Ako vyliečiť dcéru zo závislosti na Facebooku?

Príspevok v téme: Ako vyliečiť dcéru zo závislosti na Facebooku?
zúfala mať

Dcéra má 17 rokov a jej závislosť na fb mi už lezie pekne na nervy a nielen mne ale celej rodine. Bez mobilu sa nepohne ani na krok. Odkedy začala chodiť na brigády zabezpečila si internet na mobile a vkuse visí na ňom. Pri stole keď jeme, v posteli, do kúpelni ide s ním, pri telke, učí sa aj vtedy ho chytá do ruky, ideme v aute furt do neho čumí. Veď je to choé aby sa tam stále prihlasovala čo tam môže pozerať stále, nieje to chorá doba čo dnešní mladí robia? Veď je to horšia závislosť ako cigarety. Ja na fb som ale stačí mi že tam idem raz za tri dni niekedy raz za tyždeň ale ona? Mám obavy že si škodí na zdraví veď len to žiarenie, očiam to škodí určite, mozgu..
Aku ju vyliečiť. Keď sme jej platili mi mobil tak to mala obmedzené ale teraz keď si zarába sama stráca ona sama nad tým kontrolu. Keď prídu jej kamošky k nám tak všetky čumia do mobilov ani sa nerzozprávajú len pár slov prehodia a zase opäť dole hlavy. čo je toto za doba keď z nej ľudia ochoreli týmto spôsobom? Kam to speje? Prosím poradte čo s ňou robiť mám? Dohováranie nepomáha, treskne s dverami, odpapuľuje a koniec. Najradšej by som jej ten mobil rozbila.

DontWorry

Dnes je doba smartofonov, kazdy na nich visi. Ja si len neviem predstavit svojej 17 rocnej dcere diktovat, ze vypni telefon, poloz ho alebo daj mi ho. Ako vyliecit zo zavislosti? Ona sama by mala prist na to, ze je to pozierac casu. Keby si jej telefon vzala tak by si nasla dalsi spôsob ako byt na fb. Nie je zase male dieta ze to musis korigovat..zaraba, tak nech si aj naklada so svojim casom ako chce. Jedine co by som pozadovala by bolo, aby v spolocnosti alebo pri obede, veceri dala mobil bokom. To ze ty si na fb kazdy treti den neznamena ze musi aj ona..ak tam ma svoj okruh priatelov s ktorymi sa bavi aj takto virtualne tak ju neobmedzuj ..podla mna toto uplne zbytocne riesis

suhlasim ja

Kafe ty si vedle jak ta jedle
Asi chodis malo medzi ludi lebo ja mam vo svojom okoli chalanov aj baby ktori maju okolo 25 30 ci 35 a visia na FB. Ono to nieje o veku aj ked je pravda ze mladi pubertaci zo strednej ci zakladnej skoly su na mobiloch najviac zavisli, po nich nasleduju vysokoskolaci a tak dospeli. Ale je to aj o inteligencii a uvedomeni sa cloveka. Ked viem ze je to uz mimo normalu kukat do mobilu na fb kazdu druhu minutu tak to nerobim a hotovo. Mne to tiez lezie na nervy u frajera lebo ideme niekam sadnut a vkuse mobil v ruke ma a cetuje. Este aj jeho sestra v kine visela na fb. Ako toto je na hlavu skutocne.
A mat sa opravnene boji o dceru lebo aj nejake to ziarenie mobily vydavaju a to tiez nieje dvakrat zdrave aby sa clovek vkuse oziaroval.

kafe

milá mati! Predstav si, že by dcéra mala rovnakú starosť o teba a tvoje zdravie a chcela ťa zbaviť závislosti na káve, sladkostiach, telke... Veď predsa ide o tvoje zdravie, je jedno či ti to chutí, relaxuješ a potrebuješ vypnúť/potešiť sa TAKTO , kvôli zdraviu a predstave niekoho druhého to máš VRAJ robiť INAK.

Ano, aj mne by správanie, ktoré opisuješ išlo na nervy. Ale radšej FB, ako cigy či kur.enie sa. Neubližuje ani sebe, ani druhým. Radšej jej povedz, že chceš s ňou tráviť hodinku dve týždenne (nákupmi, na zmrzke, ísť do kina, na koncert, na korčule... niečo príjemné pre ňu aj pre teba). A aby ti venovala plnú pozornosť, popros ju, aby si mobil nechala doma.

