Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ako prestať s prejedaním?

Príspevok v téme: Ako prestať s prejedaním?
Nata

Ahojte.. Viem, že na túto tému bolo vytvorených už mnoho diskusií, ale predsa by som chcela opísať toto do novej. PPP sa so mnou ťahajú už od augusta 2015. Začalo sa to dosť mizerným rozchodom. A odvtedy som mi striedajú obdobia Ana a hlavne Mia.. Snažím sa s tým bojovať a zdravo sa stravovať, chodím od januára do fitka aspoň dva krát do týždňa.. Ale neustále zlyhávam. Celý deň mám ukážkový jedalnicek, som na seba hrdá no a potom príde večer.. A vtedy som ako kyselina. Dokážem do seba dostať snáď všetko na čo si pomyslím a málokedy sa mi podarí odolať. No a potom nasledujú výčitky... A ja buď zutekám ku zvracaniu alebo sa ničím výčitkami a som na seba strašne prísna nasledujúce dni. Neviem ako ďalej. Chcem s tým prestať, s tým prejedaním... Chcem jesť zdravo. Okoliu tvrdím že to aj robím.. Snažím sa ale vždy všetko pokašlem. Nechcem im povedať že mám takéto problémy, nechcem ich týmto zaťažovať. Hanbím sa za to. Z váhy 66kg pri výške 169cm som schudla na 57 kg.. No a po Vianociach a po pribudnutí problémov s prejedaním som na váhe medzi 59-60.. Chcela by som ale váhu 53-4. Mám 18r. Mamina si všíma že nepoužívam práve ukážkový príklad "zdravého stravovania" ale vyhováram sa na to, ze mám asi rýchly metabolizmus... Any už som sa zbavila ( zaklopem si ) ale toto prejedanie ma veľmi trápi. Vedeli by ste mi poradiť, ako s tým bojovať? Mám kvôli tomu strašné výčitky...

Martin543

Ahoj :-) Ak chceš schudnúť, môžem ti odporučiť bylinnú zmes Weight Balance, ktorá napomáha metabolizmu a tráveniu, konkrétne tak, že pomáha lepšie spracovať potravu, a teda nebudeš musieť toľko jesť a prijímať nadbytočné množstvá potravy, ktoré sa ti potom nevyužité ukladajú do tukov. Našiel som na túto zmes odkaz tu na fóre, užívam ju už dva mesiace, zatiaľ som schudol 5 kíl, viem, že to nie je veľa, ale som s tým spokojný. Uvidíme, ako to pôjde ďalej -odkaz odstránený- :-)

Gima

Ako sa neprejedať?
Prejedanie býva často príčinou nadváhy alebo nespokojnosti s vlastným telom. Ak sa týka aj vás, je najskôr potrebné definovať si, čo to vlastne znamená a ako sa prejavuje. Až potom je možné hľadať riešenie.

Problém s nadbytočným príjmom potravy môže mať mnoho podôb, a to od jednorazového jedenia veľkého množstva jedla, až po chronické celodenné zobanie. Dalo by sa tiež povedať, že je to problém veľmi subjektívny - niekto sa cíti prejedený po polovici jablka, iný zase dokáže zjesť veľké menu vo fast foode a zavŕšiť to vedierkom smotanovej zmrzliny. Úlohu tiež zohráva momentálny fyzický i psychický stav.

Je úplne normálne občas sa prejesť. Po takomto prejedení by ale nemali nasledovať výčitky svedomia a seba trestajúce správanie v podobe hladovky, prísnych diét alebo nadmerného cvičenia. Takéto správanie totiž môže viesť jedine k poruche príjmu potravy a prehlbujúcej sa nespokojnosti so sebou samým.

Ak sa jedlo úplne vymklo vašej kontrole, je dobré vyhľadať odbornú pomoc skôr, než sa ťažkosti ešte prehĺbia. Ak ale spadáte do kategórie občasných „prejedačov“, skúste svoje správanie zmeniť pomocou jednoduchých pravidiel.
Pravidlo číslo 1 : Jesť pomaly a dobre žuť

Vďaka pomalému jedeniu má mozog čas zachytiť signál plnosti žalúdka. Dôkladným žuvaním potešíte aj svoje chuťové poháriky, takže je potom väčšia pravdepodobnosť, že nebudú túžiť po prídavku. Spomaľte svoje jedenie napríklad odkladaním príboru po každom súste alebo priebežným pitím počas jedla.
Pravidlo číslo 2: Nejedzte pri televízii, pri počítači ani pri čítaní

Keď jete, tak jedzte a nerobte nič iné (okrem príjemnej konverzácie sa spolustolovníkmi). Zobanie orieškov pri televízii síce vytvára pocit pohody a relaxácie, ale je to tiež zlozvyk, ktorý jednoznačne vedie k priberaniu hmotnosti.
Pravidlo číslo 3: Snažte sa každé jedlo doplniť niečím vysokoobjemovým, ale nízkokalorickým

