Neviete mi niekto povedať, že koľko šálok kávy denne je ešte v norme? Tak aby sa zachovali ešte pozitívne účinky na zdravie.
Káva - koľko šálok denne ?
No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population
journals.plos.org
Naproti tomu u niektorých ľudí vyvoláva dráždivý močový mechúr. U niekoho dokonca inkontinenciu.
Považovať kávu za a priori zdravú je nebezpečné, pretože väčšia časť populácie sú tzv. pomalí metabolizéri. A u nich je riziko vzniku KVCH, hypertenzie, DM2 či dokonca niektorých typov rakoiny podstatne vyššie ako u zvyšku.
Káva sa metabolizuje pomocou CYP1A2. Existujú dva genotypy: CYP1A2*1F sú "pomalí" a CYP1A2*1A sú "rýchli".
Akú kávu piješ? Nie je totiž káva ako káva. Je potrebné si uvedomiť, že dôležitá je nielen jej samotná príprava, ale aj jej obsah. Pitie takejto čistej kávy sa považuje za najzdravšiu - espresso zo 7g pomletej kávy vytlačenej 15 barovým strojom a 30 ml obsahom. Tú môžeš denne piť 3 - 5x. Samozrejme, ak nie si na ňu alergický,...Čo sa toho "vraj" odvodňovacieho účinku týka, bola by som veľmi opatrná...Ona na chvíľu zvýši TK, ale potom nastáva práve ten "vraj" efekt, a preto treba telu doplniť tekutiny. Nesmie sa piť pred odbermi krvi,...Odporúča sa ako prvá pomoc pri záchvatoch migrény, astmatických... Ako nezdravá varianta je považované pitie "turka", nescafé...
Kofeín, ktorý je za odvodňovanie zodpovedný, je návyková látka. A močopudný účinok (tak ako stimulačný) patrí tie medzi účinky, na ktoré si telo vytvorí toleranciu.
U ľudí, ktorí kávu pijú iba sporadicky, tiež nemusí spôsobiť častejšie močenie. Pretože až vyššie dávky vyvolávajú diuretický účinok (približne od 2-3. šálky kávy, záleží od jej sily). Inak ovplyvnenie celkovej hydratácie neboli preukázané. Bolo napríklad zistené, že cvičenie neguje diuretický účinok.
Neovplyvňovanie hydratácie ale neplatí pre energetické nápoje s obsahom kofeínu a taurínu, či kofeínové tabletky.
Ďakujem za odpovede. Tie 3-4 šálky budú asi pravda. Tutok som čítal dnes dobrý článok - evyziva.sk o káve a kofeíne. Dokonca vraj to odvodňovanie nie je až tak pravda, najmä ak človek pije pravidelne, čo ma veľmi potešilo, pretože ja som každodenný kávičkár. :)
Odporúčajú sa 3-4 šálky denne, tak ako písala Shayleen.
To, že káva má nejaké prospešné účinky (znižuje riziko vzniku DM2, Parkinsona, Alzheimera, rozvoja cirhózy, vzniku obličkových a žlčových kameňov) ešte neznamená, že neškodí zdraviu. Zvyšuje riziko rozvoja infarktu myokardu, hypertenzie, znižuje plodnosť, u žien zhoršuje PMS, u ľudí s DM2 zhoršuje metabolizmus glukózy.
No paradoxom je, že pri určitej skupine ľudí, ktorí kofeín metabolizujú pomaly, nielenže ešte zvyšuje riziko rozvoja KVS, hypertenzie. No i rozvoja DM2. A viac ľudí ho premieňa práve pomaly.
kava odvodnuje, takze ku kazdej kave treba vypit aj vodu a potom ich mozes mat aj 10, ak to ale vobec stihnes....
Káva nemá negatívne účinky na organizmus, max. u enormného množstva môže spôsobiť arytmiu. Záleží od toho aká je silná, množstvo.... . Ja bežne vypijem aj 6 šálok denne.
Ja som niekde citala ze 3 - 4 salky denne je ok