Depresia, strach, žiadna radosť

Príspevok v téme: Depresia, strach, žiadna radosť
lusiana66

Ahojte, chcela by som sa tu trochu vykecať, prípadne ak by sa dalo, nechala by som si aj poradiť ako ďalej.
Mojich problémov je viac, určite sa dajú riešiť, ale ja neviem ako, možno som slabá alebo sa viem len ľutovať, ale neviem už v ničom začať ani sa niečomu postaviť.
Depresie mávam čím ďalej, tým väčšie, som tri mesiace nezamestnaná, skoro stále izolovaná od spoločnosti, chodím akurát tak na pohovory, z ktorých aj tak sa mi nikdy neozvú. Som z toho zúfalá. To je problém číslo jeden, no ďalej ma trápi moja psychika.

Kdekoľvek a kedykoľvek, či už idem len na poštu, na úrad dať podpis, nič to nie je a ja mám stres, môžem si povedať všeličo, ja neviem prečo, trasú sa mi ruky a búši mi srdce, nie je to normálne, lebo naozaj nemám nad čím stresovať a aj tak sa to deje, ak uvidím niekoho koho si moc neželám, tak tiež sa trasiem a buši mi srdce...a pri mnohých ďalších, ak volám, ak hocičo...neviem čo robiť a toto isté som mávala aj počas zamestnania a nezvykla som si..najhoršie je, že neviem čo si druhí myslia keď vidia aká som roztržitá a trasiem sa a aj hlas...To je problém číslo dva.

Ďalším problémom je, že ma nič neteší, sem tam sa nájde iskrička šťastia, ale tá hneď zhasne...tým je napríklad kúpa nejakej veci, ale aj to ma hneď prejde a inak som stále nešťastná, nemám pohyb, nemám s kým a sama sa jednoducho nedokopem. Mala som jednu kamarátku, no tá si našla priateľa a odvtedy sa neozýva. Ďalej mám priateľa niekoľko rokov, ale ešte spolu nežijeme a ani neviem či niekedy budeme. Každý má iný pohľad na budúcnosť. On chce zostať uňho na dome s mamou a ja chcem byt. Aj keď sme sa x-krát snažili o tom komunikovať, tak vždy slepá ulica, takže nemám už šancu. Svoju budúcnosť vidím strašne čierno, mám 28 rokov, žiadne deti ani nábeh na svadbu a duplom nehovorím o bývaní...Je tvrdohlavý a neustúpi, no ja tak isto nie. V poslednej dobe sa to vo mne len stupňuje, že by som si to najradšej niekde hodila. Takisto ma ubíjajú ďalšie veci od neho, ale sú to maličkosti, napr keď pozeráme spolu tv a ja niečo chrúmem, tak musím prestať, lebo sa na mňa pozrie vražedným pohľadom, že som neni človek, ale potichu sa to nedá....aj tak keď príde, vždy zaspí, ale je to únava, tak nič nehovorím...uňho platí, ak aj ty tak aj ja, ale opačne nie....on môže všetko, ja nie...ja ho musím vo všetkom chápať, ale on mňa v ničom...je to na dlhšie, ale úplne som vo svojom vnútri umretá, neviem ako ďalej....:( čo mám robiť??? poraďte ak sa dá, ďakujem...

