chcel by som vas poprosit o radu.Mam psa border koliu (1.5roka) ale je dost agresivny na cudzich ludi.ked bol maly bol uplne zlate steniatko ale kedze bol vzdy pusteny na zahrade tak mu susedove deti robili zlost(s otcom sme museli upravit plot aby mu nic nemohli robit) od vtedy je agresivny na cudich ludi pretože sa ich boji.snazim sa s nim chodit medzi ludi aby si zvykal ale velmi sa jeho povaha nemeni a ja mam s nim problem pretoze ho nemozem pustat na luku aby nahodou niekomu neublizil,nemozem s nim nikam chodit a hlavne s nim nemozem ist k veterinarovi atd a tym padom mu musim len na nasej zahrade vymyslat aktivity aby sa uplne nenudil.on zo zaciatku v sebe nemal ziadne naznaky agresivity a tym padom to urcite nieje zdedene pretoze so zvieratami vzdy vychadzal aj stale vychadza dobre(sliepky pasie bez naznaku agresivity a ked sa stretava s iními psami tak je tiez uplne dobry,len macky velmi nema v oblube-tie pred nim utekaju) a ked bol maly tak k ludom bol tiez dobry(samozrejme ked sa k nemu rozbehlo decko tak on chudak od strachu nevedel co ma robit a chodil sa ukryvat do bezpecia ku mne) takze za tu jeho agresivitu zo strachu mozu tie deti a ja teraz neviem ako mu mam ukazat ze sa nemusi bat.prosim poradte mi.
agresívny pes POMOC!
Socializácia sa nesmie zanedbávať. Ak tvoj hafan robí problémy, o to lepší dôvod to riešiť. Ak ho budeš izolovať pretože vidíš, že máš strach a útočí, všetko zhoršíš. Napokon sa bude báť i vlastného tieňa. A až vtedy ti nastanú skutočne krušné chvíle. Pretože sa nakoniec môže začať báť aj teba.
On vie, že sa niečo deje. A ako bojko sa naučil problémy riešiť strachom a vyhrážkami. Ak ti na ňom záleží, nenechávaj ho v takomto stave. Trpí viac ako ty.
Nie nadarmo sa hovorí, že pes je obrazom svojho pána. Preto buď vyrovnaná, sebavedomá, maj rada ľudí okolo seba.
Ak už dôjde ku nejakému incidentu, snaž sa ho hneď obrátiť na hru. Musí zistiť, že sa nemusí ničoho báť. Dobrým spôsobom je mu pri vrčaní chytať zuby z bočnej strany. Je to signál, že sa jeho vycerených zubov nebojíš. V žiadnom prípade ho neokrikuj či nenapomínaj. Jeho strach sa ešte viac zvýši. Ale ani nechláchol, že sa nemá čoho báť. Pre neho to znamená, že sa niečo deje a jeho naučené spôsoby riešenia problémov ho prinútia viac sa báť.
Suhlas s Messje.
Ten pan o ktorom pises iste vie ako so psami a urcite aj to, ze psom sa netreba hned prihovarat, hladkat ich a pozerat do oci. Najhorsie je pre takeho psika, ked niekto cudzi ide rovno k nemu, nebodaj s vystretou rukou a jaci ze "jeeej aky zlaty havino, pod ku mne!" Ten pan tvojho psa zrejme ignoroval, co bolo spravne. Videla som v TV znameho cvicitela psov, ktory chodi aj do domacnosti k problemomvym psom (v DE) a jeden psik sa napr. pohryzt navstevu, vrcal, stekal na nich a pod. Prva skuska a vycvik prebehli tak, ze majitelka si sadla s tym psikom na gauc, mala ho na voditku. Prisiel host (cudzi clovek) a hovoril s majitelkou ale najprv v odstupe, pritom si psa nevsimal. O chvilu sa priblizil a diskutovali dalej. Pes nic. O par minut si sadol na ten isty gauc, kde sedela pani, znova pes nic. Nakoniec prisiel pes za nim sam a onuchal si ho. On ho nechal, dale rozpaval s majitelkou ale psika ani potom nehladkal. (To prislo az neskor.) To bola prva lekcia. Zakladom bolo vlastne, ze host si nemal vsimat psa, hlavne mu nepozerat do oci a jeho vystupovanie malo byt kludne a nezvysovat hlas. A takto sa da trenovat s viacerymi ludmi, neskor, ked pes kludny, moze host podat majitelovi na privitanie ruku a tak kusok po kusku pridavat, nakoniec sa dal psik aj pohladkat. Ale k tomu bolo treba dlhsie trenovat.
