Zdravim, mam problemy zo sustredenim dokonca take ze som kvoli tomu musel prerusit studium, za hodinu son sa nedokazal naucit dve vety, moje myslienky si somnou robili co chcu, nakoniec som skoncil u psychologa ktory ma poslal ku psychiatrovy ktory mi ma nato predpisat lieky, dost sa bojim podobnych liekov a tak pokial cakam na termin u psychiatra skusam vlastne metody skor prirodne a nejako som sa dostal ku guarane ktora ma namna pozitivny ucinok, predtym som nebol schopny ani s nikym poriadne diskutovat lebo som bol schopny zaregistrovat max kazde druhe slovo co mi kto povie (teraz vobec neprehanam) no potom co som zacal uzivat guaranu je to minimalne o 70 percent lepsie no problem je ze maximalne davky uvadza vyrobca 4 tablety a ja ich musim zjest tak osem, otazka znie ci mi moze dlhodobe uzivanie guarany nejako uskodit? Uzivam to dva tyzdne a zatial ziadny negativne ucinky nepozorujem, vopred dakujem za vase nazory
Dlhodobe uzivanie guarany
veľký pozor na dlhodobé užívanie
Nie je to dáke návykové?
Pekný deň, ja mám skúsenosti z guaranou, konkrétne s týmito tabletkami www.guaranaplus.sk , mne pomohli nielen na únavu, ale aj na sústredenie, učenie a pozorujem aj lepšie zapamätávanie si vecí ako pred tým. Môžem odporúčať
No pri niektorých látkach tá vlastná miera nemusí dopadnúť najlepšie, všakže. :D
kazdy ma predsa inu mieru :D
Rado sa stalo.
A prečo si potrebuješ tak zvýšiť dávku? Predtým si často pil energeťáky či iné kofeinové nápoje? Pretože toto by to vysvetľovalo.
Ak by to nemalo byť nejako extrémne dlho, tak by mi to nevadilo. Len si stráž, keď si budeš musieť zvyšovať dávky. Vtedy si daj pauzu. A žiadne kofeínové nápoje k tomu moc nepi. Pretože guarana obsahuje asi dvakrát viac kofeínu ako kávové zrná. Veď aj čierny čaj ho obsahuje viac.
ďakujem za vyčerpávajucu odpoveď čiže keby bolo na tebe užívaš tu guaranu v takých dávkach ako som písal alebo nie? alebo bude lepšie lieky od psychiatra?
Hlavnou aktívnou zložkou guarany je kofeín. No obsahuje i iné látky... taníny, teobromín či teofylín. Taníny podľa niektorých spomaľuje uvoľňovanie kofeínu. Teobromín je pre psi toxický. A nachádza sa tiež v čokoláde.
Väčšina nežiadúcich účinkov je spojená práve s kofeínom. Ten je vo vysokých dávkach toxický (20-40 mg na kg hmotnosti).
Kofeín mierne stimuluje srdce a dýchanie, zvyšuje svalový tras a produkciu žalúdočných kyselín, je diuretický, má schopnosť uvoľnovať análny zvierač. U žien zhoršuje PMS či môže spôsobiť inkontinenciu moču. Pri vyšších dávkach spôsobuje nervozitu, podráždenosť, nepokoj, úzkosť, bolesti hlavy, poruchy spánku, žalúdočné problémy (až žalúdočné vredy), palpitácie, či sa z človeka môže stať až netýkavka, ktorej všetko vadí.
Kofeín je návykový. A pri vysadení sa vyskytujú abstinenčné príznaky ako podráždenosť, bolesti hlavy či depresie. Tým, že je návykový, telo si naň vytvára toleranciu.
Inak kofeín v normálnych dávkach je celkom dobre znášaný. Ak sa vyskytnú nežiadúce účinky pri dlhodobom užívaní, tak sú spájané s mierne vyššími dávkami.
Riziká kofeínu: vyššie riziko srdcového infarktu o mladých ľudí s miernou hypertenziou, zvyšuje TK, zhoršuje metabolizmus glukózy u ľudí s DM2, kofeín inhibuje produkciu kolagénu v pokožke (závislé od dávky), kofeín narušuje osifikáciu, čím môže viesť ku zvýšenému výskytu zlomenín (závislé od dávky), u žien zvyšuje riziko rozvoja inkontinencie moču, u žien zvyšuje riziko rozvoja fibrocystického ochorenia prsníkov, znižuje plodnosť
Guarana interaguje s liekmi s účinnou látkou amiodarón. Znižuje ich účinnosť.
No na záver musím podotknúť, že vzájomné interakcie jednotlivých v samotnej guarane nie sú zatiaľ dostačne preskúmané.
ale čo je tá miera?
pokial sa uziva s mierou tak nie