slabý prospech

Príspevok v téme: slabý prospech
lydia585

Dobrý deň :)
som študentkou 1. ročníka štvorročného gymnázia a úprimne, je to asi to najhoršie čo som si mohla vybrať. Učitelia sú totálne neľudskí, 80% spolužiakov taktiež, ale najhoršie je to, že to učivo vôbec nezvládam. Na základnej škole som mala dobré známky - jednotky a sem-tam nejaké dvojky, no odkedy som prešla na gymnázium je to niečo strašné. Väčšinou mám trojky, nájdu sa nejaké dvojky a jednotky, ale hlavne ma trápi to, že z dvoch-troch predmetov mám štvorky, čo sa týka matematiky, veľakrát dostanem aj 5. Veľmi ma to trápi, pretože na také známky nie som zvyknutá a čím viac sa učím, tým je to horšie. Rozmýšľala som aj nad tým, že by som prestúpila po dokončení prvého ročníka na inú, ľahšiu školu, kde by ma učivá aj bavili a netrpela by som pri nich. Všetci ma však od toho odhovárajú, vraj sa to zlepší, že prvý ročník je najťažší, keďže je tam všetko nové. Ja sa však veľmi bojím, že sa to nezlepší a budem tam trpieť ďalšie 3 roky. Absolútne netuším, čo mám robiť. Bola by som rada, ak by ste mi sem napísali vaše názory. Ďakujem.

ôôôôô

Mimoriadne nadaných detí je asi 20 percent spomedzi všetkých. Čiže každý piaty prváčik chodiaci na ZŠ by mohol byť taký. Väčšina z nich je však iba jednostranne nadaná. Ide teda o typ človeka, ktorému ide dobre buď mat, fyz, alebo jazyky. Máloktorí z tých 20tich perc. sú všestranne nadaní. Všestranne nadané sú ozaj len zriedkavo sa vyskytujúce výnimky. Tak si z toho nič nerob, že to s matikou nie je ideálne. Venuj sa predovšetkým tomu, v čom si dobrá. Takže jazykom. Štvorka z matiky nebude prekážkou k prijatiu na VŠ, keď budeš mať prijímačky na výbornú. Ver si a makaj na sebe v tej oblasti, v ktorej si dobrá. Z matiky si daj za cieľ neprepadnúť a maj na háku posmešky iných. hľaď len na svoj cieľ a dosiahneš ho, uvidíš. Nejeden VŠ vzdelaný povedal, že gympel bol preňho osobne ťažší ako vysoká, ktorú vyštudoval. Konkrétne mne to povedal jeden profák na strednej. Keď som sa spýtal, prečo, tak len odvetil, že lebo na vysokej mal špecializáciu na to, čo ho baví. Gympel je rôznorodý, z tej kopy predmetov ťa zaujme alebo môže ti byť osožný pri prijímačkách nanajvýš jeden až dva. Ostatné stačí odfláknuť na trojky, ale v tom, z čoho robíš prijímačky na VŠ, z toho musíš byť perfektná. Môj názor na gymnázium je, že je to učenie sa kopy zbytočností. Ibaže pre jedného je zbytočnosťou matika, pre iného dejepis, pre iného AJ, pre iného chémia. Pre každého je dôležité iba pramálo z toho obrovského množstva, čo sa tam musí učiť, ostatné (cca 95 perc.) sú zbytočnosti a chujoviny absolútne nepotrebné pre život toho-ktorého gymnazistu.

Kýčera

Miška, neviem ti poradiť. Skús si niečo vygoogliť, pohľadať aj tu v niektorých témach alebo si založ sama tému. Určite sa tu niekto nájde, kto Ti odpovie. Ak to tam máš také zlé, tak radšej zmeň školu. Dobrý učiteľ je vzorom pre svojich žiakov, vie vzbudiť záujem o svoj predmet, vysvetliť učivo tak, aby ho žiaci pochopili... Držte sa, dievčatá!

miška

Zdravím :)
som v 1. ročníku na gymnáziu, v triede zameranej na matematiku. Samozrejme, nie som tak kvôli sebe, ale kvôli mojej mame :/. Je to na mňa príliš ťažké, nebaví ma to a vôbec si neviem predstaviť venovať sa tomu celý život. Pred pár dňami som konečne presvedčila mamu na to, aby som mohla prestúpiť na Pedagogickú a sociálnu akadémiu, konkrétne na odbor sociálno-výchovný pracovník a po ukončení by som chcela ísť študovať psychológiu, keďže odkedy som si sama prešla neľahkými psychickými problémami, začala ma naozaj zaujímať. Problém je ten, že v podstate vôbec neviem, ako to tam funguje. Viem, že je to zamerané hlavne na sociológiu, psychológiu atď. Ale chcela by som sa spýtať, hlavne absolventov tohto odboru, najlepšie ešte 'čerstvých' :), že aké predmety sú tam, či je to celkovo ťažká škola, alebo či je tam nejaká prax, a ak áno, tak aká :).
Viem, že je to dosť divné, nevedieť o škole v podstate nič a chcieť na ňu prestúpiť, no ja to už nezvládam. Môj profesor matematiky si zo mňa neustále robí srandu, vysmieva sa mi, hovorí, že som hlúpa atď. Niekedy mám z neho skutočne nočné mory. Viem o tom odbore len o tom, že sa to tam dosť zameriava na veci, ktoré ma zaujímajú a dobre tam pripravujú na vysokú školu, aj v odbore psychológia, keďže mi to hovorila sesternica, ktorej spolubývajúca študuje psychológiu na VŠ a má za sebou tú školu a ten odbor. Moja sesternica však odišla na pol roka do zahraničia na výmenný pobyt a neviem ju kontaktovať :(. Bola by som rada, keby ste mi odpovedali :) ďakujem.

