Mrzí ma, že v našej rodine panujú takéto vzťahy

Príspevok v téme: Mrzí ma, že v našej rodine panujú takéto vzťahy
Samson01

Ahojte,
mám 18 rokov a čím ďalej, tým viac si uvedomujem, že naša rodina je "iná" ako tie ostatné.
Študujem na odbornej strednej škole, popri škole sa venujem rôznym aktivitám v detskom klube v jednej ZŠ, fotím rôzne akcie a vlastne sa snažím zapájať do všetkého, kde môžem niekomu pomôcť.
Žijem sám s mojou mamou, nakoľko môj otec s nami nežije, prakticky od môjho narodenia.
Moja mama pochádza z rodiny, kde už môj starý otec nežije, len moja starká. Má ešte 2 ďalších súrodencov, ale ich vzťah je naštrbený. Problémom celého je asi moja stará mama, ktorá neuznáva len maminu sestru a moju sesternicu, je to dcéra maminej sestry.
Ja som ku starkej chodiť ani nesmel, lebo starká ma nechcela, starký k nám chodil potajomky. Keď zomrel starký, tak sme začali k babke chodiť častejšie, ale vždy mi dala pocítiť, že ma nemá rada. Keď zomrel starký, tak viem, že bol problém aj okolo pohrebu, lebo ona nechcela ani to, aby sa v rozlúčke čo i len zmienilo o mne ako jeho vnukovi a jeho druhej vnučke, ktorá je nevlastnou dcérou môjho strýka. Mamina sestra a ani babka sa o mne nevyjadruje pekne, vždy ma ohovára a aj jej dcéra.
Moja mama udržiava kontakt so svojou sestrou, ale nie je to ideálny vzťah. Ona ju vždy odstrkáva a starkej sa snaží nahovoriť hlúposti. S bratom by vzťah možno aj udržiavala, ale dá dotyčná sestra jej do doslova zakazuje.
Nežijeme prepychovo, nemáme veľa peňazí, hoci sa snažíme obaja a zarábam už aj ja, hoci len na brigáde. Mamina sestra je dosť bohatá, takže nás odcudzuje.
Moja sesternica, dcéra maminej sestry študuje na VŠ a je ako zrkadlo. Mne sa líška, ale potom ma ohovorí a niekedy ma doslova chce len využívať. Je staršia o 6 rokov.
Druhú sesternicu nepoznám veľmi dobre, párkrát som sa s ňou stretol, bola ku mne milá, nemala voči mne výhrady, je taká jednoduchšia ako tá druhá. Je odo mňa o 10 rokov staršia a aj by som s ňou chcel udržiavať kontakt. Ju starká tiež nechce a ani k nej už nechodí. Vlastne ku starkej už nechodí len moja teta.
Mamin brat je celkom o.k., ale moja teta ho ohovára kadiaľ chodí a ani starká sa o ňom nevyjadruje najlepšie. Vadí im, že má nevlastnú dcéru, ale ako viem, tak ju vychováva od malička a vychádzajú spolu dobre.
Chcel by som zmeniť svoju rodinu, dať ju dokopy, alebo aspoň držať kontakt, ale ako? Vie mi niekto poradiť?

Samson01

Obe sesternice majú VŠ a aj tak je v rodine obľúbené len tetina dcéra, lebo o tej si myslia, že je najkrajšia a najlepšia. Druhú sesternicu (nevlastnú) ohovárajú a vymýšľajú o nej totálne lži, takisto aj o mne. Ona je odo mňa staršia asi o 10 rokov, ale od známych som počul o nej len samé dobré veci a chváli. Ja som ju stretol asi 5krát, bola v pohode, raz ma dokonca odviezla ku starkej, keď jej ona niesla nákup a takisto jej kamarátku. Vždy bola ku mne milá, ale keďže ju tak dobre nepoznám, tak s ňou nie som v kontakte, hoci by som bol rád.

