Caute,
Chcem sa s vami podelit o moju skusenost ohladne tohto ochorenia - zhrubnutie zil v oblasti nadsemennikov (mal som lavostrannu varikokelu), co mi sposobovalo neplodnost. Ked mi to urolog diagnostikoval (bol som unho na spermiograme, lebo sa nam cca 2 roky nedarilo otehotniet), snazil som sa na internete o tomto zistit co najviac informacii. Ci uz z nejakych odbornych clankov, alebo aj takychto diskusii. Nakoniec som dospel k nazoru, ze laparoskopicky zakrok nepodstupim, vela ludi malo po tom este vacsie problemy, ako predtym. Rovnako tuto metodu "zatracuju" aj odborne kruhy. Tych sposobov riesenia je niekolko, ale vsade sa uvadzalo ako najvhodnejsie riesenie tzv. mikrochirurgicka operacia s pouzitim mikroskopu. Samozrejme, ako inak, u nas sa to nikde nerobi :) Tak som pogooglil, nasiel som ze toto robia napriklad vo FN Brno.
Priebeh:
- zavolal som a dohodol si termin uvodnej konzultacie,
- na konzultacii som si uz dohodol termin operacie (myslim ze to bol necely mesiac po konzultacii),
- druha navsteva Brna - anesteziologicke vysetrenie (vsetky ostatne potrebne vysetrenia, interne a spol som mohol absolvovat u nas),
- tretia navsteva - prijali ma na urologicke oddelenie, na druhy den ma mala cakat operacia, ktoru mi o den posunuli kvôli nejakym urgentnym pripadom,
- operacia prebehla v poriadku, podla kolegov z izby som tam bol necele dve hodiny :)
- pooperacne bolesti prekvapivo velmi male, nic co by sa nedalo prezit, na druhy den som uz vedel sam bez pomoci prejst na WC, domov som po 6 dnoch kracal takmer "normalne",
- odporucili mi po troch mesiacoch kontrolu u nich v Brne, co by bola stvrta navsteva, na co som sa uz ja ako spravny chlap vykaslal :P
- celu hospitalizaciu som si hradil v plnej vyske sam ako samoplatca, cele to vyslo v prepocte na necelých 700eur, to su celkove naklady vratane stravy, samozrejme nepocitam cestu...
Tak a teraz výsledok: Zhrubnute zily (taka ta guca) sa mi zmensila hned po operacii, v sucasnosti to mam takmer take iste ako pravu stranu, co sa estetickej stranky tyka. A to najdolezitejsie - po cca 4 mesiacoch po operacii sa to podarilo, moja polovicka je v tretom mesiaci :)))
Moje odporucanie je, ze ak vam na zdravi zalezi a nie je problem par krat (4-5x) navstivit Brno, najdete na to peniazky (nie je nutne to riesit okamzite, pokojne to mozete o par mesiacov posunut), chodte do toho. Akekolvek dalsie otazky ohladne mojej skusenosti rad odpoviem.