Mám 50 rokov, pred 5 mesiacmi ma opustl manžel po 28 rokoch manzelstva. Našiel si milenku o 2 roky mladšiu. Tvrdí, že ku mne už nič neciti, ale že ani ku nej, no je mu s ňou dobre a má s ňou sex. Čo u nás už bolo dosť malo. Nemali sme uplne ideálne manželstvo, no milujem ho stale, teraz keď odišiel este viac. Nedarí sa mi s tym vyrovnať, nemam ziadne slobodné kamarátky, som stale sama a nezvladam to. Keď sa s nim stretnem nedokážem sa kontrolovať a stale na ňu nadávam. Tá žena je 15 rokov rozvedená, stale nahaňa zenatych mužov, no zatiaľ ani jeden koli nej neodisiel z domu iba ten moj. Chcela by som ho naspäť, alebo dokázať sa s tým vysporiadať. Myslela som, že čas to vyrieši, no som na tom este horšie, lebo si uvedomujem samotu, ktorá má desí.Schudla som 20 kg, nejem, nespim, fajcim jednu od druhej. Rozmýšľam už aj nad antidepresivami. Poradí mi prosim niekto čo robiť?
Opustil má manžel
A este jedna vec - neviem, ci si to uvedomujes zo svojich prispevkov, ale tebe v podstate nejde onho. Ty iba nechces byt sama a on ti pripada ako slamka, ktora je najblizsie a ktorej by sa dalo chytit. Odporucam ti ale radsej skusat zahnat samotu inymi ludmi, ako sa zubami-nechtami drzat toho chlapa. Budes stastnejsia, len sa neboj toho rozhodnutia.
Prresla som si niecim podobnym. Ak mozem poradit, co najskor sa od neho odrez. Prestan komunikovat, netelefonuj, nerozpravaj sa s nim, pretoze to ta nuti k hadkam a osocovaniu. Cim viac sa mu budes pripominat a nadavat na tu druhu, tym horsie pre teba. zachovaj si hrdost. Uplne najlepsie by bolo, keby si dokazala vypotit nieco take akoze: " Uplne ta chapem , a ja tiez potrebujem zmenit zivot, zistila som, ze mam viac casu na seba." A verim, ze po case aj tam pridu problem a bude sa k tebe hlasit.
Ako travit cas, to zalezi , kde zijes, co robis a ake mas fin. moznosti. Najhorsie je, ze sa neda vsade chodit sam. Ono sa to povie, prihlas sa niekde, chod niekde ale samemu je to dost blbe.
Chod si sadnut do kniznice-tam nepotrebujes nutne nikoho. Chod do nakupnych centier a ak sa budes citit sama, pozri sa dookola, kolko ludi sa tam potuluje samych, chod tam na kavu a zober si nieco na citanie, aby si sa necitila, blbo, ze tam len tak sedis dlhsie a ocumujes. Posilovna alebo joga a pod., tam mozes chodit tiez sama. (musim koncit) cau a drzim palce.
Je nejaka moznost, ze by ste si nejak co najrychlejsie vybavili veci, kvoli ktorym sa musite stretavat tak, aby ste sa uz nemuseli stretavat pravidelne? Samozrejme, ze ta to musi velmi nicit, co ti rozprava a ako sa pred tebou tvari. Obcas partnerovi nestaci, ze rozdupal tvoj svet na prach, on sa ti este musi aj usmievat do oci, ked vidi, ze trpis. Nenechaj si to, pokial je to co len trochu mozne, nestretavaj sa s nim. A vies, to, co ti hovori... Mozno im to vydrzi, ale mozno sa im to rozsype za par rokov a nebudu mat nic, proste to nikdy nevies. Dokonca ani nevies, aky maju skutocne vztah. Jemu robi asi radost, ked ta vidi na kolenach, a preto ti naklada este viac a viac. Skutocne do tohto sa vtahovat nenechaj. Si vlastnikom svojej mysle, tak si ju chran pred tymto zlom. Ty sa vyber svojou cestou, nanho sa snaz uz nepozerat, nechaj ho svojmu osudu. Nevies, aky bude. Vobec sa ti necudujem, ze ti je horsie, ked sa tomuto pravidelne a opakovane vystavujes. Nestretavaj ho, zariad si to tak, aby si nemusela.