celebrita facebooková

Síce ťa trápi, že vzťahy v rodine nemáte ideálne, ale na druhej strane tvoja extrovertná povaha má tú výhodu, že aspoň spoznáš veľa iných, cudzích ľudí a s tými budeš vychádzať lepšie ako s rodinou. Kto ťa raz pri sebe mať nechce, ten ťa nechce a nemá zmysel bojovať o jeho priazeň. Intrigánom je najlepšie ísť z cesty, ignorovať ich a vyhýbať sa im, ako sa len dá. A to platí aj pre prípad, že by to boli členovia širšej rodiny. Nikdy nedosiahneš, aby ťa mal rád ten, kto nedokáže mať nikoho rád. Namiesto toho môžeš mať pri sebe iných ľudí, nepatriacich do rodiny, kamarátov a známych, ale budeš s nimi vychádzať lepšie ako s rodinou: o toto sa snaž: toč sa okolo tých, ktorí ťa majú radi.
Ešte taká vec: si len na strednej, tak ešte sa nevie, čo z teba bude. Len si predstav, že by si v budúcnosti vyštudoval VŠ, zarábal slušné prachy... Vieš, ako by sa k tebe falošníci začali zrazu pekne správať? Strkať sa ti do zadku? Áno, presne tí, ktorí ťa teraz ohovárajú. Lebo pre takých len ten niečo znamená, kto má prachy. A potom by si mohol pekne pokračovať v ich ignorovaní a ver, že by si mal z toho dobrý pocit :):):)

Samson01

Ďakujem za príspevky.
Ja by som mal v snahe skôr napraviť vzťahy, prípadne aspoň dosiahnuť, aby si mamina sestra nemyslela so svojou dcérou, že je jediná na tomto svete a dokázali svetoborné veci. Mrzí ma, keď sa mi dostane späť, že som iba hlúpe decko, príp. na mňa narozpráva iné veci, ktoré nikdy pravda neboli. Takisto na ujovu dcéru nahovorí také hlúposti, že to až piští. Je mi to potom dosť trápne a dostane sa mi to vždy späť z inej strany, nakoľko som dosť spoločenský a točím sa v kruhu ľudí.

Taňucha

Z tvojho príspevku cítiť, že by si chcel vychádzať s každým dobre, ale ostatný nemajú záujem. V tomto prípade je to asi zbytočné a svoju sesternicu, ktorá je ako zmija a jej mama tiež nezmeníš.
Ak chceš udržiavať vzťahy s ostatnou rodinou, tak sa orientuj na tých normálnejších. Na starkú zabudni, však ona sama pocíti, že potrebuje rodinu a vnúčatá.

muc

jooooj...rodinne vztahyyy...!!! tazka to tema, veru.

ja som sa rokyyyyy trapila kvoli vztahom s rodinou z manzelovej strany. aj mne na vztahoch zalezi a tak pre nefungujuce vztahy so svokrou a svagrovcami som sa nakoniec dostala az na psychoterapie.
v nasej rodine (aspon nie v tej najblizsej) som sa s nevrazivostou, neprajnostou a zavistou nikdy nestretla, preto som si nevedela rady a nedokazala som sa s tou falosnostou a intrigami zo strany manzelovej rodiny sama vyrovnat. dokonca (co bolo najhorsie) ohrozilo to aj nase manzelstvo.
nastastie sme sa zavcasu spamatali, uplne sme prerusili kontakt s tou stranou a mozem povedat, ze lutujem, ze sme tak neurobili uz daaavno! mame pokoj a klud.

odstupom casu som si uvedomila, ze na vztah su potrebne dve strany a ked jedna nema zaujem, druha si ho nevie vynutit. naucila som sa selektovat ludi a v sucasnosti nestracam cas s tymi, ktori za to nestoja. negativni a zlomyselni ludia su vo svojej podstate velmi nestastni a zakomplexovani a preto su velmi neprajni. v konecnom dosledku su to obycajni polutovaniahodni chudaci, ktorym ide len o to, aby rozsievali zlo, lebo neznesu, ak je iny co i len trosku stastnejsi a spokojnejsi.