lydia585

Ďakujem :) na bilingválne gymnázium som chcela ísť, odkedy som vedela, že existuje. Bohužiaľ, bývam v malej zapotrošenej dedine, pri malých mestách, kde škôl na výber veľa nie je :/ a moja mama ma v 14tich nechcela pustiť na internát, takže som skončila na tej najbližšej škole, kde si ma odjakživa predstavovala :/

Kýčera

Lýdia, si jazykovo nadaná a že máš problémy s matikou sa nečuduj. Nie všetci zvádnu na rovnakej úrovni aj prírodovedné predmety. S dejepisom by si však problémy mať nemala... Skús si zohnať to doučovanie, aby si to vytiahla na trojku, ešte to stihneš. Pre Teba by bolo vhodné gymnázium zamerané na humanitnú vetvu, či bilingválne. Jazykom sa venuj aj naďalej, prekážky prekonávaj tak ako prichádzajú... Budem Ti držať palce!

lydia585

Čo sa týka jazykov, z angličtiny som najlepšia z dvoch ročníkov, teda aspoň podľa výsledkov olympiády a učím sa ešte španielčinu a ruštinu, z ktorých som tiež jedna z najlepších :)
z matematiky som jednotku nikdy nemala, nikdy mi nešla, len som sa nejakým zázrakom dokázala nabifliť jednoduchý postup na ZŠ a z veľkých písomiek som vždy dostala 2 :) tuším, že párkrát 1 a raz 3
doučovanie som zatiaľ nemala, ale plánujem si niekoho zohnať, snáď mi to pomôže..
stredné školy na Slovensku som nehodnotila ja, ale nejakí ľudia z neviem akej komisie, podľa ktorých je to podpriemerné gymnázium :)
možno matematika nie, pretože náš matematikár, ktorý nás učí aj geografiu, ktorá mi tiež celkom ide a baví ma, takže z nej pravdepodobne pôjdem maturovať, je naozaj vzdelaný človek s dlhoročnou praxou. Tie nedostatky v štúdiu by som hľadala skôr v tom, že keďže žijem na juhu a gymnázium je spojené aj s maďarskými triedami - všetkých nás učia rovnakí učitelia, ktorí Maďarov, samozrejme, uprednostňujú a je to celkom nepríjemné, keď profesorka biológie a chémie nevie skloňovať, ale no, to by sa dalo ešte nejako prekusnúť, horšie je to so slovenčinárom, ktorý za celú hodinu zopakuje rovnaké vety min. 4 krát a my ho potom musíme opravovať a kým niečo povie, tiež to potrvá. Samozrejme, je vidieť, že slovenčinu učí hlavne maďarské triedy, kde je ľahšia aj maturita z nej :)

Podľa učiteľov je najtažší tretí ročník a druhý sa vraj dá zvládnuť. Triedny povedal už na začiatku rodičom, že nech v prvom ročníku zázraky nečakajú - a tak to aj dopadlo. Čistí jednotkári mali zrazu dvojky, trojky a ja, keďže som posledné dva roky čistá jednotkárka nebola, mala som aj štvorky - z tej matematiky a z dejepisu, aj keď ten sa dá naučiť. Tam je však problém v učiteľovi, ktorí nejednému z náš pokazil sólovou trojkou či štvorkou vysvedčenia.. Dokázala by som o tom písať tisíce slov, ale po tom, čo som dorobila niekoľko stranovú prácu z angličtiny na úrovni B2, čo mi kúsok dalo zabrať, tak ma bolia prsty :) každopádne ďakujem za všetky Vaše názory, ktoré ste mi napísali.

Mesačný princ

Faktorov môže byť viac. Aj ja som bol veľmi dobrý žiak na základnej škole a na strednej som v prvom ročníku skoro prepadol.
Bola to zmena a nie všetci ľudia sa adaptujú tak rýchlo, ako ostatní. V druhom ročníku som bol naopak vyznamenaný :)

Ak ťa ale škola ako taká nebaví, veď čo je zábavné na gymnáziu, tak by som išiel tam, kde ťa to ťahá. Aj ja som vedel, že gymnázium je lepší mostík k vysokej škole, no išiel som tam, kde ma srdiečko ťahalo a som spokojný :)

Ak sa neučíš to, čo ťa baví, tak sa to len veľmi ťažko naučíš a aj keby si sa premohla, tak to nikdy nebude dokonalé.
Nikdy by som nešiel proti svojmu vnútornému pocitu a neštudoval niečo len preto, že to je ,,in,, alebo VŠ kvôli titulu.

D0minika

Prvý ročník je ťažký kvôli prechodu zo zš, druhý na najťažší z hladiska množstva predmetov a učiva, tretí a štvrtý ročník sa predmety zredukujú a takisto aj počet hodín daných predmetov, ale pribudnú ti predmety, ktoré si vyberieš a chceš z nich maturovať (napr. seminár z chémie, seminár z matematiky,...) , ALE to učivo bude náročnejšie, oveľa náročnejšie.

D0minika

Nechcem kaziť ilúzie, ale na gympli je druhý ročník najtažší, kopec učiva. Som druháčka a mala som "len" dve trojky, čo je myslím si, že úspech keď nesedím hodiny nad knihami. Tiež som prvý rok chcela prestupovať, ale štvorky som nemala čiže ak v tom nevidíš zmysel a nezlepšíš sa, tak radšej prestúp.