Ale najdolezitejsie je, pes musi mat volny pohyb a aspon zakladne veci vycviku, aby bol ovladatelny. Najrychlejsie sa vo vycviku dosiahne uspech, ked sa pracuje nielen s pochvalou ale aj s odmenou.
Vyzera to tak, ze ste psikovi od malicka branili v kontakte s inymi psami, potom sa tazsie socializuje.
Vrato
Bez urazky,ja si myslim,ze ty ste zlyhali vy.Border kolia je najinteligentnejsi pes,aky existuje,ktory ale potrebuje strasne velku starostlivost.Tomuto psovi sa treba venovat.Nie ho nechat na zahrade a zobrat ho von len na prechadzky.Pises,ze odmietate akykolvek kontakt so psami a s ludmi kvoli tomu aky je.Cele zle.Ten pes je podla mna frustrovany,pretoze potrebuje vycvik,cvicenie,povely...Treba sa mu strasne moc venovat.Tohto psa kto si zaobstara,musi mat na neho velmi vela casu.To nie je civava ani obycajna kolia,ktorym staci vankus a cele dni prespia.Este nie je neskoro.1,5 rocny pes je teraz v puberte.Vtedy sa povaha psov meni ako u ludi.Zacni s nim pracovat.V kazdom pripade stale odporucam vycvik so psami kde bude aj kontakt s ludmi.Nauci sa tam vsetko.Je strasna hlupost ze na vycviku su psy zavrety v klietkach.Tam sa s nimi pracuje a ti havkovia to miluju.
Nas pes zase naopak. On by bol schopny dospeleho cloveka(ktoreho nepozna) aj ukusit keby k nemu siel az moc blizko(a ked ide iba okolo neho niekto koho nepozna tak na neho vrci a ja ho musim drzat) ale male deti uplne ignoruje (samozrejme ked nejdu k nemu-ked si ho vobec nevsimaju,nepozeraju tak im aj on da pokoj a ani na nich nestekne ale ked idu k nemu moc blizko tak na ne vrci).Ale pred par dnami som si u neho vsimol nieco VELMI zvlastne. siel som s nim von a na takej luke pri potoku som ho pustil a okolo isiel otcov kamarat (ktoreho nas pes nepozna a bal som sa aby na neho nahodou nezautocil pretoze som ho nestihol zobrat na voditko) a ten otcov kamos sa pri mne zastavil a sme sa spolu rozpravali mozno aj pol hodinky a pes si ho vobec nevsimal. Pobehoval okolo nas bud s kamienkom alebo palicou v ustach ktoru mi vzdy do niesol aby som mu ju hadzal a otcovho kamosa si vobec nevsimal, inokedy ked so psom idem na prechadzku a niekto ide okolo tak ako som uz spominal pes na neho vrci(niekedy steka) a musim ho pevne drzat na voditku a teraz pri tom otcovom kamosovi bol uplne kludni.Zas je pravda ze on (otcov kamos) ma skusenosti so psami,mal niekedy myslim ze dvoch vlciakoch s ktorymi chodil na cvicak,a mal od nich rozne papiere a aj na sutaze s nimi chodil takze je jasne ze to som psami vie.Ale dost ma to udivilo ze moj pes bol pri "cudzom"cloveku taky pokojny.
Ja som mala jedneho psika z utulka, velkeho mix, ktory sa vobec nebal ludi, len deti. Neviem, co mu urobili, lebo povod psika bol neznamy. Bol somnou v mojom obchode, nikdy ziadny problem, zakaznici ho mohli hladkat, bol to dobracisko. Ale ked prisli deti, to som ho radsej zobrala prec. Nebol sice agresivny, iba znervoznel a raz chnapol po jednom dievcatku, ktore ho islo chytat ale nepohryzol ju. Inac bol vzdy v pohode ale stacilo, ak pocul iba cez okno kricat deti, v tu ranu bol nervozny, zacal doslova behat po byte a ticho havkat. Mne sa nepodarilo ten jeho strach z deti u neho odstranit.
