Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, či náhodou neviete ako zistím svoj pôvod, teda aká krv mi koluje v žilách. Už som začala zakladať rodokmeň našej rodiny ale dostala som sa len po rok 1800 dalej sa už neviem dopracovať. A zatiaľ som na nič zaujímavé neprišla. Nedá sa to zistiť podľa, ja neviem, črt tvare, farby očí, vlasov? že aký mám asi pôvod? Ďakujem vopred za rady :)
Ako zistím svoj pôvod?
Za par sto eur si mozes dat spravit dna test, vygoogli si
Napr dnatest.sk
Ved sa tu nehadajte niektorí za blbosti. A to že mám hľadať v kronikách to viem, ale pýtam sa, či neviete napr. nejaké typické črty južného typu alebo severneho ci stredneho typu (myslim teraz casti Zeme)
Dodo, ja sa neurážam! Pekné od Teba, že sa vieš ospravedlniť, to oceňujem. Za toto si sa nemusel, nebol dôvod, mňa to vždy pobaví... Ja som Ťa pochopila, aj pochválila, ako si zaiste medzitým zistil?! A to, že si mladší, prudko reaguješ,...som nevyčítala z matriky. Aj keď nemám modrú krv, rodinné "kamenné tabule s klinovým písmom" vlastním, a tak som otvorila sejf a tam som sa to dočítala. :) Takže pátram najskôr v štátnych matrikách, kt. patrili pod správu Odboru vnútorných vecí ONV, konkrétne to mali na starosti okresné matrikárky. Potom v cirkevných... Musím mať však určité znalosti latinčiny, nemčiny, maďarčiny... a kopec času. Zistiť si, v kt. archíve sa tá - ktorá matrika nachádza, dokázať "vylúštiť" písmo. Ak chcete ísť ešte ďalej ako 19.stor. odporúčam obrátiť sa na profesionála, kt. sa týmto zaoberá.
Prepáč ten mužský rod. To, že som mladší, si vyčítala z matriky? :) (neuraz sa, len žartujem).
A beriem, možno som si pomýlil slová, ale je jasné, čo som nimi myslel. :)
A s tým Islandom to tak je. Počet obyvateľov je niečo okolo 300 tisíc a fakt sa tam pekne zaznamenávali rodokmene až do dávnych čias...
Dodo, som ŽENA, ale to je nepodstatné! Spamovať si začal Ty sám, ja som len reagovala... Modrú krv nemám, ale len všeobecné vedomosti a keďže som od Teba staršia aj životné skúsenosti. A radím... Rozdiel medzi matrikou a kronikou je tento :
1. Matrika - úradná kniha so zápismi o narodení, sobáši a úmrtí.
2. Kronika - a) podrobný opis historických udalostí podľa časového sledu,
b) systematické zachytávanie udalostí a príbehov z istej oblasti.
Stačí to? :)
Ak si potrebuješ rypnúť, urobil si to tou už tou prevýchovou a ukázaním, že vieš počítať storočia.
Moja poznámka bola formou vtipu a ak si jej nepochopil, je to tvoj problém. Ak sa chceš hádať o definícii slova kronika a matrika, tak:
obecná kronika: (systematické, často povinné, záznamy o súdobých udalostiach v meste alebo obci)
Aj tvoja "matrika" je fajn, ale nevidím dôvod, prečo si sa musel vyjadriť k mojej správe, v ktorej je už z kontextu jasné o čo mi v nej išlo...
Nespamuj tému a poraď ako nájsť info o svojich predkoch. Nie každý má totiž "modrú krv" a vie rodokmeň svojej kráľovskej rodiny až do čias klinového písma, ako ty, teda do čias kedy sa tvoji predkovia prvý krát podpísali na kamenné tabule a schovali ich v tej tvojej matrike. Do akého storočia si sa vôbec dopracoval?
Dodo, u nás pátraš v matrikách. Ale tie kroniky z Isladu z 9. stor., v kt. sa dá pátrať po predkoch by som strašne rada videla... Máš nejakú? Požičaj! :)
Dodo, úvaha je úvaha... A 1800 zas 19.stor., či?
Svojou úvahou som sa dostal až do čias počiatkov Zeme, aké 19.storočie? :D
Ja som nič nehľadal, to jeden člen našej rodiny si svoju stranu rodiny poskladal niečo medzi rokmi 1700-1800.
Na takom Islande je možné sa dostať až do 9 storočia. Všetko je to o kronikách... Ak ešte k tomu tvoji predkovia emigrovali je to o to ťažšie nájsť bližšie info.