Potrebujem poradit a dopredu upozornujem, ze si nevymyslam! Tema vam mozno pride na smiech ale mam neskutocne uzkosti.
Nenavidim alkohol. Nikdy ho nepijem. Ale bohuzial vsade ho davaju , aj do obycajnych keksikoch, vzdy si precitam zlozenie ci sa tam nenachadza (ani aroma) aby som mala istotu. Lenze dnes som zjedla typicke slovenske svadbove kolace, najprv ma to nenapadlo ale ked som prehltla ta chut liehoviny ma este doteraz stipe v ustach. Akonahle to citim mam vzdy pocit ze sa otravim. Proste chut a vona alkoholu vo mne vyvolava pocit ze je to jed. Strasne sa bojim, neviem odkial ten alkohol v kolacoch je, nechccem osplepnut ani nic podobne. Prosim vas neviete ci je tam skutocny alkohol alebo len aroma? A je v arome skutocne alkohol? Prezivam neskutocne stavy, aj ked vam to mozno pride vtipne... nepijem ani pivo, vino, ani lahky alkohol... nic. Strasne ma s toho stipu usta. Viem ze mozno prehanam ale aj tak ... prosim s citom, uz teraz mi je do placu. Dakujem za odpovede. Mam 19r.
Alkohol v koláčoch
E 430 = polyoxyetylénstreárat = na Slovensku zakázaný!!!
Sorbit, sorbitol = 420!!! U dospelých v primeraných dávkach neškodný!
Moc nad tym premyslas a sama si robis stres z nicoho.Zjedla si kolac kde bol alkohol.Nic sa ti nestane. Ani mne sa nestalo :-)
dakujem za rady, uzkost pomaly stupa ale snazim sa byt v pohode. v podstate mi je to jedno, hlavne aby to nebola ta otrava metanolom. ci mam alergiu na alkohol alebo podobne, v podstate az tak neriesim lebo ho nekonzumujem a budem si davat este vacsi pozor odteraz. z toho mam uz isty cas strach
Existuje alkoholický cukor, ktorý sa volá sorbit. Je to zároveň aj jeden z ovocných cukrov, nachádza sa v každom ovocí a v alkoholických nápojoch. Bežne sa pridáva ako sladidlo do sladkostí pre diabetikov a často sa nachádza aj v obyčajných sladkostiach spolu s cukrom. Napríklad ako náplň v pralinkách. Sorbit sa zároveň pridáva do trvanlivého pečiva, najmä do mäkkučkých croissantov a koláčikov zabalených v sáčku, ktoré podľa dátumu vydržia byť dlho akože dobré. Často býva v sáčkových polievkach a v mnohých iných polotovaroch. Označuje sa ako sorbit, sorbín, kyselina sorbinová, sorbanová, sobran, E430, a tak podobne. Mnohí ľudia majú na sorbit intoleranciu. Človek s intoleranciou môže spozorovať, že sa mu hneď po zjedení niečoho sorbitového zatočila hlava, neskôr po niekoľkých hodinách sa mu nafúkne brucho, začne strašne prdieť (jedovato smradľavé prdy) a môže ho prehnať, má hnačkovitú stolicu. Sorbit totiž viaže na seba vodu. Človek, ktorý má intoleranciu, nemá enzým, ktorý by mu pomohol sorbit stráviť. Môže prísť aj bolesť hlavy a vracanie. Sorbit nájdeš aj v ovocných šťavách a v marmeládach. Tráviace ťažkosti po jeho konzumácii môžu prísť aj neskôr (napr. 3 hodiny po jedle), lebo sorbit sa do organizmu vstrebáva pomaly. Vyšetriť na Sorbitintoleranz ťa vedia v Rakúsku a v Nemecku. Na Slovensku to nikto nerobí, lebo slovenskí lekári nevedia, čo je Sorbitintoleranz. Ja sama mám túto chorobu diagnostikovanú, zistili mi ju v Rakúsku, kde už roky žijem a odkedy o tom viem a sorbit som zo stravy vylúčila, žije sa mi omnoho ľahšie. Jedno vyšetrenie na Sorbitintoleranz ťa vyjde od 30 do 60 €, podľa toho, na akej klinike a v akom meste si to dáš urobiť. Nemčina? Žiaden problém, rakúske sestričky vedia po slovensky, však sú to Slovenky :) :) :)
Ani ja nezjem kolac kde je alkohol.Teda rum.A to nehovorim o rumovych pralinkach.Raz v rodine ma oklamali ze v orechovom kolaci rum nie je a...skoro som sa povracala.Vraj tam je len kvapka a nemozem to cítiť. No...a ked mi niekto v zime ponukol caj s rumom...mamma mia
Oetker má arómy na báze oleja - lebo používané aromatické látky sú rozpustné v tukoch. www.slovakpoint.com
Iná značky majú arómy na báze liehu, lebo používané aromatické látky sú rozpustné v alkohole. Ako už bolo niekoľkokrát povedané: nehádaj, nešpekuluj, proste čítaj zloženia a hotovo.
ale vraj aj v arome byva alkohol :(
ok dakujem za rady.
s tym metanolom neviem. moze byt v rume nie? a kedze neviem, odkial ten alkohol beru... tak si niesom ista. ak tam je vobec alkohol, kedze pisete ze vacsinou davaju len prichut.
Je kopec liekov, kvapiek (nielen proti kašľu), ktoré obsahujú alkohol, pretože určité látky sú proste rozpustné len v alkohole. Určite si sa s nimi už v praxi stretla. Sú krémy a kozmetické výrobky s obsahom alkoholu, zimná voda do ostrekovača... A tu si a žiješ. Zrejme máš alergickú reakciu viac-menej podmienenú psychikou. Bez alkoholu sa ale celkom spokojne dá žiť, len si treba pozerať zloženie, čo ti tu už viacerí navrhli, a ak ti lekár predpíše napr. kvapky od kašľa, tak ho upozorni, že chceš také bez alkoholu. Netreba z toho robiť vedu.
To máš odkiaľ? Etanol, glycerol,...áno, ale metanol nie. Takže to vyzerá, že reakciu spustila Tvoja psychika. Mala by si s tým niečo robiť, lebo raz si spustíš takú falošnú alergickú reakciu až! Odporúčam Ti terapie u psychologičky.