A k tomu, ze si pripadas uz stara. Pozri sa na zeny, ktore su v tvojom veku. Viem, asi dost primitivny priklad, ale Lucie Bila oslavuje v tychto dnoch 50-tku, a nemyslim si, ze svoj zivot povazuje uz za uzavretu vec. Mne sa tiez uz niekolkokrat v zivote zdalo, ze moj zivot je uz na konci. A pritom mam ovela menej rokov ako ty. A predstav si, ze vzdy prislo nieco nove. Vzdy! Je to len pocit. Tvoj zivot mal doteraz vzdy tu istu podobu. Teraz je cas, aby si sa definovala ako nova zena. A urobila si zivot takym, ako ho chces. Mas velku vyhodu, uz vies o zivote dost, a tak ten svet, ktory si zacnes vytvarat teraz, bude urcite lepsi :)
Nezbavujem sa svojej viny za to čo sa stalo. som si vedomá, že som vinná aj ja. Len sa s touto situáciou neviem vyrovnať, a presne ako píšeš nemohla som sa z miesta celú dobu. Sedim doma, dufam, čakam a on si možno užíva najkrajsie obdobie v živote. Potom sa stretneme a rozpráva mi aký je spokojný ako mu je fajn a nezabudne pridať aj pikantnosti zo svojho sexuálneho života. a to má okamžite položí...... a so zase na začiatku.
Dakujem Vam všetkým veľmi pekne za príspevky, vaše názory sú perfektne. budem ich stale čítať a snažiť sa robiť čo mi radite. Nemam zatiaľ ziadne moznost niekam vyraziť, bývam v malom meste kde tych možnosti nie je veľa. Kamarátky majú svoje rodiny, venujú sa deťom a zatiaľ som vo svojom okoli nestretla nikoho s podobným osudom. Muž nebýva doma 5 mesiacov, a od vtedy má priateľku. Už asi aj 2 roky nebol náš zivot ideálny, vycitala som mu nezaujem o mňa a syna a asi pre tie vycitky sa zbalil a odišiel k žene ktora ho obdivuje, počúva a miluje jeho i naše peniaze. Je to pre neho krásne a povedal, že už sa nikdy nevráti. Prípadam si už stará na nove vzťahy, nikdy som nemilovala ineho muža a bojím sa, že to nedokážem.. Naozaj by som potrebovala priateľa, priateľku, s ktorým by som zašla na kavu, turistiku, vylet...... dufam, že časom niekoho takého stretnem. este raz veľmi pekne Dakujem. Čo sa tyka mojho vzhľadu, všetci ktorí má vidia teraz, hovoria, že vyzerám výborné, že mi to prispelo. neviem do akej miery je to uprimné, no čo z pekného zovňajšku, keď moje vnútro je rozbité na padrť.
,,Chcela si ho naspäť, lebo si sa s tým nevedela vysporiadať?,,
Tá veta je dôkazom toho, že....sama si si odpovedala
Za každý vzťah sú zodpovední obaja partneri. A je úplne jedno či niekto podvádza, pije, berie drogy......
Ten druhý je zodpovedný práve svojím výberom partnera či prístupom ku vzťahu, ktorý existuje.
Aj keby si našiel študentku a sexoval s ňou pre tebou, tak za to môžeš aj ty, pretože takého partnera si si vybrala!
Vzťah je v prvom rade o pochopení a o tolerancii.
