Sebabedomie

anjelik *

Michal, MP, sebavedomie znamená, byť si vedomý sám seba. Ja = ego, osobnosť. Dva diametrálne odlišné pojmy, ktoré sa ale zamieňajú. Byť si vedomý sám seba, znamená, byť si vedomý toho, kým som. Formou života, ktorá sa vyvíja a zdokonaľuje v poznaní a chápaní. Rada, miluj seba, znamená cháp seba, spoznávaj seba. Osobnosť je súbor návodov, rád a usmernení, je to materiál, ktorý vypovedá o tom, akí by sme mali byť podľa predstáv iných, aby sme boli šťastní a obľúbení, a podobne. :o) Bytosť, vedomá si toho, kým je, nikdy nekoná v mene ega, na úkor iných, lebo chápe, čo život je, že ním ona sama je a život vždy stojí na strane života, a to aj u druhých a nemá potrebu druhými manipulovať. Ale naopak, život podporovať.
Slečna musí zmeniť svoju osobnosť, ale začať by mala sebavzdelávaním..motivačných kníh je viac ako dosť. Čo sama v sebe nevyskladá, to tam nebude.Tá radosť, chuť tancovať, byť obľúbená, šťastná. :o)

Mesačný princ

blueberryNN - ako nič v zlom ale myslím si, že si nie celkom pochopila čo tu šuhajko písal a akú otázku položil.

blueberryNN

michael, to, ze sa mas mat rad, je zakladny predpoklad, aby si bol vyrovnany, to ti povie kazdy psycholog, aj ten, co vystudoval este za minuleho rezimu, nie je to nic nove.

Dalej - mat sa rad vobec neznamena byt chrapun. Lebo to, co si ty predstavujes pod "mat sa rad" je opis chrapunstva, vychcanosti, egoizmu a bezohladnosti. Ja nechapem, kde ty tam vidis aku lasku. To, ze milujem AJ seba sameho rovnako, ako svojich bliznych, je iba rovnocenny pristup k sebe samemu a ostatnym. Ale ona seba nemiluje. A chce sa to naucit. Tak ak dokazeme milovat druhych, mame milovat aj sami seba.

Mesačný princ

michael067 - celkom fajn si to napísal :)

Zlatá stredná cesta jestvuje ale je veľmi ťažká a nie každý dokáže oddeliť to tvoja ja, ktoré príde vtedy, keď potrebuje človek aby bol ,,my,,.

U väčšiny ľudí je to nemožné a preto sa pripájam k tebe a pýtam sa tú istú otázku.

michael067

Neviem prečo ale začínaju my liesť na nervy tieto New Age kecy typu: Maj sa rada, zameraj sa na seba, rob všetko preto aby si bola štastná JA, JA, JA, JA len Jaaaaaa sám.

Nezdá sa vám že tu je aj potom taký problém ľudí ktorý maju takéto zmýšľanie a myslia len na seba a pritom využívajú druhých ľudí vo svoj prospech?
Len mi ide o to že takmer nikto nepomyslí na dôsledky/ alebo na to čo bude musieť spraviť preto aby som sa JA mal dobre.
Lebo fakt žijeme na ukor druhých ľudí.
A mňa by zaujímalo ako tomu predísť, a nájsť tu strednú cestu medzi sebavedomím a JA, JA len ja.

Lebo ak sa väčšinou už niekto dostane za tu hranicu len JA, potom už nezná zábrany a ide cez všetko, len aby sa mal dobre ON/ONA

blueberryNN

A mimochodom mozes byt introvertka, mat vsetky mozne fobie, byt absolutne zakriknuta. Umenie je v tom, aby si sa naucila mat rada taka, aka si prave teraz. A nie mat sa rada na zaklade toho, ze si sa zmenila na niekoho ineho. Akceptuj a maj rada seba aka si. Na to sa zameraj. To je tvoj problem. Kazdy ma problemy a vsetci obcas zlyhavame a mame pocit, ze nestojime za nic. Ale predsa to nie je tak, ze len kto je uspesny extrovert, len ten si zasluzi, aby ho mal ktosi rad.

blueberryNN

Predstav si imaginarnu najlepsiu kamaratku, idealnu. Neexistujucu osobu, ktora je tvojou najlepsou kamaratkou, aku si kedy mala. Predstav si, co by asi k tebe citila, ako by sa k tebe zachovala v roznych situaciach, ako by ti vyjadrovala svoju podporu. Vzi sa do toho. A skus byt, citit, podporovat samu seba rovnako. Lasku, aku k tebe moze citit niekto iny, si schopna k sebe citit aj ty sama.

Cliattsi

Máš aj také negatívne automatické myšlienky, že sa toho nedá zbaviť? Ale inak si introvertka? Citlivá osoba? Je to u teba už od malička, že sa hanbíš? Bojíš sa poníženia pred ľuďmi? Máš sa vôbec s kým porozprávať? Si taká, že si v živote všetko spravíš sama a spoliehaš sa len na seba?