Čaute,
asi som poriadne v kaši a to v poriadne veľkej, takže ak viete poraďte. Bezhlavo som sa zaľúbil do dievčaťa, ja mám 26 a ona 19. Nežijeme spolu, ale chodíme spolu 4-tý mesiac a zatiaľ až teraz v piatok som mal možnosť spoznať jej rodičov, ona mojich zatiaľ nepozná. Ja som chcel stretnutie v sobotu, ale povedala mi, že v sobotu nie, lebo oni oddychujú. Nič som si z toho nerobil, išiel som tam v piatok. Boli o.k., milí, priateľskí, prepychovo zariadený dom. Cítil som sa u nich čudne, lebo mali veľa vecí, ktoré som ja nepoznal, napr. čudné svietniky a pod., ale neriešil som to, lebo nie som veriaci. U kamošky som si všimol, že si zaujímavo umýva ruky, ale nič viac. Včera mi jeden známy povedal, že oni sú židovská rodina a ja neviem čo ďalej. O Židoch veľa neviem, vlastne nič, len to, že ľudia majú voči nim predsudky a ani neviem prečo a neviem ako ďalej. Čo robiť? Aký je váš názor? Môžu byť židia? Aký sú vlastne Židia?
Ako zistím, že som zbalil židovku?
U kazdeho cirkevnika je miera vymytia mozgu rozna. Niektori su uplne mimo realitu, niektori zase maju este neporusene uvazovanie a su schopni si vytvorit vlastny nazor. Tu vobec nejde o to aka je to cirkev. Tu ide o to, do akej miery jej slepo dany clovek veri a necha sa cirkvou ovladat. Moze byt moslimka, moze byt zidka, ked je normalna. Ale moze byt i krestanka a v piatok dostanes po papuli, lebo si das salamu a maso sa predsa v piatok nesmie.
Najdolezitejsie je rozpoznat teda do akej miery je poskodena praktikami danej cirkvy a HLAVNE: do akej miery bude obmedzovat a zasahovat do tvojho zivota. Tito ludia su schopni obrezat male dieta, nepovolit transfuziu krvi ked ju budes potrebovat, nezit sexualnym zivotom do svadby, ktora moze byt kludne az v 35. roku zivota, mozu sa nechat vyhodit do vzduchu pri teroristickom utoku - vsetky tieto veci su realne, zalezi len od typu cirkvy, ktorou ma jedinec vymyty mozog.
Pokial ostane len pri svietnikoch a divnom umyvani ruk, tak v pohode. Akonahle bude po tebe chciet, aby si konvertoval a stal sa cirkevnikom, nechal obrezat seba i vasich buducich synov, tak by som utekal co mi nohy stacia.
Židia majú v sobotu sviatok, majú Šabat. Vtedy nemôžu robiť nič, oddychujú, chodia do synagógy, popr. sa stretávajú s priateľmi. Vtedy nepoužívajú ani elektrinu, nič.