velmi ma to trapi, mozno som naozaj len blba, ale nechapem ked mi ludia nieco vysvetluju, ako nie vzdy, ale vacsinou,, proste potrebujem to vysvetlit niekolko krat a niekedy to ani tak nepochopim, alebo mi hned nieco netrkne az ked na to niekto iny upozorni, neviem kde je porblem, viete mi nejako pomoct?
nechapem veci
@Asidlhykabel teraz uz viem presne ako sa citis. Tiez som INFJ a plne sa stotoznujem s tym aka si, naznaky, empatia, citanie medzi riadkami alebo extremna citlivost. S tym pochopenim veci som mal kedysi problem aj ja. Kedysi som robil servisneho technika a ked nastal problem ktory som nevedel vyriesit a zakaznik na mna tlacil, prestal som chapat a vnimat co mi hovori, bol som maximalne nervozny a ani som mu nevedel odpovedat. Strasne som dufal ze nezacne kidat na mna lebo som vedel ze sa zosipem a ukazem sa ako totalny ... Doteraz sa mi stava ze nevnimam aj pri beznom rozhovore, ze vela krat odbehnem do svojej "vlastnej reality". My totiz nemame radi konflikty a snazime sa im predist. Preto sa snazime robit veci spravne aby nikto nic na nas nemal, ale k tomu predchadza vela otazok a uistovania sa ze robime veci spravne.
Pozri, popasovat sa s tym musis sama, mozem ti napisat ako to zvladam ja. Zaciatky v praci boli tazke, chodil som zdeptany s pocitom ze som neschopny. Toto som proste vydrzal, zatal som zuby a makal dalej. Postupne ako som spoznaval prostredie a naucil sa ako veci chodia, stuplo aj sebavedomie a nebal som sa ze spravim nieco zle pretoze uz som vedel ako sa to robi. Stale sa mi stava ze dojde niekto kto chce niekto specialne odo mna a chytim stres a nechapem, ale vacsinou poviem ze okej, musim si to pozriet/premysliet, potom dojdem za tebou. Nastastie mi vyhoveju a daju mi priestor a cas. Zatial si v klude v hlave prejdem co odo mna chce a potom dojdem za nim s pripadnymi otazkami. Vtedy som uz ovela istejsi lebo viem co chce, viem coho sa to tyka a rozumiem tomu, nie je to nove kde musim pohotovo reagovat. Neviem samozrejme ci robis v takom prostredi kde je to mozne. Ak nie tak to budes mat tazsie najst si vlastny sposob. Ale drzim ti palce. Bohuzial radu ti asi neda nikto, najlepsiu radu si das sama ked dojdes na sposob ako vybabrat s nervozitou. Pripadne napis na mail, mozeme pokecat.
Nikto, iggzik: s tym nizkym sebavedomím ste sa trafili, to je u mna na takom nizkom bode, ze este aj dievca s ktorou som sa vtedy poznala asi dva tyzdne mi povedala ze mam velmi nizke sebavedomie, co ma dost prekvapilo, ze je to az tak vidiet. Vzdy spanikarim ked pocujem ze mi niekto ide nieco hovorit, lebo prve co ma napadne je ze urcite zlyham, ludom doslova vysim na perach, ale ich slova akoby sli mimo mna. Napr. som raz na brigade pomahala veducej predajne prezliekat figurinu a v predajni vtedy bolo enormne vela ludi, pretoze sme mali velke vypredaje a bola som nervozna ze vsetci na nas pozeraju a ked mi povedala aby osm chytila figuru zo spodu a ja som ju chytila len za nohy a nie za podstavec tak sa figurina rozpadla a veduca mala dost nervy, vtedy som sa skoro rozplakala, ze som zas nieco pobabrala.
pytu: som INFJ to viem od vysky, sice som si vybrala uplne inu profesiu ako sa hodi na tuto osobnost (ci to tiez nemoze byt scasti problem), ako nehovorim ze nechapem uplne vsetko (viem lahko pochopit "citanie medzi riadkami", naznaky niecoho, ale to skor v pribehoch, v serialoch, filmach a knihách, chapem ludi a ich problemy, som az na porazenie empaticka), ale proste ked mi da niekto nieco robit prvykrat tak spanikarim a neviem co skor a vacsinou sa mi stane ze to pobabrem, ked uz to mam druhykrat tak v pohode,
Ovecka: mozes mat pravdu, sama som to napisala, ze som blba, a preto som aj dufala ze mi tu niekto da rady, ako to vylepsit a ako si pomoct aby ma to tak netrapilo, este viac mi to prehlbuje depresiu
A este k pytu: tiez mam taku kamaratku ze ma uuuuplne iny pohlad na nieco co mi pride uplne zjavne a nechapem ako to nemoze pochopit tak ako to chapem ja, ale je to velmi velmi zaujimave ako ludia chapu tu istu vec roznym sposobom, pritom viem ze nie je hlupa, ze ma dost vysoke IQ, ma tri vysoke skoly ale pritom chape nieco uplne zjavne o 360° inak ako bezny ludia,
@Ovecka neviem ci mi uplne rozumies. Mne ide o to, ze napr. ja pracujem vo firme kde je dolezite aby sme sa spravne porozumeli. Mam jedneho kolegu ktory je zdanlivo "menej chapavy", ale zistil som preco. Ja napr. vela veci chapem intuitivne, tj potrebujem menej informacii a ostatne si doplnim akoby automaticky, nejak deduktivne. Ten kolega potrebujem poznat vsetky fakty, presny postup, proste vsetko polopate, potrebuje uplne informacie aby niecomu porozumel. Ja si napr. z kolegami rozumiem, pravdepodobne vsetci chapeme intuitivne, o nom si vsetci myslia ze je sprosty, pricom to nie je pravda. Praveze on ked niecomu porozumie, tak nespravi ziadnu chybu, jeho vysledky su takmer dokonale. Preto som pisal ze to moze byt vecou myslenia a nie IQ.
