Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Káva - koľko šálok denne ?

lombardo1981

ďakujem veľmi pekne. Zatiaľ sa ale nechystám do postele. No keď zaľahnem, tak som čoskoro po smrti. :)
A áno, vytváram ešte podkladové videá pre ďalší článok. Ak sa k tomu nedokope teraz, tak to budem odkladať ďalšie dva týždne. :D
Niektorí ľudia sú na kofeín citlivejší.

Moireal

Dobru noc, Lombardo. :) My ti dakujeme, ze robis osvetu. Ja len netusim, preco mne ten kofein tak skodi. Bojim sa, ze mam cukrovku. :/

lombardo1981

A za tú inhibíciu sú zodpovedné polyfenoly.
Sorry. Už som dnes riadne unavená. 5 článkov vie zabiť aj koňa. :)

lombardo1981

Pomalí metabolizéri kofeínu (CYP1A2*1F) s minimálne miernou hypertenziou. V podstate ide o to, že kofeín zvyšuje hladinu glykémie, pretože znižuje likvidáciu glukózy vo svaloch. A pri pomalých metabolizéroch je tento efekt výrazne navýšený.
www.ncbi.nlm.nih.gov

Zatiaľ sa zdá, že za ten ochranný účinok kávy pred rozvojom DM2 je inhibícia vstrebávania železa, nie organické kyseliny.
archinte.jamanetwork.com

Moireal

Dobra nahrada za kavu je lupinova kava, alias kava z bobov. Ma velmi podobnu chut ako kofeinova kava a nechuti ako tie obilninove kavy a nie je chemicky spracovana ako tie bezkofeinove. Avsak ak ma niekto alergiu, tak by sa ani taka nemala pit.

Moireal

Za mna mozem povedat, ze kava je velke zlo. Je to sice individualne,lebo ja som naozaj velmi velmi citliva na kofein a mam problemy uz aj pri kakau a cokolade, ale rozhodne by som kavu nepovazovala za neviem aku zdravu a hlavne je to droga a stimulant. Vsetko co posobi ako droga a stimulant, ma v zasade zly dopad na zdravie cloveka. :)

Mireya

Mne sa to tiež moc nezdá, organické kyseliny v káve znižujú riziko vzniku diabetu, bez ohľadu na to, či je v káve kofeín.