez bez brania liekov sa mi vrátia stavy a tiez oko pises ty som mala vysadene, nebol problem ich vysadit ale po cca polroku sa mi vratili stavy v plnej sile teda depresia s tym rozdielom ze ty beries na panicku a ja na depresiu ale tak to chodi aj pri inych tychto psychickych poruchach aj pri obsendantnej poruche som citala ze pokial tie lieky beru tak potlacia tie symptomy ale ako nahle ich vysadia tak su tam kde boli...U mna to prepuklo v puberte lebo co citam najviac takych poruch prepukne bud v puberte alebo tehotenstve aj ked je pravda ze so psychologickou sa este nadejame ze vekom do 30ky by sa to nejak upravilo ale fakt neviem som z toho fakt smutna lebo dost mi to uz aj tak skomplikovalo zivot...

lukatina

ked beriem tie lieky paniku nemam vobec iba ak by som to znova vysadila. Zacalo mi to stresmi aj umrtie tam bolo vtedy som este netusila co mi je, bolo mi hrozne ako na infarkt, dychavicnost tocila sa mi hlava na odpadnutie. Otrasne stavy strach triasla som sa. lieky ktore mi predpisal doktor mi zabrali az po dvoch tyzdnoch, tak zvyknu zaberat antidepresiva. A ty mas ake stavy?opis mi to trocha.

srdiečko100

Aha Lukatyna podla toho co mi opisujes ako sa ti to vracia to fakt vyzera na nejaky serotoninovy deficit alebo nejake poruchy v tvorbe v tych centrach ktore to maju na starosti. Ja tiez neberiem vela liekov oproti tomu co tu ostatni vypisuju beriem iba jeden ten citalek co je o nom zname ze to nie je silne antidepresivum. A kedy alebo prečo v akom obdobi sa panicka u teba spustila? Da sa s tym normalne fungovat v zivote? lebo ja som mala take stavy ze som s ludmi sa nemohla ani rozpravat ale ked som na AD tak v poho...