Ale ako som v prech. prispevkoch pisal, ja netusim co je autorka zac. Neviem o nej nic takze len strielam, preto som pouzival slovicka typu MYSLIM SI. Vsetci len strielame. Akurat som sa snazil to viac analyticky riesit, no netusim ci spravne. Ja pisem len to co poznam, s cim som sa stretol, netvrdim ze vsetko viem. Kludne piste s cim ste sa stretli vy. Ja si to rad precitam, tie nie som vzdy uplne chapavy :).
Najlepsi su ludia, co si myslia, ze vsetko chapu. :D
mozno praveze patrim kedze som menej chapavy a prave o tom tato tema je...
pytu tak nevim ja ked mi niekto nieco vysvetluje a je jedno ci je to matematik a jedna sa o matematiku alebo je to nejaky alkoholik a rozprava mi svoje postrehy tak vecsinou to vsetko pochopim... akoze ak ma niekto inu povahu tak si snim nemam moc co povedat a necitim sa s nim dobre ale ze by som mu nerozumel to skor nie
rob vsetko pre to aby sa to zmenilo :)
@Ovecka neporovnavaj psychyku s fyzickou zdatnostou. Psychyka je o dost zlozitejsia. Porozumenie je o tom ze mozog za zaklade naucenych informacii a prezitych zazitkov interpretuje a vyhodnocuje vnemy ktore k nemu prichadzaju. Ja netvrdim ze ostatni su dementi a ona je uzasna, len tvrdim ze je mozno iny povahovy typ, preto sa jej myslenie odlisuje od ostatnych. Su typy osobnosti ktorych je v populacii menej, napr. menej ako 1%, aka je pravdepodobnost ze sa ocitnes v kolektive takychto ludi? Skoro ziadna. Vobec by som sa necudoval keby aj autorka bola jednou z nich.
A co sa tyka inteligencie autorky, myslim ze je minimalne na priemernej urovni kedze bola schopna sa nad sebou zamysliet a identifikovat svoj problem. Poznam niekolko dievcat ktore si myslia ze su najlepsie na svete a vsetci okolo su ti sprosti. Skor tam si myslim ze je to troska naopak. Toto ale nie je autorkin pripad.
ovecka si menej chapavy xD...nepatris do tejto temy :D
uplne nerozumiem tym komentarom sama povedala ze horsie chape takze asi bude menej inteligentna ako ti ktori jej to vysvetluju popripade jej chybaju nejake informacie ktore ostatni maju a ona nie ale preboha preco tu ludia reaguju ze je tak inteligentna ze svoje okolie nevie pochopit???
to akoze ak niekto poviem ze neviem zdvihnut 10kg cinku a vsetci kamarati dvihaju v pohode 30 tak tu budete pisat ze je to preto lebo som ovela silnejsi ako oni????
@Asidlhykabel viac menej suhlasim so vsetkym co tu bolo napisane. A podla druheho prispevku co si napisala to nie je analyticke myslenie. Ako som pisal, takzo povedat kedze ta nepoznam. Hlavne je to, ze pricina moze byt rozna. Avsak z toho co pises mam pocit ze to mas dlhodobejsie, tym padom by som vylucil tie kratkodobe vplyvy ako unava, stres a ine.
Pises ze si vacsinu zivota prezila v hlave, tzn suhlasim ze si silny introvert (tiez som introvert takze ta viem trocha pochopit). Dalej pises ze chces mat 100% istotu takze by si mala mysliet organizovane. Dalej budem len dedukovat - zaujima ta co si ludia o tebe myslia a zranuje ta ak si niekto mysli o tebe nieco zle, takze prevazuje citenie. A netusim ci si skor intuitivny clovek alebo sa spoliehas na zmysly, podla mna skor na zmysly. Skus si pozriet popis tychto osobnosti, mozno ti to niektore veci objasni.
ISFJ cs.wikipedia.org
INFJ cs.wikipedia.org
Ale ako som pisal, takzo objasnit alebo poradit z dvoch napisanych prispevkov :).
Ak by si chcel mozes mi kludne napisat na mail.