SK dieťa žijúce v zahraničí a povinná školská dochádzka

Príspevok v téme: SK dieťa žijúce v zahraničí a povinná školská dochádzka
P_eter

Dobrý večer,
nemáte náhodou niekto skúsenosti ako je to s povinnou školskou dochádzkou u dieťaťa žijúceho v zahraničí?
Pred pár dňami mojim rodičom povedala jedna známa, že našu dcéru musíme zapísať aj do SK ZŠ, hoci žije trvalo v zahraničí. Je štátnym občanom SR, trvalý pobyt máme zatiaľ v SR, hoci žijeme v USA. Problém je v tom, že je nemysliteľné, aby dcéra bola zapísaná v SR na ZŠ, lebo domov chodíme sporadicky a navyše ani neovláda slovenský jazyk. Vie niekto ako to je presne?

P_eter

Ďakujem vám za odpovede.
My o tom, že by sme prišli do SR natrvalo už vôbec neuvažujeme, takže pravdepodobne sa rozhodneme za zrušenie trvalého pobytu v SR. V SR žiadne príspevky nepoberáme, takže o nič neprídeme.
Je dosť nelogické, aby sme dcéru zapisovali v SR do školy, keďže už teraz viem, že ona v SR žiť nikdy nebude. Nehanbím sa, že dcéra neovláda slovenčinu, lebo po slovensky s ňou nikto nekomunikuje. Rozpráva po maďarsky a to aj so starými rodičmi a širokou rodinou (moja manželka pochádza z Maďarska), okrem toho hovorí po anglicky a španielsky, takže slovenčinu ju učiť určite nebudem, lebo by to bola pre dieťa zbytočná záťaž.

... s podobným problémom

My žijeme vo Francúzsku a pýtali sme sa priamo na Ministerstve školstva a tam nám jedna pani povedala, že ak sa najbližších 10 rokov nechystáme natrvalo na Slovensko, tak nemáme tento zákon riešiť. Už mám 11 ročnú dcéru, zatiaľ sme ju v SR do školy nezapísali a ani nezapíšeme, tiež by nezvládla školu v slovenčine.

Rena_B

Súhlasím, treba sa vykašlať na ten zákon. Tiež ho považujem za absurdný a sama mám dve deti, ktoré nikdy nemienim naučiť po slovensky tak, aby mohli zvládnuť ZŠ po slovensky. Už teraz viem, že sa v SR nikdy nevrátime, takže zákon ma nezaujíma.
Žijeme v Španielsku, kde 2 občianstva mať nemôžme a deti občianstvo ešte nedostali, takže sú slovenské deti, ale syn chodí do španielskej ZŠ a dcéra pôjde tiež. Problém je vtedy ak by ste sa chceli vrátiť do SR, lebo zahraničnú ZŠ by vám neuznali.

Ján_BA

Pokiaľ ste obaja štátnymi občanmi SR a máte trvalý pobyt v SR, tak zákon sa vzťahuje aj na vás. Pokiaľ by ste malej zrušili trvalý pobyt v SR, tak sa na vás zákon nevzťahuje. Predpokladám, že trvalo sa do SR už vrátiť nechcete, takže bude najrozumnejšie zrušiť trvalý pobyt, alebo jednoducho ignorovať zákon. Nie ste prvý a ani posledný, ktorý riešite tento problém a viem, že mnoho ľudí jednoducho kašle na to, aby bolo dieťa zapísané do školy aj v SR.
Pre toho, kto odcudzuje prispievateľa kvôli tomu, že dieťa neovláda slovenský jazyk, len toľko, že keď to nevadí im, alebo rodine v SR, tak je to ich vec. Nemajú sa začo hanbiť.
Mám známeho, bývalého vedúceho, ktorého deti hovoria plynule po slovensky, ale chodili do školy v Maďarsku. Jeho syn sa teraz žení, už je pár mesiacov maďarským štátnym občanom a čo má vyše ročného synčeka, tak ho ani len nenapadne učiť ho po slovensky, hoci bude mať manželku z SR.

lolinka

Tak to sa môžte hanbiť že ste dvaja slováci a svoje dieťa ste ani nenaučili po slovensky, jak sa dohovorí so svojimi starými rodičmi a rodinou na SK

Filip TT

Ked ma trvale bydlisko v SR, musi byt zapisana do skoly a robit aspon diferencne skusky. Ako casto, to sa dohodnete so skolou. Moze byt raz za rok ale aj raz za dva roky. Ak to nerobite, porusujete zakon, prvym dosledkom je, ze su zastavene rodinne pridavky. Tych cca 20 EUR mesacne na dieta vas asi netrapi, horsie by to bolo keby ste boli v EU, to by vam nasledne stopli rodinne pridavky aj v tej krajine kde zijete.
Najjednoduchsie riesenie je odhlasit dieta z trvaleho pobytu v SR.

Messje

Ale aby som ta nevystrasila.Znama zije v USA uz 10 rokov a ich dcera tiez nerobila ziadne skusky.Nikdy sa sem nevratia tak to neriesia.To iste znama v anglicku.Neriesia.

Messje

Ano.Zakon stanovuje,ze pokial ma dieta trvaly pobyt na Slovensku,musi povinne navstevovat skolu.Pokial zije v cudzine,na konci roku musi urobit skusky-testy z gramatiky,geografie a sa mi zda ze dejepis.Zalezi na veku dieťaťa.