Ahojte.Chcela by som sa poradit s vami,ktori uz mate za sebou ten najkrajsi okamih v zivote, kolko dnes stoji svadba? Planujeme s priatelom svadbu,ale nie velku,len v kruhu rodiny,taku ozaj skromnu,len nasi rodicia,krstny.Chcela by som sa poradit,kolko to tak asi vsetko stoji,kostol atd...Dakujem.
Planovanie Svadby
Ja som tiez vravela priatelovi,ze z jeho strany je to vela ludi,ze nech niektorých nepoziva,ale on je taky tvrdohlavy,povedal mi na to,ze ako by to vyzeralo,ze by niektorich clenov rodiny nepozval,ze by sa urazili,lebo ze aj ked sa vydavali jeho sesternice,bratranci,a tety ze oni ho tiez pozvali na svadbu ze on si na tom proste trva,aby tam boli vsetci clenovia z jeho rodiny,lebo ze on ich ma vsetkych rad tak ze ich tam chce mat,dokonca este aj sesternicine male deti.Ja som tiez toho nazoru,ze to je vela ludi,neratala som z tym ze on ich tam chce vsetkych mat ja som si predstavovala naozaj malu svadbu,moji rodicia,jeho rodicia,krstna a krstny,sesternica a bratranec a to by bolo vsetko,no vidim,ze on si to zrejme predstavuje uplne inak.
Asi taký blbý nikto nie je, že nevie čo obnáša svadba.
Ja som to sem dala len čisto informačne, keďže veľa ľudí si myslí, že svadba je len šaty, torta, jedlo a toť vše. Ale je tam milión ďalších somariniek, ktoré tiež niečo stoja. Jasné, že sa dá preškrtať veľa položiek. No sumy sa pohybujú vo veľkom rozsahu.. za šaty sa dá dať 50e (ebay) aj stovky eur (salóny), obrúčky detto - z netu bývajú lacnejšie, dajú sa urobiť veci aj po známosti (ako písala autorka témy), takže odhadnúť rozpočet takto dopredu je ťažké... U nás boli zatiaľ najväčšie položky šaty a obrúčky, ale najviac bude asi stáť hostina a to budeme mať cca 25 ľudí.
Takých dní viac v živote nebude, takže ak sa dáte na svadbu a nielen na sobáš, rozhodne sa neoplatí šetriť.
Ak budete mať nerovnosť v počte hostí, bude sa Vám svadba financovať horšie, viem to podľa seba. Na začiatku sme to neriešili, ale pri tých vyšších cifrách sa to už rieši.
Tá tabuľka je z jednej strany o.k., ale na druhej jej nepomôže, lebo ona zrejme potrebuje nejakú cifru, teda približne čo čo stojí.
Napr. odčepčenie nebude vôbec potrebovať, teda pokiaľ zostáva v šatoch po celú svadbu. Auto, my sme mali vlastné, výzdoba sa dá kúpiť už za nejakých 30 E.
Čo sa týka zákuskov, torty, tak to celkom výstižne opísala Alex. Vrátiť sa zvyklo cca 12 ks, takže si musíš čo to aj do plusu. Kyticu Ti síce zabezpečí budúci manžel, ale Ty musíš počítať s pierkami, príp. kyticami pre družičku.
Ohňostroj, čoko fontánky, lampióny, balóniky a holuby by som neriešila, je to dosť nemiestne.
Povolenia na sobáš - je to presne ako písala aj Alex, ak sa beriete v mieste bydliska, obaja ste SK občania, tak neplatíte nič, teda aspoň v NT sa neplatí.
my sme mali svadbu ze ja on a dvaja svedkovia a potom obed s rodicmi :) a je to tak fakt najlepsie velka svadba je obrovsky luxus v dnesnej dobe a zbytocne vyhodene peniaze... ked si niekoho beriem tak nie preto urobit co najvacsiu hostinu ale preto lebo toho cloveka lubim a chcem s nim byt do konca zivota :) ked prerabate starsi dom tak sa vam isto zidu peniaze naco setrit na velku svadbu jeden vecer vies kolko toho budete potrebovat este?
Ja pridám len takúto tabuľku, aby bol prehľad čo všetko na svadbu treba (je reklamná). Niektoré veci sa dajú vyhodiť (ohňostroj), ale to gro tam je.
Druhá vec je, že človek sa môže snažiť urobiť si malú svadbu, ale potom bývajú veľkým problémom rodičia, ktorí si chcú popozývať celú rodinu z celého Slovenska a tam sa to už neúmerne predražuje. Málokto si vie dupnúť a presadiť si svoje, obzvlášť ak chceš byť so všetkými zadobre.
ked sa vies uskromnit vies si zorganizovat lacnu svadbu
Haha, pár ľudí a len z jeho strany ich bude 30:) Pár zákuskov pre každého na výslužky:) Chcete tam mať 40 ľudí a čo im dáte? Čo budú piť? Sú to stovky zákuskov na hostinu, na výslužky, škatule, svadobná torta detto ale zákusky je na svadbe tá najmenšia položka. Zoberte si papier, ceruzku, kalkulačku, urobte si zoznam hostí, na nete je x fór z ktorých sa dozvieš koľko vyšla svadba s podrobným rozpisom, tam si to budete vedieť zrátať.
Ahojte.Dakujem za vase prispevky.Messje,viem,ze som podala malo informacii.S priatelom este presne nevieme,co a ako bude.O svadbe sa vela rozpravame,no este sme sa napevno nedohodli.Mame teraz taku situaciu,prerabame starsi dom v ktorom budeme zit,takze teraz sa skor venujeme tomu byvaniu.Ako nahle sa prerabka skonci,chceme si na svadbu nasetrit,nakolko nam s tou prerabkou pomahaju aj moji buduci svokrovci,a moji rodicia,takze sme sa s priatelom dohodli,ze nechceme,aby nam svadbu financovali priatelovi rodicia,alebo moji rodicia.Dost nam pomahaju s tou prerabkou.Tu na fore som sa chcela poradit,aby som mala aspon trosku prehlad kolko taka svadba moze stat.Ja si to predstavujem tak,svadobne saty si zapoziciam,po pol noci si ich necham,aby som si vychutnala ten krasny den a vecer,kyticu predpokladam,ze to zabezpeci asi priatel,nakolko on ma v kvetinarstve znamu.Tortu,by sme chceli tiez taku mensiu,a premyslame aj nad par zákuskami,aby sme mohli dat vysluzky aj v praci.Hostinu budeme mat v takej mensej pivarnicke,nakolko tam ma zase priatel jedneho známeho,s ktorym by sa dalo dohodnut na cene a aj na menu.S mojej strany nas bude velmi malo,nakolko nam uz vela clenov z rodiny poumieralo,z mojej strany tam budu len moji rodicia,moja babka,teta,krstna ,krstny,bratranec,a sesternica.S priatelovej strany ich bude ovela viac,nakolko maju dost velku rodinu,predpoladam,ze z jeho strany ich bude asi tak 30ludi.
My sme mali len civilný sobáš a malú hostinu sme spravili doma v rodinnom dome. Mala som len spoločenské šaty, vyšli ma na necelých 150 eur, svadobná kytica cca 30 eur, obrúčky z chirurgickej ocele - pár za 50 eur, žiadna výzdoba auta, fotky sme si spravili sami, tortu sme jednu objednávali - 15 kg, za necelých 20 eur, ostatné sme napiekli. Hostí sme veľa nemali: moji rodičia, svokrovci, dvaja svedkovia a babka. Nechceli sme robiť svadbu za 10 tis. eur, to je podľa mňa v dnešnej dobe luxus.