K hranolkám s vyprážaným syrom si dajte poriadnu porciu šalátu a predtým, než sa pustíte do dezertu, vypite veľký pohár vody. salat_

Niekedy sa môže stať, že ľudia, ktorí jedia zdravo (a tiež tí, ktorí držia diéty a snažia sa chudnúť), sa začnú občas prejedať kalorickými dobrotami až po prechode na "zdravý" životný štýl. Raz za čas prirodzene vôľa povolí a po zjedení niečoho zakázaného prichádza na rad ďalšie a ďalšie odopieranie potraviny (spravidla tučnej a sladkej). Takýto stav je možné vyriešiť tým, že si denne doprajete malý kúsok niečoho dobrého - ovsenú kašu si vylepšíte kúskom čokolády, inokedy si miesto polovice porcie prílohy dáte napríklad koláčik.
Rady na záver

Po prejedaní sa, ktoré trvá dlhšie (napríklad po sviatkoch), pite veľa čistej vody a nesladeného čaju. Na drastické diéty alebo radikálne detoxikačné kúry zabudnite - tie vám akurát rozhodia organizmus aj náladu. Pokojne pomaly dojedzte cukrovinky (napríklad na dopoludňajšiu desiatu si dajte tri kúsky s bielym jogurtom), ale zaraďujte do jedálnička čím ďalej viac zeleniny, ovocia a chudých bielkovín. Nezabudnite ani na pohyb. Stačí denne prejsť pár kilometrov - prechádzka je vždy lepší spôsob odpočinku, než prejedanie sa na gauči pri seriáli.

Keď jete, vnímajte pocity vášho tela. Učte sa rozpoznať pocit nasýtenia a začnite ho rešpektovať.

anicka7331

ja mam tiež tento isty problem s prejedanim vecer v priebehu dna dodrzujem vsetko bez problemov ale akonahle pride vecer vsetky problemy na mna dolahnu a prejem sa :( nedokazem si poradit a neviem ako vezmem silu sa s tym popasovat

Gima

Čo je to kamut?

Kamut je určitý druh pšenice s príjemnou orechovou chuťou, ktorý predstavuje cenný doplnok pre správne stravovanie. Táto obilnina dodáva telu mnoho výživných látok ako sú bielkoviny, vláknina, rôzne minerálne látky a ďalšie.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje správne trávenie a môže pomôcť aj ľudom so syndrómom dráždivého čreva. V jej zložení sa nachádza aj mangán a selén – látky, ktoré ochraňujú telo pred genetickými mutáciami a podieľajú sa na tvorbe hormónov štítnej žľazy.

Kamut v šaláte Zdroj foto: Shutterstock.com
Pripravte si mrkvový šalát s obilninou kamut a granátovým jablkom

Ingrediencie:

1 šálka vody
½ šálky zrniek kamutu (namočených vo vode počas minulej noci)
2 a pol šálky nastrúhanej mrkvy
½ šálky hrozienok
3 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
1 čajová lyžička medu
¼ lyžičky mletej škorice
¼ lyžičky panenského olivového oleja
¼ šálky nasekaných orechov
¼ šálky semien z granátového jablka

Postup pri príprave kamutu: Kamut nasypte do malého hrnca s vodou a priveďte do varu. Znížte teplo, aby ste udržali vodu vrieť, hrniec prikryte a varte kým zrná kamutu nezmäknú, ale stále by mali ostať mierne žuvacie (približne 50 – 60 minút). Potom odstráňte hrniec zo sporáka a nechajte obilninu ešte 10 – 15 minút stáť.

Postup pri príprave šalátu: Do väčšej misy dajte mrkvu, hrozienka a pridajte aj kamut. V inej menšej miske zmiešajte dokopy pomarančovú a citrónovú šťavu, med, škoricu, soľ a olivový olej. Pripravenou zmesou polejte kamut s mrkvou a poriadne všetko zamiešajte. Nechajte pôsobiť po dobu 15 minút, aby sa chute spojili. Nakoniec celú zmes posypte orechmi a semienkami granátového jablka.

vitavi

Potrebuješ ukľudniť nervový systém.
K tomu potrebuješ stabilný a nepretržitý nízky príjem energie do mozgu a dostatok minerálov a B vitamínov. Všetko toto dosiahneš len pravidelným príjmom obilnín, ktoré neboli obrusovaním zbavené obalu zrna. Zabezpečia ti, že energia v mozgu bude pravidelne a stabilne dodávaná a mozog si nebude žiadať zvýšený príjem.
B vitamíny a minerály sú potrebné na správnu činnosť nervového systému a čriev.
Jedz hlavne ryžu natural a iné neobrúsené obilniny - kaše, knedlíky, halušky, placky, celozrnné cestoviny a p.
Doplnením zeleninou, i kvasenou, a rybami máš všetko potrebné.
Nebude ti robiť problém vyhýbať sa sladkostiam, ktoré sú jednou z hlavných príčin skákania hladiny cukru a nerovnomernej práce mozgu.