No, ako by som začala. Bojí sa úplne všetkých ľudí alebo len určitej skupiny?
Zo začiatku si domov pozvi niekoľkých kamarátov. Na všetko ich priprav. No atmosféra musí byť priateľská, pretože pes nerozumie slovám, ale pocitom. Smejte sa, zabávajte. Zapojte aj jeho. Daj mu najavo, že tých ľudí máš rada. Ale opatrne a pomaly. Prihovárajte sa mu, ale bez s láskou, sebavedome. Bez ľútosti, výčitiek a podobných negatívnych emócii. A ani ho nechlácholiť, pretože si bude myslieť, že sa niečo deje a bude sa snažiť riešiť situáciu po svojom... strachom.
Ak ku niekomu príde, nech sa mu nepozerá do očí. To je prejav dominancie a ten by mohol vyvolať nežiadúcu reakciu. Taktiež chytanie za hlavu. Musí vidieť ruku, inak si nebude istý, čo s ňou ten dotyčný chce robiť. Takže hladiť iba pod krk. A predtým nech sa s ňou oboznámi ovoňaním. V podrepe. Žiadne nátlakové akcie, ťahanie, kričanie, keď prejaví nevoľu. Snaž sa situáciu premeniť na hru. To ho upokojí. On sám musí zistiť, že ľudia nie sú jeho nepriatelia. A nekrič na neho, nezakazuj mu niečo, nepotrestaj ho. A nech sa ho nesnažia chytať náhle prudkým vystrením ruky. Dostane zrádnika a strach je na svete.
Pamlsky sú fajn, ale ani moc nie je dobre. Cudzí človek by ich spočiatku ani nemal podávať. U psa to nevyvolá pocit bezpečia, lež to, že sa ho snaží podplatiť. Aj keď je tá pamlska pôvodne od teba. A podplácanie je pre nich podlizovanie. A to môže viesť tiež ku strachu, pretože si psík nie je istý situáciou. A on musí cítiť, že je všetko v pohode. Hafan určité situácie vníma odlišne. Napríklad to chlácholenie, podlizovanie, rovnaký príkaz na všetko, zákazy, prílišné chválenie.
Pozoruje jeho reakcie. Ako to všetko znáša. A keď uvidíš, že už mu títo ľudia nevadia, priveď ďalších. Neskôr s ním choď von medzi ľudí. Inak bude stagnovať.
Buď sebavedomá a vyrovnaná. Daj mu najavo, že máš rada ľudí.
A cvičák. Neviem, či je to najlepšie riešenie. Pretože na niektorých neukázneným psov zatvárajú do koterca.
Ale on nieje agresivny preto že k nemu utekali deti on bol vtedy len taky neistý že čo ma robit ten dovod je že susedove deti mu robili zlost ked bol mali:buchali palicami po plote a pod. ja a otec sme im aj ich rodičom X-krat povedali nech to nerobia ale oni su cela rodina taky debili tak sme nakoniec museli opravovat plot aby nebolo vidno na druhu stranu
suseda nech mu nehadze,ale donesie,alebo poda.nech je mu na blizko,nech pes citi kontakt.Komunikacia so psom robi tiez vela.Ked mu hodi,on to berie akoby nasiel.Nezapamata si to ako od cloveka,ktory ho ma rad.Daj aj tym detom vzdy nieco.Len nech ho netahaju,ani nesklbu.Aj ked mi moc nejde do hlavy,zeby dovod bol ten,ze sa bal ked ku nemu deti male utekali.Z toho podla mna agresivny nie je.Niekto mu ublizil inak ako utekanim dietata oproti nemu.
Hej tak nasa susedka vie ze pes sa boij ludi a preto mu vzdy hodi nieco dobre(kusok šunky a tak) aby sa s nim skamaratila (taka mila teta to je) a aj jej vnucata vzdy zavolame ku nam na dvor a dame im nieco pre psa bud na jedenie alebo loptu aby sa spriatelili tak dufam ze to pomoze lebo inak je to dobry psik