Budem mat 20 a este som nikdy nebola u gynekologa. Chcem sa spytat ci je to povinne a ci napriklad vseobecne lekar (ja este chodim k detskej) ma tam moze poslat a ci nasledne tam ist musim? Dakujem za odpovede.
Kedy sa musi ist ku gynekologovi?
Rakovina krcka maternice takisto nema ziadne priznaky v prvych stadiach. Neskor uz ano, ale prave ked sa zachyti v prvych stadiach, su velmi dobre prognozy na vyliecenie. Vela vaznych chorob mozes mat bez akychkolvek priznakov. To je princip preventivnych prehliadok. Zistit problem skor, ako ti navzdy pokazi zivot alebo horsie.
neslo o nemiestne poznamky :) trosku o cosi ine ale tak ak nemusim tak to nebudem pisat... viem ze kvoli fyzickemu zdraviu je tam spravne ist ale to psychicke ma tam akosi nepusti. takze cysty alebo zavaznejsie ochorenia niekedy nemaju ziadne priznaky? myslela som, ze ak by sa nieco dialo tak by som mala nejake problemy alebo bolesti...
Nemáš najlepšie skúsenosti, ako to myslíš, že mal chlapec nejaké nemiestne poznámky na teba? U lekára sa neboj, ten ťa určite nebude hodnotiť a videl už všeličo. Ku gynekológovi chodiť nemusíš, nikto ťa nezviaže reťazami a nedotiahne k nemu na prehliadku. Ale je to len pre tvoje dobro. Napr. tu bol nedávno článok o žene, čo mala v bruchu obrovský rakovinový nádor, cez celé brucho. Nechodila na prehliadky a tak jej to zistili až vtedy, keď začala mať vážne problémy. Ja chodím na prehliadky každý rok a raz sa stalo, že mi lekár objavil na vaječníku nejakú cystu alebo nádor, vtedy to ešte nebolo jasné čo to je. Vyšetril mi krv a onkomarkery som mala veľmi zvýšené. Bolo tam podozrenie na rakovinu, tak ma poslal do nemocnice, nech mi to vyoperujú a pozrú sa na to čo to je. Nakoniec to bola cysta, nebol to ten typ čo sám praskne a bolo lepšie ju vyoperovať, lebo zvykne rásť a v 5% sa zmení aj na rakovinový nádor. Tým, že mi ju objavili sa ju podarilo vyoperovať tak, že mi zachovali vaječník. Viem, že tieto cysty keď sú väčšie, tak vyoperujú aj s celým vaječníkom ktorý sa už nedá zachrániť. A to je myslím škoda. Preto je dobré chodiť na gyndu každý rok, ak by náhodou bol nejaký problém, hneď ho zachytia a vyriešia skôr, ako spôsobí nejaké škody na tvojom tele. A báť sa nemusíš. Na začiatok sa treba prekonať ale potom zistíš, že gynekológ nehryzie a ani nebude mať nemiestne poznámky a že je to lekár ako každý iný a chce ti pomôcť. Ja som bola prvý krát na gynde keď som mala asi 12, kvôli výtoku a strašne som sa bála. Na kozu som sa vyšupla v nohavičkách a gyn sa ma spýtal, či mi má do nich urobiť dieru. Ale ten strach som potom prekonala a prekoná ho každá, aj ty.
no ano nemam najlepsie skusenosti takze je to tym...
tiez sa mi chce plakat, ked sa musim u lekarky vyzliekat a liezt na tu kozu, ale je to par sekundove vysetrenie. za zanedbanie nejakych pripadnych zdravotnych tazkosti to nestoji. najdi si lekarku zenu, ktora ti bude sympaticka, bude ti to menej neprijemne.
tak chlapovi si ukázala a doktorke neukážeš? To nemá logiku.
nie som panna ale nemam nikoho takze "nezijem" sexualne teraz..
ano viem ze tam nikto nechodi rad ale mne sa zdviha zaludok uz len pri pomysleni, no musim nejako zapracovat na sebe.
nikomu gynekologicke vysetrenie nie je prijemne, aj ja s tym mam obrovsky problem, napriek tomu treba chodit a treba chodit pravidelne.
si panna?
Je to preto, ze s tym mam obrovsky problem. Nerobim to kvoli tomu ze sa mi nechce