Gima

Kým čerstvé hrozno je v týchto dňoch pomerne drahé, sušené hrozienka sú veľmi obľúbenou maškrtou. V zásade platí – s ničím to netreba preháňať, na druhej strane ohromujúce výsledky tohto triku vás donútia prehodnotiť situáciu.
Hrozienka pre zdravie

V sto gramoch hrozienok nájdete 79 gramov karbohydrátov, 50 mg kalcia, 4 gramy vlákniny, približne 230 kcal, pol gramu tuku, 59 g cukru, 11 mg sodíka či 1,88 mg železa.

Z vitamínov obsahuje najmä vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Okrem iného v nich nájdete aj draslík, kyselinu listovú.
Čo všetko dokážu?

Čistia telo a udržujú zdravie nášho srdca a ciev
Zabránia usadzovaniu tuku v tele
Zlepšujú metabolizmus
Sú dobrým pomocníkom pri artritíde a reumatizme
Zlepšuje prácu obličiek a pľúc
Zabraňujú tvorbe obličkových kameňov
Vhodné je tento zvyk zaradiť aj kvôli vplyvu na zmiernenie zápalu priedušiek
Zlepšujú pamäť a sústredenie
Spomaľuje starnutie – kvôli vitamínu C a E
Zlepšujú kvalitu spánku
Bráni vzniku jaziev a ich hojeniu
Obsah železa má svoje opodstatnenie – bojuje proti málokrvnosti, vplýva na proces tvorby novej krvi

Gima

Chudnutie je jednoduché, ponevač 70% našej imunity a vitality sa skrýva v črevách. Ak je niekto tučný resp. obézny, tak by mal na istý čas sa zrieknuť mäsitých pokrmov, nahradiť ho sojovymi produktmi,, zvýšiť príjem tekutín, bez alkoholu, žiadne cigarety, zvýšiť príjem ovocia a zeleniny, vrátane mliečnych poroduktov. Napr. sojove mlieko, vanila protein - tiež mlieko, ktoré je obohatene o steviu, prírodný cukor. Dalej Kuskus, pšeno, sušené ovocie, orechy bez soli, vločky, rozne druhy atd.
Dosť pomáhaju aj jogurty s bifidokulturou, ktoré majú vplyv na črevné baktérie, ktoré tiež prispievajú k znižovaniu vahy a obnove črevnej mikroflory...Actimel jogurt, Value jogurt, kefírové mlieko.
Uprednostnujem celozrnný chlieb pred bielym pečivom a chlebom. Ten celozrnný viacej zasýti ako chlieb z bielej múky.
Z ovocia je dôležitý ananas, zavaraný, kiwi, jablká, avokádo, citron, pomelo atd.

liecitel

ide o pochopenie autonomnej nervovej sustavy.skusim niejak jednoducho to vysvetlit.ak sa najes tak zacina prevladat parasympaticky nervovy system (vsetky procesi suvysiace s travenim,regeneraciou,relaxaciou,obnovou poskodenych tkaniv atd) proste vtedy vetsina energie a velka cast krvy je orientovanych prave na tieto procesy preto sa nam po poriadnom jedle chce spat a to je prirodzene...a naopak rano po prebudeni nastupuje sympticky nervovy system.telo cez noc sa zregenerovalo,doplnilo co trebalo a je pripravene ne vykon ci uz fyzicky ci intelektualny.energia a krv uz prudi do svalov a do mozgu a nie na travenie...preto vetsina ludi na tejto planete rada je vecer a do ranaok sa musi nutit (lebo vraj ranajky zaklad)...a dalsia velmi dolezita vec suvysiaca s touto problematikou je STRES...v dnesnej dobe je clovek v permanentnom strese.uz od sameho rana je v napati (v strese) a v takom stave je mala sanca ze telo dokaze vyuzit ziviny z potravy (ani tej zdravej) a naopak vecer clovek ked uz je doma v klude a nemusi nic riesit a nahanat sa tak si moze vychutnat jedlo a telo cez tu noc (ked nas nic nestresuje) vie lepsie spracovat potravu a vsetko co s tym suvysi...je to dost logicke vsak? viem ze najdu sa ,,odbornici,,co budu tvrdit opak ale treba si to hlavne skusit a neverit slepo vsetkemu

adr1a.

Liecitel. Ako si to myslel, ze vecerne prejedanie je najzdravsia a najprirodzenejsia vec pre cloveka?) Vysvetlis? Dik

Lionel

Ked ta chytí prejedanie vypi pol litra tesco vodky najedz sa a po prebudení ty garantujem že si rozmyslíš či sa budeš prejedať alebo zdravo stravovať.