Ahojte.Chcela by som sa poradit s vami,ktori uz mate za sebou ten najkrajsi okamih v zivote, kolko dnes stoji svadba? Planujeme s priatelom svadbu,ale nie velku,len v kruhu rodiny,taku ozaj skromnu,len nasi rodicia,krstny.Chcela by som sa poradit,kolko to tak asi vsetko stoji,kostol atd...Dakujem.
Planovanie Svadby
Fuuuuu :D tak tu sa ľudia bavia o tisíckach €. No neviem ako si to človek na SLOVENSKU môže dovoliť keď zo Slovenského platu sa dá len tak tak vyžiť a zaplatiť si jedlo a energie len na prežitie... kde beriete peniaze na svadby ?
To si ešte aj na to beriete pôžičky a zadlžujete sa? Toľko peňazí ty kokos :O O takom čísle sa mne môže iba snívať. A neverím že ste všetci na tom tak dobre že ste IT experti ktorí majú 3500 € mesačný plat.
A dávať toľko peňazí do niečoho, čo nemá aj tak zmysel lebo sa aj tak rozvediete... Absolútne nezmyselná investícia, škoda peňazí podľa mňa. V dnešnej dobe sa aj tak skoro každé manželstvo rozpadne... Toľko peňazí by som radšej dal na charitu alebo si kúpil iPhone, ale na svadbu ? Dvaja ľudia spolu môžu žiť krásne aj bez toho aby museli okolo toho robiť ceremónie a mať to na papieri.
Nikdy toto nepochopím, všetky tieto svadby a poplatky - zas jeden z ojebov štátu a podnikateľov ako z ľudí ťahať peniaze a mastiť si vlastné kapsy..
Ahojte, vedeli by ste nejaké inšpiratívne webovky odporučiť, kde sa dajú vytvoriť pozvánky?:) budem mať teraz kúsok voľného času a tak som si povedala, že by som si vytvorila svoje vlastné alebo nejaké stránky na výzdobu :) šaty som už videla, ale je to celkom dosť, takže možno počkám na nejaký výpredaj na svadobné šaty. Deichman možno nie je zlý na lodičky :) a možno prebehnem aj do PL :) obrúčky sme už pozerali aj v domácich predajniach aj v Brne sme sa boli prejsť a narazili sme tam aj na predajňu od Rýdla, zatiaľ som videla obrúčky len cez webovku ale naživo vyzerajú tiež krásne :) Našťastie mám manžela s ktorým sme si povedali, že na cene nezáleží - budeme predsa len šetriť na svadbu rok :)
Ahoj, ak malú svadbičku ideš robiť, tak to by nemuselo stáť veľa :) Ja som si robila veľkú svadbu a mala som našetrené so stavebky, čo som si šetrila od vtedy, čo som začala zarábať popri škole :) Je pravda, že som si ale nekupovala svadobné šaty, lebo mám staršie sestry, ktoré to spravili a nemôžu ich teraz predať, takže som mala požičané a na úkor požičaných šiat, sme si dovolili zakúpiť drahé obrúčky :) Kúpila som si z obrucky-rydl.sk s malilinkým briliantíkom. Nikdy sme nemali veľa peniažkov doma, takže to bolo také moje tajné prianie a keďže sme si ich s partnerom kupovali napoly, tak som si priplatila za briliantík :) jedlo sme mali tak, že za osobu som platila tých 10 - 15 €? Už neviem, ale ja som z dediny a aj sálu som mala dedinskú, takže je to iné, ako keď sa robia svadby v mestách, síce tam môže byť zasa trošku konkurencie. Inak lodičky som si zakúpila na tržnici, lebo sa poznám a vždy rozkopem lodičky :D a to nemá zmysel zvlášť keď sú biele. A ako dopadli? Rovnako, jednoducho doskákané od svadobčanov a ešte sa mi ich podarilo aj oškúliť niekde, ale vôbec netuším kde, je možné, že keď sme šaleli, tak to schytali práve tie :)Výzdobu do sály som si robila taktiež sama. Pomalinky, keď už som zistila, akú chcem výzdobu čo do farby, tak som si postupne začala zháňať drobnosti a ono keď sa kúpia väčšie balenia a cez e-shopy a hlavne včas, tak sa nájdu aj nízke ceny alebo dobré kamarátky, ktoré už tiež mali svadbu ;) Tož veľa síl a zdaru - a ad stres, na každej svadbe býva stres, aj na tej najdokonalejšej a najpripravenejšej ;)
Super tak uz asi vies vsetko ze?