Máš tu dva skvelé príspevky, mala by si z nich čerpať. Je to životná pravda, že čas je najlepší lekár na svete! Začni trebárs tým, že si najskôr upraceš v hlave. Nie tá žena je všetkému na vine. Istú dávku zodpovednosti nesieš aj Ty a najväčšiu Tvoj manžel, on bol ženatý, on mal vzťah. Prestaň na ňu nadávať pred ním, ak máš túto potrebu, rob to v jeho neprítomnosti a začni riešiť praktické potreby. Porozprávaj sa s ním, povedz, ako veci cítiš a príjmite patričné opatrenia. Buď si ešte dáte šancu alebo sa rozídete nadobro. Vieš, ľudí nemožno vlastniť... Niekedy paradoxne zaberá, ak im dáš slobodu, úplnú slobodu... Je to len na Tebe ako sa k situácii postavíš, či budeš húliť ešte viac, utápať sa v žiali a sebaľútosti, zmeníš na trosku a prepracuješ až na psychiatriu alebo... Alebo zmeníš nôtu a zájdeš si ku kaderníčke, kozmetičke, nahodíš sa do pekných handier, kúpiš si dobrý parfém a kvety, začneš sa usmievať, chlapovi prestaneš nadávať, robiť výčitky, nájdeš si koníčka, sadneš si aj sama do kaviarne na dobrú kávičku, naučíš sa tešiť zo života aj sama, sama bez partnera...
Preto je ti este tazsie, lebo za ten cely cas si sa nikam nepohla z miesta. Si stale na tom istom mieste a tvoje utrpenie je tym padom stale rovnake a navyse sa prehlbuje pocit beznadeje, lebo situacia sa nijak neriesi. Preto je ti horsie a horsie. Ci chces alebo nie, musis opustit ten bod, v ktorom si teraz, a pohnut sa niektorym smerom. Chcela by som sa spytat, ako dlho uz je ta druha zena v zivote tvojho muza ako milenka? Ako dlho uz o tom vies? Ako si sa citila posledne roky vo vztahu? Niekedy to byva totiz tak, ze vo vztahu je clovek uz dlho sam a opusteny, iba si to nepripusta, lebo fyzicky je ten clovek stale pri nom. Ale v skutocnosti uz svoj zivot zije a zvlada uplne sam dlhy dlhy cas pred tym, ako ho ten druhy opusti aj fyzicky. Preco mas taky panicky strach zo samoty? Mnoho ludi nema partnerov ani deti, ziadnu rodinu. Len ty nikoho takeho nepoznas, co tvoj pocit a paniku zo samoty este podporuje. Vies, podla mna co najviac potrebujes, je nie navrat tvojho partnera, lebo to nemozes mat nijak pod kontrolou a nikde nie je zaruka, ze sa nezbali a neodide znovu. Naviac, ak ti povedal, ze uz k tebe nic neciti, tak tam mozno ide o viac ako len o navrat, tam by sa museli opat prebudit v nom city, a to nema pod kontrolou ani on sam. Preto mi pride ako mudrejsia cesta, aby si sa snazila popracovat skor na svojej psychike. Bolest z podrazu boli, lenze ty si tu teraz pre seba ten jediny clovek, co ti moze pomoct. Preto treba menej pozornosti venovat tomu, ako ti ublizil, a viac pozornosti venuj tomu, co musis ty pre seba urobit na to, aby si prezila a dalej mohla zit ako normalny clovek. A byt niekedy este stastna. V prvom rade - to, ze ta opustil zivotny partner, neznamena absolutnu dozivotnu samotu. Nie si tu sama. Viem, ze je tazke sa na to teraz tak pozerat, ale do zivota nam neustale prichadzaju novi ludia. A mnohi sa citia podobne osameli ako si ty sama. Len si doteraz nemala dovod si ich vsimat. Su taki a bud si ista, ze by boli stastni, keby si prave ty mohla byt sucastou ich zivota. Su nejake moznosti v tvojom okoli, ako sa stretnut s novymi ludmi? Ako vyzera tvoj bezny den? A co tvoje kamaratky, chodia niekam? Mozu ta zobrat do spolocnosti, aby si sa zoznamila s niekym novym? Moze to byt zena ako nova priatelka, urcite su aj v tvojom okoli zeny, ktorym chyba kamaratka, ktore sa citia samy. Nie kazdy ma partnera. A moze to byt aj novy muz, zatial iba kamarat. Pre niekoho noveho, ci uz kamaratku alebo potencialneho partnera, budes poklad. To, ze ta jeden odhodi, neznamena, ze si stratila svoju hodnotu.
Vydrzat. Chce to velmi vela casu. A cim skor vyrazit klin klinom. Ak nebudes hladat priamo partnera, tak spolocnost hladaj urcite. Nesed doma, znicis sa.