jedulka

Luisiana66 = ale jsi šikovná žena a myslí ti to velmi reálně.Ta zatracené téma, které je přitom zlomová a to vypnutí TV a PC.Mám to vyzkoušené sama na sobě.Sama jsem byla vykulená jakou moc to má.
Existuje jakási studie, že i když necháš TV běžet jen na pozadí i tak ti povědomí neustále zpracovává vjemy , které tam běží.Logicky ti z toho vyplyne, že mozek stále přetěžuješ a přetěžuješ, místo toho abys, ho nechala odpočinout.Co dáš za to,když to zkusí? Nic to nestojí, nic tím neztratíš,nic tím neriskuješ a budeš se divit, kolik naopak získáš.Číst knihy nedoporučuji, neboť to jen a jen stále dokola o přetěžování mozku.Zkus takhle týden.Prvé dny budou těžké, neboť jde o závislost.Pak přijde velká úleva, zároveň i energie a nekonečné řadě motivace :-) Tímto jsi posílená o nezbytnou energii a už jsi schopná přemýšlet co dál dělat pro zlepšení tvého stavu.Nejlepší jsou přátele,bez debaty, ale ty "neordinuji" z toho důvodu, neboť vím, jak to dneska chodí, každý je sám v sobě sám a ti ostatní jsou jen pijavice, které tě vysajou a to nejde! Takové nepotřebuješ! Nějak se ale zaměstnat musíš. Nějaké zájmy, co třeba chodit cvičit ? Je tam kolektiv, je tam pohyb.Nechtěj hned cvičit zumbu, začínej pomalu, vyber si nějaké jiné cvičení, s takovou dynamikou, která ti bude vyhovovat.Kterou budeš zvládat.Nemáš se uštvat, ale nabrat sil ! Asi žiješ s přítelem v domě, to je perfektní místo, kde se realizovat.Chudáci ti co bydlejí v bytě, tam toho tolik není.Chápu, že všechno má asi pod palcem přítelova maminka, tak si najdi něco, kde nebudete na sebe narážet, aby si se vyhla zbytečným konfliktům, na které ještě nemáš sílu řešit. Uvedu příklad : kupuji od zemědělce mléko, na netu jsou desítky návodů jak vyrábět korbáčky (třeba) potřebuješ na to jeden indukční vařič, který stojí 1000kč, když se nechceš plést s přítelovou matkou v kuchyni, hrnec syřidlo, pár kaček a můžeš tvořit.Určitě to lidé v tvém okolí ocení, včetně přítele a hned budeš mít nejen radost, ale i nějakou "cenu".
Jak si najít přátele.Opět jen příklad, neznám tvoje možnosti, ale život na baráku jich dává mnoho. Vytvoř si pohoštění, vlastní výroby a pozvi z okolí koho chceš.Lidé se rádi nechají obskakovat, takže se nesetkáš s odporem a protože umíš správně vyhodnocovat, tak si pak podle jejich chování jednoduše lidi vybírej.
Zdůrazňuji, že jde o příklad, který jsem osobně vyzkoušela a nyní nestačím vyrábět i když já své výrobky prodávám!
S přítelem nediskutuj ! S muži se všeobecně velmi špatně diskutuje a taky to nemají rádi.Jasně si vytyč co se ti líbí a nelíbí a prosazuj to ! Né planou diskuzí, ale vytvoř pravidla.Těm muži všeobecně rozumí.A trvej si na nich.
Napsala bych víc a bude-li z tvé strany zájem i napíšu, ale musím jít něco dělat :-) U pc jsem už dvě hodiny, což je maximum, které zde hodlám strávit a pak opět něco pěkně fyzicky dělat.
rovnováha! Ve všem a za každých okolností!

Fleur de lis

že si nikdy do ničoho nemala chuť mi nepríde v poriadku. Ako sa stravuješ? Je možné, že ti chýbajú vitamíny a minerály, že prijímaš priveľa cukrov. Si z toho unavená, tvoje telo vyčerpané, nálada je z toho zlá.
Skúsila by som aj zmenu stravy ("celé jedlá" - whole food - veľa zeleniny, rybky, pečeň, minimum múky a spracovaných výrobkov...) a pohyb na vzduchu. To môže pomôcť z tej biologickej/fyzickej stránky.
Aj na krvný obraz by si mala ísť a dať sa vyšetriť po tej zdravotnej stránke či niekde nie je problém.

A vypočuj si napríklad tohto psychológa: www.radio7.sk

Konkrétne si klikni na O depresii a izolácii z dňa 27.10.2015
Môžeš tam samozrejme aj sama napísať svoj problém.

S tou podporou to poznám. Mne sa tiež ťažko robí niečo samej. Mám oveľa viac chuti keď to robím s niekým koho mám rada. Či už ide o šport, zapojenie sa do niečoho... Ale nie vždy máme toho niekoho a to sú momenty kedy sa musíme naučiť dospieť, prebrať zodpovednosť a konať. Pokiaľ raz plánuješ detičky, nebolo by odveci najprv sama viacej dospieť ;)
Inak psychológovia sú aj online, teda môžeš mať niekoho z iného mesta a stretnutia prebehnú cez skype. Narýchlo som našla napr. toto www.krestanskeporadenstvo.sk