A este nieco. S kamoskou-nevestou som zohnala v BA svadobne saty min.rok uplne nove pod 100e. Bol vypredaj spolocenskych siat (vypredaje su kazdy rok stale) a tie spolocenske vyzerali uplne ako svadobne /povodne stali okolo 450-500e/. Kazdy jej tie saty obdivoval a nikto ani netusil ze nie su original svadobne. Takto isto sme kupili aj saty na prezlecenie. Obuv Deichmann vypredaj krasne biele lodicky z povodnych 40e boli na dakych 11-12e. Proste da sa vsetko ked sa chce a este aj za menej.
Dalsej kamoske sili priamo v cine-cez net si nasla sama firmu, poslala im miery vysku fotku svojej postavy, vybrala si model siat-rucne site, krajka ai fakt krasne luxusne a poslali jej ich este v predstihu. Padli jej ako uliate a cela suma tych siat aj s clom ked si ich bola na letisku ci kde vyzdvyhnut tak vsetko do 450e. To som videla za tu sumu v BA menej pekne saty len za vypozicanie. A ona tie saty este napokon vyhodne aj tak predala. Podobne saty ako jej v tej cine na mieru usili som videla prednedavnom v jednom salone skoro za 2tisicky))) no chore)
Ahoj Jacki. Aj svadba sa da dnes urobit pekne a za slusne (malo) penazi. Nemusi to stat vobec prehnane vela. Chce to vsak vediet si vsetko dobre pekne zorganizovat zmanazovat naplanovat. Cez leto som bola na viacerych svadbach a boli vsetky skvele a aj ked posobili luxusne nobl tak stali fakt na dnesne pomery malo a co dostali fin.dary tak tie im napokon zaplatili vykrili vsetky vydavky na svadby a este aj v pluse boli. Nove saty sa daju zohnat fakt lacno. Aj obuv ci vyzdoby bizu ai. Oblek kosela obuv ai tiez.
Potom - naco platit preplatene sluzby za make-up nechty ai? To zvladnes aj sama ci daka sikovna tvoja kamoska (staci rozhodit siete kamosky kamosiek ci rodiny znamych spoluziakov kolegov ai a ide to. Je este dalsia moznost ze vsetky odborne skoly /hotelovky/ robia na strediskach aj tieto sluzby-robia to ucnice pod dozorom majsterok. Takze manikura pedikura licenie vlasy ai za bagatel. Takto isto zakusky aj slane peciva). Akurat vlasy uces nechcu zeny riskovat takze si to dat urobit zaplatit no aj to sa da zohnat vybavit tiez za bagatel cez znamych.
Kvety. Ak mas svadbu v letnej sezone tak v hociktorej dedine zozenies zadarmo plno kvetov do vyzdoby + vaz. Aj sv.kyticu zvladne urobit clovek sam. Kolke kytice som videla od profikov za nehorazne peniaze a s prepacenim, ja sama urobim krajsie kreativnejsie za facku sama.
DJ sa da zohnat vybavit tiez ok, alebo sa ti toho niekto ujme z kamosov (na tych svadbach im to robili kamosi za par drobnych). Kamera fotenie tiez robili svojpomocne ich priatelia (minuly rok to sami zvladali cez sluzby pomoc od kamosov - vsak dnes je taka technika vymozenosti, mini kamerka co udrzala tam babenka medzi 2prstami natocila im nou celu svadbu-odobierky kostol hostinu zabavu, super fotaky dnes ma takmer kazdy ze im zabery urobili priatelia ako profici zo svadby. Jednej brat je umelecky fotograf a on im zas urobil skvele umelecke svadobne fotky. Treba rozhodit siete a informovat-pytat sa).
Vyzdoby mali - Ikea. Platili smiesne sumy a dokonca niektore veci (svietniky vazy ai vracali spat. Akurat nemohli z nich chybat zospodu tie nalepene papierove stitky a nemohlo byt nic porusene a vratila im Ikea vsetky peniaze. Ona je inak medicka este rok a konci a on tiez skoncil VS. Takze takto si aspon mladi pomohli vsetko svojpomocne).
