Vegánstvo

Príspevok v téme: Vegánstvo
sofindela

Chcela by som sa spýtať čo si myslíte o vegánstve. Mám 17 a chcem sa stať vegánkou, už len z dôvodu schudnutia(niesom tučná, ale stále sa mi páčia postavy typu špáratko) a smozrejme aj z etických dôvod a čo sa týka zvierat. Ak máte niekto nejaké skúsenosti ako ste začínali budem rada ak mi poradíte. :)

DomiDomi

Som 17 rokov vegetarianka a nemam ziadne zdravotne problemy. Staci sa dobre stravovat a pripadne obcas dokupit vitaminy :) taktiez skoro vobec nejem vajicka a ani nic mliecne. Obcas si dam, preto si este nemozem povedat veganka:)

lombardo1981

Na osteogenéze sa nepodieľa iba vápnik. Ale i vitamín D, ktorý zabezpečuje jeho resorpciu. Ak je ho nedostatok, tak sa vápnik prijatý v strave nevyužitý vylúči. Ďalej je dôležitý vitamín K, ktorý riadi zabudovávanie vápnika do kostí.

ja888

Pardon ale kosti ti nerednu z toho ze nejes maso!!!! Maso zas nema az tolko vapnika. Mozno jes prilis vela mliecnych vyrobkov. Prave v krajinach kde jedia ludia najviac mliecnych vyrobkov je najviac pripadov osteoporozy. A naopak. Takze zrejme jes malo potravin s dostatkom vapnika, sezam, mak, konopne semena, chia,orechy, mandle, zelene listy,brokolica, a nejest biely cukor.

++++++

Aj ja mam 17 a som 4 roky vegetarianka a zistili mi rednutie kosti tak som aspon tie ryby zacala jest. No a ak chces byt veganka musis sa sakra dobre stravovat lebo to nie je sranda.

4f5e5r4

Poviem to takto veganstvo z krátkodobého hladiska ako kratkodoba niekolko mesacna dieta je celkom dobra vec len odporucam. Ale z dlhodobého hladiska je nebezpecna az priam smrtiaca.

Gima

Kde hľadať bielkoviny, ak sa chcete vyhnúť mäsu
Ak ste prestali jesť mäso a bojíte sa, že prídete o potrebné bielkoviny, nevešajte hlavu. To, že mäso je jediným zdrojom bielkovín, je dávno vyvrátený mýtus. Obsahuje ich takmer každá potravina.

Bielkoviny obsahuje takmer každá potravina, aj keď niektorá menej, iná viac. Ich odporúčanou dávkou je 46 gramov pre ženy a 56 gramov pre mužov denne. Potrebujú ich okrem iného vaše svaly či imunita a sú nevyhnutné pri zrážaní krvi. My vám predstavíme tie najzdravšie a najchutnejšie zdroje bielkovín.
Obsah bielkovín v jednotlivých potravinách

hrnček uvarenej fazule – 12 až 14 gramov
hrnček uvarenej šošovice – 18 gramov
1/3 hrnčeka semienok a orieškov – 2 až 7 gramov podľa druhu
téglik gréckeho jogurtu – 15 až 20 gramov
1 balenie syra Tofu – 8 gramov
1 vajíčko – 6 gramov
avokádo – 4 gramy
30 gramov konopných semien –6 gramov

Ak nechcete veľa minúť, siahnite po fazuli a šošovici. Niekomu sa síce môže zdať, že sú nudné a dajú sa z nich pripraviť len husté a ťažké polievky či prívarky, opak je však pravdou. Dnes totiž vo väčších obchodoch môžete zohnať rôzne druhy týchto strukovín, ktoré možno pripraviť ako prílohu alebo prísadu do šalátov a mäsových ragú. Fazuľa je aj vynikajúcim doplnkom napríklad do mexických pochúťok burrito.

Oriešky a semienká

Mandle, vlašské oriešky, pekanové oriešky, pistácie, kešu či píniové oriešky sú vynikajúcimi zdrojmi proteínov pre vegetariánov. Okrem toho, že sú samy o sebe veľmi chutné, pridať sa dajú do rôznych jedál na dochutenie.

Zo semiačok sú najvhodnejšie tekvicové sezamové a slnečnicové, siahnuť môžete aj po maslách či olejoch z týchto surovín. Nezabúdajte ani na konope, ktoré je ako jedna z mála rastlín vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré telu poskytujú esenciálne aminokyseliny potrebné napríklad pre svalstvo. Polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré konope obsahuje, navyše posilnia váš imunitný systém.
Mliečne a sójové výrobky

Najideálnejším partnerom k orieškom a semienkám je grécky jogurt, ktorý je bielkovinami tiež napumpovaný, ale rovnako chutné budú aj s müsli alebo rozdrvené do zálievky na šalát. Samozrejme, dobrou voľbou sú aj ďalšie mliečne výrobky.

Výživné je aj sójové mlieko a produkty z neho, napríklad jogurty či tofu. Pre vegetariánov je tento syr, ktorý sa vyrába zrážaním sójového mlieka, vynikajúcou náhradou mäsa. Môžete ho použiť na rôzne spôsoby, do polievok, dusené so zeleninou či do šalátov.
Výživné vajíčka

To, že je vajíčko najobľúbenejšou potravinou na raňajky, nie je náhoda. Bielkoviny vo vajíčkach májú najväčšiu biologickú hodnotu, čo znamená, že vaše telo ich dokáže rýchlo a efektívne využiť. Žĺtka obsahujú vitamín B12, ktorý je častým nedostatkom pri vegetariánskych diétach. Ak v strave chýba, môže to spôsobiť problémy s pozornosťou, myslením či zlú náladu.

Aj ovocie obsahuje bielkoviny

Čo sa týka ovocia, avokádo je jasným víťazom v obsahu bielkovín. Obsahuje až deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nie je schopné produkovať samo, pomáha svalom, srdcu aj mozgu. Počas chrípkového obdobia je vynikajúcou podporou pre vašu imunitu.

sofindela

blueberryNN ach jaj ty vševed, všade bol/a všetko vie.
Páčia sa mi také postavy nie že takou chcem byť.
Kôli takýmto asociálom ako si ty, som túto tému nezačala tak PAKUJ ŠE.

ja888

inourishgently.com

Ak vies po anglicky, tu je super vtipny clanok. Su to odpovede na sproste otazky typu: kde berieš protein alebo ine mudre komentare vsezravcov...