Neviete mi niekto povedať, že koľko šálok kávy denne je ešte v norme? Tak aby sa zachovali ešte pozitívne účinky na zdravie.
Káva - koľko šálok denne ?
to je asi individuálne. Ja pijem dve kávy denne. Keď vypijem viac, tak ma rozbolí žalúdok.
ja vypijem 3 salky zalievanej tureckej kavy uz niekolko rokov a v pohode, samozrejme bez mlieka cukru.
Bud vobec ziadnu kavu, alebo jednu salku za den. Mavala som obdobia, kedy som si myslela, ze bez kavy odpadnem, no odkedy som na vegetarianskej strave, tieto stavy sa uz nikdy viac nevratili a ani sa nevratia, tomu verim. Kava? Skodi na zaludok, prekysluje organizmus, sposobuje kofeinovu zavislost, takze skor len tak prilezitostne si dam, ale nie aby to bol kazdodenny ritual :)
ja musím vypiť aspoň jednu koli nizkemu tlaku... lebo neviem fungovať
a je mi zle.. tak ako teraz , boli ma hlava, vidim rozmazane, zavraty a celkovo mi je zle..
ale pre mňa je najlepšie 2 , ráno a na obed, pozdejšie nemozem lebo potom pre zmenu v noci nezaspím....
Ahojte, posielam zaujimavy clanok, kde opisuju kolko spotreby kavy denne je este ok : kofi.sk
Ono, to nie je celkom pravda, že čaj obsahuje menej kofeínu ako káva. Všeobecne sa uvádza, že kávové zrná obsahujú 0.5-1.2% kofeínu, zelený čaj 1-1.2% a čierny 2-3%.
V prepočte na klasickú dávku, môže šálka čierneho čaju obsahovať toľko alebo viac kofeínu ako predávané espreso. Viac kofeínu má iba prekvapkávaná káva, latte či domáca instantná.
A netreba stále zabúdať na pomalých metabolizérov kofeínu, ktorým je jedno odkiaľ ten kofeín pochádza. Tí sú ohrození omnoho vyšším rizikom rozvoja hypertenzie, kardiovskulárnych ochorení, rozvojom niektorých druhov nádorových ochorení a DM (pri súčasnej i miernej hypertenzii). A väčšia časť populácie sú práve pomalí metabolizéri.
Ono záleží aj na druhu kávy, akú človek pije. Arabika je síce drahšia, ale obsahuje menej kofeínu a je kvalitnejšia. Samozrejme len čistá. Kávu môžete nahradiť aj pitím čajov, aj tie obsahujú kofeín (teín), v oveľa menšej miere ako káva, pôsobia ako antioxidanty a majú aj veľa iných pozitívnych účinkov na zdravie. Kávu výborne zastúpia tieto čaje - čierny, zelený, maté... Skvelé sú aj čaje neobsahujúce kofeín, pritom prospešné pre zdravie ako lapacho, rooibos...
taktiez zalezi od toho aky hekticky den mam, niekedy vypijem aj 4 denny a niektory den ziadnu
teraz som to viac menej obmedzila, ale kedysi to bolo podla nalady a podla toho kolko prace ma na stole cakalo
teraz som to viac menej obmedzila, ale kedysi to bolo podla nalady a podla toho kolko prace ma na stole cakalo