Potom som bola aj na svadbach, kde sa po obrade islo do restiky na spolocny slavnostny obed a z tade sa islo k nim domov-moze to byt kludne aj bez toho obedu posedenia (zili v rodinnom dome mali velku zahradu, tam jej pomohli priatelia kamarati prichystat stany vyzdoby, bolo leto. Takze tam urobili posedenia - aj ked nemali rovnake stoly stolicky prekryli to vsetko obrusmi latkami maslami kvemi ai a vyzeralo to ako cez agenturu)) mali opekane prasiatko, gulas, kapustnicu, salaty-zeleninove ovocne plus rozne pracliky pagace kolace korbaciky oblatky zakusky pitivo alkohol capovane pivo kofolu a bolo. Nealko alkohol slane mali aj z hypermarketov lacnejsie pokupene. Zakusky napiekli susedy ci znamy, alebo nieco kupili. Nikomu nic nechybalo a tam vonku a svojpomocne to dopadlo naozaj super).
Takto to mozete svojpomocne aj v kulturakoch zorganizovat. Najom za kulturak niekde v obci nie je horibilna polozka. Urobili teple bufety, svedske stoly a bolo. Obsluha? Zaplatili studentkam a bolo alebo im tiez pomohli kamaratky (boli ich sestry zname kamosky).
Svadobne oznamenia si inak vyrabali vytlacali same nevesty. Zas zenichovia si vybavili kamaratov s dobrymi autami a boli im za soferov hostov v jednom. Staci naozaj rozhodit siete, poprosit popytat sa. Ja mam dobre skusenosti s tymto ze ludia ochotne pomozu poradia zariadia vybavia.
Pozri sa na to takto, máte starší dom, možno ste ho dostali, neviem, všetci vám pomáhajú a to prosím neberte ako samozrejmosť, dostali ste nadmieru veľmi veľa. Nie každý dostane do vienka tak veľa a nie každému rodičia pomáhajú. Myslím, že by bolo namieste a aj ako prejav vďaky pre vašich rodičov, starých rodičov pripraviť im peknú svadbu. Nebojte sa, každý z hostí vám prispeje, veľa nákladov sa vráti. Totižto na svadbe sú fixné náklady, ktoré platíte tak či tak a to nie sú vôbec malé náklady - šaty, oblek, topánky, obrúčky, kytica, hudba, fotograf, oznámenia ... a variabilné, ktoré závisia od počtu hostí - hostina, prípitok, alko, nealko, zákusky, tieto druhé náklady sú nižšie ako prvotné náklady. Pri vyššom počte hostí sa vám aj viac vráti, každý vám prispeje viac ako sú na neho náklady. Samozrejme, svadbu si dnes zarábajúci platia sami, bolo by to trápne, keby vám ju platili rodičia.
Dakujem vsetkym za rady.Hlavne tebe Bublii.
Ešte ma napadlo, počula som aj o takom riešení, že urobili svadbu s fakt iba najbližšou rodinou a potom také posvadobné posedenie - grilovačku so všetkými. A všetci boli vo výsledku spokojní... pouvažujte :)
Jacki, tak pekne si s priateľom sadni a dohodnite sa na kompromise, pokiaľ sú deti vyslovene malé - nebrala by som ich tam, čo už z toho budú mať? A aj na ľuďoch.. dá sa to.. len musí byť ochota na oboch stranách. Alebo pozvite z každej rodiny (ujovia, tety, babky atď) jeden manželský pár ako "zástupcov" rodiny. Ja neuznávam systém "vy ste boli našej tak my musíme byť na vašej". Dali ste im predsa dar, nie ste im nič dlžní. Pohľadaj si aj na mojasvadba.sk, tam je popísané, čo koľko stojí, koľko ich vyšla malá/stredná/veľká svadba. Jedno svad. menu stojí pomaly 30e (so všetkým), tak si to vynásob 40 a ukáž priateľovi. To ho možno presvedčí, aby zmenšil počet ľudí :D Ale hlavne si toto poriešte ešte predtým, ako začnete reálne riešiť veci a skladať zálohy, lebo potom sa už s tým nedá veľmi hýbať. Držím palce :)