lusiana66

Ešte som zabudla doplniť, že mám stále negatívne myšlienky, vždy si predstavujem tie najhoršie scenáre, keď vidím čo sa deje v dnešnom svete, bojím sa o rodičov, o blízkych, bojím sa smrti, bojím sa aby sa im niečo nestalo...vždy hovorím nech sa to udeje radšej mne...idem výťahom, bojím sa..lietadlom bojím sa, po tme..bojím sa, všeličo si predstavujem čo sa môže stať...keď idem spať, plačem prečo všetko musí byť takto ako to je...:( som mešuge, ale úplne :D

lusiana66

Veľmi pekne ďakujem. Vo všetkom máte pravdu. Pc a tv mám zapnutý od rána do večera až kým idem spať, už mi to samej strašne vadí a takto som tomu podľahla, ale ja sa vždy ako keby utešujem, že aspoň mi rýchlejšie ubieha čas keď už tie dni musím nejak pretrpieť. Neviem sa dostať do tej správnej rovnováhy. Mohla by som skúsiť jeden deň čítať si alebo niečo iné, no aj tak by to padlo zas tam kde som teraz, to by chcelo niečo trvalé a pravidelné, ale ja neviem čo a samej sa mi vždy ide do niečoho ťažšie, aj keď viem, že som už dosť stará na to, aby ma niekto držal za ručičku, no mať aspoň pri sebe nejakú podporu, keďže mám aj také psychické stavy aké mám.
Možno by sa aj dali nejaké kamarátstvá obnoviť z minulosti, ale tie by ma ešte viac vycucali ako pridali na zlepšení môjho stavu. Keď som bola menšia, ani sama neviem čo ma bavilo, vždy som bola iná od ostatných, všetci boli plní energie, normálne si plnili povinnosti a ja všetko na silu, nič sa mi nechcelo, nič ma nebavilo, do všetkého som sa musela nútiť, ale psychika bola na tom rozhodne lepšie, pretože som nemala toľko času nad sebou premýšľať a predsa len som bola mladšia, chodila do školy....ale vždy ako taká troska...chcem mať nápady, chcem realizovať, chcem sa tešiť, vymýšľať, ale jednoducho ja nemám štipku energie...čo sa týka práce, tá je top v rebríčku čo by som ja potrebovala...aj keď pravdupovediac, keď som aj pracovala, nejaká extra zmena to vtedy nebola, ráno sa mi vždy chcelo plakať keď som musela skoro vstávať, prišla som nasilu, neprebrala som sa ani počas dňa, len som si lamentovala, že musím toto a musím hento....a tak išiel deň za dňom...len to prežiť..až nakoniec sa mi to moje myslenie vypomstilo a som dnes nezamestnaná, čo je najhoršie čo môže byť...človek by išiel aj na materskú keď sa nič nedá robiť, ale nemala by som kam s tým človiečikom ísť, keďže možnosti aké mám, tie odmietam....celé zle je všetko..keď si zaspomínam na svoju minulosť, najviac šťastná som bola asi vtedy keď som bola zamilovaná, lebo keď milujem, tak ja to strašne preháňam a asi do toho som vždy dala všetko, no a postupne sa to už formuje podľa toho akú povahu má ten druhý...a preto som na tom teraz takto, lebo môjmu terajšiemu vadí toto a vadí hento, pritom sa potom spýta čo také strašní spravil, ale mne prekáža len maličkosť, napríklad spôsob reči, zvýšenia tónu, ktorý on ako keby nevidel a ja som z toho už totálne ubitá donekonečna niečo vysvetľovať....ale áno, je to len môj pohľad, on by povedal niečo úplne odlišné, ako by mi dal modré z neba a podobne...neprotirečila by som, ale to ako jedná so mnou je katastrofa, niekedy sa ho pýtam či si mám naše rozhovory nahrávať, lebo hneď ako niečo povie už to nie je pravda akým tónom to povedal, že preháňam....pritom nemám dôvod to preháňať, v tomto som reálna, nezveličujem, ale jednám na rovinu a hovorím ako to vidím....
K tomu traseniu, psychológovi sa nedonútim, v našom meste duplom nie, lebo sú to mladé baby, ktoré ma z videnia poznajú a to by sa roznieslo po celom meste, takže to nie..:( Takže tak...

