Mám dosť nezvyčajný problém a neviem ako ho vyriešiť, aby som popritom neurazila známu.
Ona pracuje pre istú spoločnosť ako dealerka a nakoľko nemajú auto, požiadala ma, či by som ju nezobrala. Od pondelka s ňou chodím, niekedy spravím aj 200 km za deň a ona mi nedala ani cent na naftu. Vraj, zajtra, lebo môžem aj sama vidieť, že sa jej nedarí. Vždy sa vychystá, že z cesty bude volať, nakoniec nevolá, lebo vraj nepočuje. Na mieste potom povie, že nemá kam ísť, alebo má málo kontaktov. Včera mi povedala, že aj tak som si nakúpila, tak som nešla zbytočne.
Ja mám dovolenku, je to moje auto, ja tankujem, od nudy chodím po obchodoch a ona sa vozí a potom ešte aj zazerá. Ako jej slušne povedať niečo?
Ako neuraziť známu
treba si urcit hranice tam nic ine nepomoze
Ja ti rozumiem, su ludia, co to potrebuju pocut 3 razy.
Mne keby sa hento stalo, povedal by som susede: pridem o deviatej.
Keby hovorila, ze ja to potrebujem teraz, povedal by som: Teraz spim, pridem o deviatej. Ak by bolo treba, zopakoval by som to este raz.
Neskrtol by som cely vztah, iba by som si uhajil to, co potrebujem. Mohol by som sa s nou nadalej zdravit na chodbe a pytat sa, ako jej sluzi zdravie.
stále však nevieme, aká je to známa, či je to známa z videnia, známa nejakej inej známej, či je to niekto, kto už zakladateľke témy aspoň raz v minulosti nezištne pomohol, za akých okolností sa zrodila ich známosť a za akých sa vyvíjala ďalej. Netreba hneď niekoho odpíliť, ale jasné hranice odkiaľ pokiaľ by mali byť v tom vzťahu stanovené. Ak nie sú, tak jedna strana - tá menej asertívna ako Škrečok - zákonite trpí
Filip TT lebo mam skusenosti s takymito ludmi... oni budu stale nieco chciet akonahle ich nevyrazis pri prvom pokuse sa k tebe naftirat...mne to az tak nevadi... akoze ovela viac by mi vadilo kebyze ma otravuje oslovuje atd.
akoze ja by som si nevedel predstavit ak by neslo o zivot zdravie alebo nejaka havarijna situacia typu hori mi dom ze by som po prvom jasnom nie chcel nieco od niekoho zadarmo.
Ovecka - ved to nie je dobre ked kvoli jednemu incidentu skrtnes cely vztah s clovekom co byva vedla teba. Mne by to nerobilo dobre ani na psychiku zit v takom prostredi. Ja si napriklad vztahy so susedmi strazim ako mozem, uz len preto ze to patri ku kvalite byvania.
preco vzdy uvazujeme nad tym ci sa niekto urazi ci nie? myslim ze by nam to mohlo byt jedno nie?
dávka podla mna to nebude fungovat... ide o to ze tito ludia ako aj plno inych zneuzivaju to ze sa normalne snazia ludia jednat slusne... a problem je prave to ze oni slusni niesu. Ona povie ze nemozem ta vozit musim zaplatit bla bla a ona povie a sak tym autom pojdes tak ci tak preco by si ma nezobrala... ona povie mozno ze nepojde a na to dostane odpoved a saq nakupovat musis tak ci tak tak snad je to jedno ci pojdes teraz ked sa to hodi aj mne alebo v sobotu ked pojdes len sama...atd ...
imho ono plati pravidlo ze ak dana osoba nieje slusna k tebe... tak u mna tym absolutne opadne povinnost byt slusny.... Priklad.:
min leto mi zazvonila susedka ze jej nefunguje radio a ze ho mam prist opravit. Bolo to v nedelu o 7 rano tak som jej povedal ze spime mozno neskor. Ono povedala ze no tak sa oblecte a podte mi to spravit. Ja som jej dal mozno z toho vyst ako kamarat dal som jej slusne najavo ze sa mi nechce ale ona to nerespektovala tak som urobil najlogickejsiu vec a to ze som zavrel okno a vypol zvoncek a isiel dalej spat. Tymto dostala u mna status prizivnicky a neprijemnej osoby a aj ked ma pozdravi tak nereagujem proste jednoducho prejdem okolo. Je to mozno blbe lebo ju obcas stretnem u pekara atd ale je to imho vyhodnejsie ako dalsie taketo akcie ze mi zazvoni skoro rano a bude nieco odomna chciet...
Klamať by som neklamala. Najlepšie je povedať jej pravdu, ona pravdepodobne počíta s tým, že Škrečok sa bude báť ohradiť. Báť sa pýtať si pomoc ďalej za takejto situácie by sa však mala známa, veď Škrečka očividne využíva a zneužíva.
Škrečok urobila chybu, že v pondelok išla, a ešte väčšiu, že išla aj v utorok. Musí to stopnúť pre vlastné dobro i dobro tej známej. Takže môže povedať:
Už ti ďalej nemôžem s autom pomáhať. Mám svoj vlastný program a zároveň potrebujem zaplatiť za naftu, ako si mi sľúbila, keď si ma pýtala o pomoc. Cesta do XY ma na PHM stála xxx eur. Môžem ti výjsť v ústrety a dohodnúť sa s tebou, v akom termíne mi tú dlžnú sumu zaplatíš (dlhší termín ako 2 týždne by som nedávala).
Známa pochopí, že už to ďalej na Škrečka nemôže skúšať. Ak by predsa len, netreba ustúpiť a trvať na zaplatení "cestovného" za pondelok a utorok, veď tie peniaze musel Škrečok zarobiť. Známa možno dúfa, že Škrečok sa zľutuje a zaplatiť nebude musieť. Ale Škrečok musí pýtať späť, lebo ak to "známej" prejde, len ju tým podporí v tomto využívačnom spôsobe myslenia, ktorý bude skúšať aj na iných na to vhodných obetiach, ktoré sa boja povedať nie, aj keď ich to vnútorne hnevá, že sú využívaní.
Ovecka, nemusi byt prijemne mat vo svojom blizkom okoli cloveka, ktory je na teba nasraty a nevies, kedy s nim budes musiet prist do kontaktu
Tiez sa na to pozri realisticky - ziadny clovek nie je dokonaly a ziadny nie je uplne zly, v realnom svete musis vediet zit s nedokonalymi ludmi, eliminovat ich slabe stranky a podporit ich dobre. Anjeli tu nezostupia z neba aby nam robili idealnych kamaratov....
Ovecka, keď sa okrem toho MUSÍŠ s tým človekom denne stretávať, tak je to lepšie bez zazerania ako so zazeraním.