Ja si myslím, že si týmto potrebuje mládež prejsť. Väčšinu to po čase prejde rovnako, ako každú pubertálnu generáciu. Proste skús svojej dcére viac veriť, že je rozumná, šikovná, darí sa jej v škole (alebo nie?), brigáduje a nejaké mínusy tiež musí mať. Nemôže byť dokonalá. Alebo by si radšej brala aby sa ti decko flákalo po nociach, nechodilo do školy a hulilo trávu?

psychoš Ďuri

Závislosť na sociálnych sieťach kam patrí aj facebook je závislosť ako každá iná (alkohol, cigarety, drogy, hracie automaty).
Človeka len zotročuje a zavíslý sa necháva vedome ním zotročovať. Mnohí ako vidím tu podomnou to len zľahčujú tým že je dcéra pomaly dospelá ale tým to len tolerujú tak ako je tolerovaná droga zvaný alkohol spoločnosťou.
Nechajte dcéru, veď ono sa dôsledky tetjo záislosti skôr či neskôr prejavia ( bolesti hlavy, krku, očí, prstov rúk)
Som toho názoru čo sa mi aj potvrdzuje často závislí tí ktorí nemajú vyplnený voľný čas. Nemajú záujmy, nemajú kam ísť, nemajú s kým tráviť čas tak idú na facebook. Poznám takých ktorí tam trávia každú piatu minutú že čo je nové aj keď v podstate nič nové tam nieje.

ANGEL-DEMON

treba si najsť iné záluby ako sledovat dceru a stopovať jej čas kolko ho trávy na FB.... nespravíte s tým nič, to je tá sprostá doba...
ja v mobile sice chytim net, kde je wifi v meste, ale nie som na tom tak zle aby som bez toho nevydrzala.. doma som na PC na nete, ale ked som vonku mobil mi sluzi maximalne na zistenie času, ked idem von s kamoskou, na navstevu, tak mobilu sa nevenujem...Ono tí ludia sa ani sprácať už nevedia, neznášam ked sa s niekmy rozprávam a ta osoba zacne telefonovat a zabudne ze je so mnou, alebo čumi do mobilu a iba pipkaju mu správy fb.. to vypnem a venujem sa cloveku s ktorym som dohodnuta ze sa s nim stretnem,.. a ked mi niekto zavola hned oznamim ze nech zavola neskor ze som vonku, na navsteve...atd... venujem sa cloveku...

fredy

Matka čo si nevie dať rady s dospievajúcou dcérou, takých je... A je jedno či je problémom facebook na mobile alebo alkohol či frajeri či diskotéky a iné horšie veci. Všetko sa dá vyriešiť s rozumom a rozhovorom.
Táto doba facebooková môže čoskoro skončiť alebo aj nie, ako napr. sluchátka v ušiach majú decká už snáď 10 rokov, mobily takisto, cigarety letia stále... a tiež fb už má nejaký ten rok a nezdá sa že by bol menej populárny. Takže jediná možnosť bude asi zakázať, príp. obmedziť. Keďže dcéra nemá ani 18 rokov, musí vás poslúchať, v podstate musí vás poslúchať dokedy je na vás závislá (strecha nad hlavou, jedlo, energie atď.), to že si sama platí mobilný net jej nezaručí absolútnu slobodu vo všetkom predsa. Takže na vašom mieste by som jej ozrejmil ako sa veci majú, že je od vás závislá atď (pokiaľ naozaj žije s vami a neprispieva) a keď neprestane stále čumieť do toho mobilu nebudete jej platiť napr. výlety, nedáte jej vreckové, nebudete ju púšťať večer von, atď. jedno z toho čo najviac vyhovuje. Keď bude mať na vás nejakú požiadavku, odpovedzte v štýle "nech ti facebook dá peniaze/poradí/uvarí/zavezie ťa...". S tínedžermi sa veci musia riešiť elegantne a využiť proti nim svoju moc nad nimi, aby vedeli že nie sú pánom situácie.
Druhá možnosť je zahrať jej trošku na city, povedať jej, že koľko ste sa o ňu starali keď bola bábätko, všetci ste z nej mali radosť, na všetkých sa usmievala, dali by ste jej aj modré z neba, kopu krásnych vecí ste spolu zažili a teraz sa na vás ani nepozrie, ani neporozpráva, že vám to je ľúto.
Ak to nepomôže, normálne ten mobil rozbite.

Moireal

Ja myslim, ze ani nejde o to, ze je este dieta. Co samozrejme je. Ale zavislost na facebooku a socialnych sietach je zavislost, ktoru mozno najst aj u starsich rocnikov. Je to skratka zavislost a tak by sa aj malo postupovat. Obavam sa vsak, ze vela sa toho neporiesi, lebo dievca si to neuvedomuje, co je hlavny znak zavislosti. Mozno by bolo vhodne vymysliet nejake aktivity dcery s matkou bez mobilu. Take, ktore by obe bavili a dcera by nemala potrebu utiekat sa tak casto k socialnym sietam.

neviem11111

praveze este stale "dieta" je, nie je plnoleta, ked niekedy zakrocit, tak teraz. zobrat mobil, dat jej tlacitkovu nokiu. :D

0vecka

ako vidim tak je to len a len vas problem uz ten zacaitok ze ma to rozculuje... dcera je uz skoro dospela a je na nej ako si vyplnuje volny cas....budte radi ze sa zivi sama ..