VARIKOKELA - riesenie

Príspevok v téme: VARIKOKELA - riesenie
zdr123

Caute,
Chcem sa s vami podelit o moju skusenost ohladne tohto ochorenia - zhrubnutie zil v oblasti nadsemennikov (mal som lavostrannu varikokelu), co mi sposobovalo neplodnost. Ked mi to urolog diagnostikoval (bol som unho na spermiograme, lebo sa nam cca 2 roky nedarilo otehotniet), snazil som sa na internete o tomto zistit co najviac informacii. Ci uz z nejakych odbornych clankov, alebo aj takychto diskusii. Nakoniec som dospel k nazoru, ze laparoskopicky zakrok nepodstupim, vela ludi malo po tom este vacsie problemy, ako predtym. Rovnako tuto metodu "zatracuju" aj odborne kruhy. Tych sposobov riesenia je niekolko, ale vsade sa uvadzalo ako najvhodnejsie riesenie tzv. mikrochirurgicka operacia s pouzitim mikroskopu. Samozrejme, ako inak, u nas sa to nikde nerobi :) Tak som pogooglil, nasiel som ze toto robia napriklad vo FN Brno.

Priebeh:
- zavolal som a dohodol si termin uvodnej konzultacie,
- na konzultacii som si uz dohodol termin operacie (myslim ze to bol necely mesiac po konzultacii),
- druha navsteva Brna - anesteziologicke vysetrenie (vsetky ostatne potrebne vysetrenia, interne a spol som mohol absolvovat u nas),
- tretia navsteva - prijali ma na urologicke oddelenie, na druhy den ma mala cakat operacia, ktoru mi o den posunuli kvôli nejakym urgentnym pripadom,
- operacia prebehla v poriadku, podla kolegov z izby som tam bol necele dve hodiny :)
- pooperacne bolesti prekvapivo velmi male, nic co by sa nedalo prezit, na druhy den som uz vedel sam bez pomoci prejst na WC, domov som po 6 dnoch kracal takmer "normalne",
- odporucili mi po troch mesiacoch kontrolu u nich v Brne, co by bola stvrta navsteva, na co som sa uz ja ako spravny chlap vykaslal :P
- celu hospitalizaciu som si hradil v plnej vyske sam ako samoplatca, cele to vyslo v prepocte na necelých 700eur, to su celkove naklady vratane stravy, samozrejme nepocitam cestu...

Tak a teraz výsledok: Zhrubnute zily (taka ta guca) sa mi zmensila hned po operacii, v sucasnosti to mam takmer take iste ako pravu stranu, co sa estetickej stranky tyka. A to najdolezitejsie - po cca 4 mesiacoch po operacii sa to podarilo, moja polovicka je v tretom mesiaci :)))
Moje odporucanie je, ze ak vam na zdravi zalezi a nie je problem par krat (4-5x) navstivit Brno, najdete na to peniazky (nie je nutne to riesit okamzite, pokojne to mozete o par mesiacov posunut), chodte do toho. Akekolvek dalsie otazky ohladne mojej skusenosti rad odpoviem.

Steffann

Dobry den prajem,
uvazujem nad zakrokom v brne, z tych istych dovodov ako ste mali Vy. Mam to uz dost v pokrocilom stadiu.
Rad by som sa dozvedel update po tolkych rokoch.
Vopred dakujem za odpoved.

Oop2

Vyriešil niekto záhadu mikro chirurgickej operácie na Slovensku? Lebo ja som sa zatiaľ k žiadnemu zariadeniu kde to robia nedopátral. Prípadne zdr123 vieš mi poslať na seba mail?

Pato1989

Ahojte, ma niekto aktualnejsie skusenosti s liecbou varikokely? Bol niekto na mikrochirurgickej operacii aj tu na Slovensku alebo nie? Niekto nejake nove skusenosti z Ceska?

Dakujem.

zdr123

No tie zilove systemy by sa mali vsetky nielen skontrolovat, ale aj operovat :) A to laparoskopiou nie je mozne, co zvysuje pravdepodobnost recidivy, resp. neodstranenia problemu, ale to uz sme pri odbornejsich veciach v ktorých sa neorientujem a to vlastne ani pre Teba ako pacienta nie je podstatne...
Pokial si dobre spominam, tak u nas som absolvoval komplet interne vysetrenie, to je cele. Potom v Brne som bol na tom anestéziologickom vysetreni, co na moje prekvapenie bola len ustna konzultacia, s nadsazkou by som povedal ze sa da absolvovat telefonicky :P No a potom uz len vysetrenie ked som bol hospitalizovany, pozerali na ultrazvukom, tak z boku, na ladvine mi napríklad nasli cystu, ale udajne to je bezne a da sa s tym zit len je dobre s tym behnut obcas na kontrolu, ci sa to nejako nezvacsuje a podobne... predpokladam ze na UZ pozerali aj mocovy mechur a spol, ale v principe uplne nebolestiva zalezitost, noo a potom s tych menej prijemnych veci - vysetrenie prostaty :) ale to je skor len trosku trapne, nie bolestive. No a to je vsetko, potom som isiel na stol. Tam uz si tu varikokelu vysetrili a riesili, mimochodom robi sa to standardne v uplnej anestezii, takze z operacie Ti toho vela nepoviem.

MrkvovyDzus

A vieš mi povedať ako ťa vyšetrovali resp. čo všetko? Lebo niekde som čítal, že by sa mali skontrolovať viaceré žilové systémy (neviem ako sa to presne volá) a že niekde vyšetria len jeden čo nie je veľmi dobre. No idem tam hlavne kvôli tomu, že ma to trochu bolí a samozrejme aj estetika.

zdr123

Myslim ze urobis dobre ked pojdes do Brna, cital som okolo toho na internete vela skusenosti a tu laparoskopicku metodu som proste musel vylucit. Normalne chodenie? No tri dni po operacii som v pohode chodil hore, dole po schodoch bez pomoci, barli... po rovnej chodbe na oddeleni som sa premaval na druhy den. No a po tych 6 dnoch ked som odchadzal, uz keby som sa "snazil" tak ani nepoznas ze som po operacii. A sedenie uplne v pohode bez problemov, mozno dva dni to bolo trosku problematickejsie pri sadani si, trosku to zabolelo, ale uz ked som sedel tak vôbec ziadna bolest. Poistovnu mam VZP, ale po pravde ja som to s poistovnou vôbec neriesil, myslim ze zakrok v zahranici Ti preplatia vo vyske, ako by stal na Slovensku, tusim sa to pohybuje okolo dvoch stoviek za tu laparoskopiu, ale to sa radsej informuj priamo v poistovni, zavolaj a za 5min si informovany. Pri obojstrannej? Noo nie som doktor :) Ale myslim si ze pravdepodobne ano, predpokladam vsak ze sa potom musi robit rez aj na druhej strane (mam tam cca 4cm jazvu ale vyzera celkom dobre). No a je mozne, ze sa to potom musi robit na dva krat, najskôr jednu stranu a potom druhu, ale to len teoretizujem, mozno to robia naraz. Hlavne sa toho neboj, je to vcelku v pohode. Ak sa mozem opytat, z akého dovodu to chces riesit? Je to neplodnost, alebo Ta to boli, ci estetika?

MrkvovyDzus

Ahoj, takisto zvažujem FN v Brne, hovoríš teda, že všetko v poriadku? Čo považuješ za takmer normálne chodenie? A so sedením to bolo ako? :) Preplácala ti niečo aj poisťovňa? (akú máš?). Dá sa táto metóda použiť aj pri obojstrannej varikokéle?