nedavno som pocula jeden vyborny vyrok: Spravanie sa cloveka je jeho cenovkou- oznacuje jeho hodnotu.
hladaj vo svojom zivote ludi hodnotnych a cestnych. tych, ktori za to nestoja posli cim skor kade lahsie.
stavaj na tom, ze si rozumies s mamou a snaz sa v buducnosti ked si zalozis vlastnu rodinu vytvarat v nej harmoniu a porozumenie. rodicia su prikladom pre svoje deti. ak budete navzajom uctivi, tolerantni, cestni, vychovate z nich hodnotnych ludi, ktori sa budu s uctou spravat k vam rodicom, aj k inym ludom. budu vam robit radost a nikdy sa za nich nebudete musiet hanbit. pa pa

Lorry1

Z tvojho príspevku cítiť, že túžiš po tom, aby si mal aj ty normálnu rodinu a nevieš pochopiť tvoju rodinu, pre žijú tak ako žijú.
Ty, svoju rodinu zmeniť nedokážeš, nakoľko tvojej starkej tento štýl vyhovuje a zrejme aj tvojej tete a jej rodine. Oni už takýmto spôsobom žijú x rokov a keď ťa doteraz neprijali, tak sa to už nezmení. Z toho čo si ty napísal, usudzujem, že si šikovný chlapec s veľkým srdcom, takže ty vlastne na nich odkázaný ani nie. Nezaoberaj sa s nimi, nemá to zmysel, nakoľko oni by ťa už aj tak nepochopili a zrejme ani ty ich.
Užívaj si život s priateľmi, so svojou mamou a poprípade ona môže nadviazať kontakt s bratom, keď sa ten kontakt prerušil len kvôli tvojej tete. Na sesternicu sa vykašli, ona si už zrejme žije svoj život a keď ťa aj ponižuje, tak to už vôbec nemá zmysel. Ak by si chcel nadviazať kontakt s druhou sesternicou, pokús sa o to. Nezáleží na tom, či je to tvoja vlastná alebo nevlastná sesternica, to ty nerieš. Vychoval ju tvoj strýko, takže on ju predpokladám berie ako svoju a zato môžeš s ňou vychádzať dobre. Nepíšeš či máš súrodencov, ale asi nie, takže počítaj s tým, že raz všetci zostarneme a aspoň so sesternicou by ste si vedeli pomôcť, ak aj ona bude chcieť.

kafe

súhlasím do bodky s lolinkou a Tesssou. Ale jeden tip, čo môžeš urobiť pre teba mááám :) nájdi si úžasné dievča (s fajn rodičmi, tetami, sesternicami..) a aj keď tvoja pokrvná rodina je "chladná", môžeš sa cítiť dobre s rodinou tvojej partnerky. A spolu s mamou si užívať ich spoločnosť, pomáhať si, byť tam jeden pre druhého...
Presadiť a zostrihať staré rozkošatené stromy je ťažké (ak nie nemožné). Ale môžeš zasadiť mladý stromček, o ktorý sa budeš starať, zastrihávať ho a tvarovať aby prinášal plody a rástol tak, ako ty chceš. Vypestuj si svoju vlastnú rodinu, šťastné deti, čo budú mať úžasnú babku (tvoju mamu)... veľa zdaru chlapče :) nech sa ti to podarí.

Bubliii

Ahoj, presne ako radia ostatní, udržuj vzťahy len s tými, s ktorými naozaj chceš. Aj ja som si kedysi želala, aby naša rodina mala lepšie putá, chcela som ju stmeliť. Nešlo to, všetci sme príliš rozdielni a každému sa vyhovieť nedá. Nechaj to tak. Si dospelý, vieš sa rozhodnúť, koho si vpustíš do života a koho nie. Rodinu si nevyberáme, ale nikde nie je napísané, že každého jej člena musíme milovať rovnakou mierou.