Fleur de lis

No ja sa nečudujem, že máš depresívne stavy, keď si v takejto situácii - bez práce, bez hobby, bez priateľov. Človek potrebuje robiť niečo zmysluplné. Ono sa to samo nezmení.
Skús si zistiť aké sú možnosti dobrovoľníckej práce u vás napríklad. Alebo skús doma niečo produkovať - štrikovanie, maľovanie, šperky, pečenie.... Skús či ťa niečo nechytí.
Máš nejaké priateľky s ktorými sa dá obnoviť vzťah?
Buď veľa vonku na čerstvom vzduchu, donúť sa.
Skús sa poobzerať po nejakom kresťanskom spoločenstve, človek tam často nájde oporu, priateľov...
Ak nie si veriaca tak ja neviem, napríklad knižný klub....
Čo sa priateľa týka, no neznie to veľmi dobre, ale zas je to len jednostranný pohľad.
S tou nervozitou ti veľmi neporadím, možno psychológ.

Pospomínaj čo ti robilo radosť keď si bola mladšia a skús sa k tomu vrátiť. Hlavne niečo rob, do niečoho sa zapoj. Ráno (nevyspávaj dlho) začni prechádzkou či joggingom alebo bicyklom, hlavne sa hneď z rána nadýchaj čerstvého vzduchu a spoj to s pohybom. Vyvetranie nestačí ;)
A keď potrebuješ povzbudiť či skontrolovať alebo sa len vypísať, tak mi napíš na emaema@hotmail.sk

jedulka

Nevědomky jsem zapomněla napsat jak se dostat do klidu.Vypnout TV , notebook, PC .Pustit si pouze oblíbenou muziku, ad libidum. Často se setkávám s neuvěřitelným odporem.Argumentace je vždy stejná.Lidé mají pocit, že když nepoběží televize a nebo nebudou na síti, ztratí veškerý kontakt s okolím.OMYL -BLUD -NESMYSL.Nejenže o nic nepřijdou, ale najdou sami sebe a vnitřní klid .Mnoho úspěchu k cestě za dravým životním stylem .

jedulka

Hm, popravdě, to co nám skutečně ubližuje, je vždy velmi blízko nás.Na tom je založena i teorie zločinu :-) Asi bych na tvém místě začala řešit rozchod s přítelem.Jistě mi potvrdí ženy, které jsou dlouho vdané, že když přejde "zaláskování" stávají se z párů více méně přátelé a aby byli dobří přátelé, měli by mít společné zájmy a podobný pohled na svět.
Pak bys měla začít řešit sebe.Těžko se ti bude dařit jak v osobním tak pracovním životě, když se nadáš do rovnováhy.Mě zaujala tvoje slova, že si uděláš radost koupí nějaké hlouposti a divíš se, že ti z ní radost nevydrží dlouho.Klasika této doby, hledat radost v materiálních věcech! Tam ji nikdy nenajdeš, tedy alespoň né takovou, aby ti dodala sílu a energii do života.Jsou to radosti s krátkodobou životností.A může jít třeba o nejnovější model Jeepu! Měla by sis vyměnit radosti s krátkodobou životností za radosti s dlouhodobou životností.Radost je velmi důležitá složka našeho života.Udržuje duši v pohodě a klidu ! Tam kde není radost,tam je nemoc.
Nemůžu ti radit konkrétně, neboť si musíš najít vlastní radosti podle sebe.Jsou všude kolem nás v maličkostech, jen je najít a držet se jich !Já třeba vyperu záclonu a pár dnů, mi pohled na ní dělá velkou radost! To je samozřejmě jen jako příklad.
Úzkosti, třes rukou atd ... vždyť sama píšeš málo pohybu ... Nemoc pře civilizovaných společností. Hlavy plné myšlenek a tělo bez pohybu.ROVNOVÁHA ! Mě osobně velmi mrzí, že ještě někdo nepřišel s nějakým přístrojem, kde by bylo v nějakých hodnotách jasně změřitelné a viditelné, jak je unavený mozek a kolik musíš vynaložit fyzického pohybu, abys dala všechno do rovnováhy.Lidé lidem nevěří, šílená doba, ale nějakému udělátku nejlépe v mobilu s dipleyem uvěří jistě !