ahojte. nechcem, aby tento text bol prilis dlhy, tak sa to pokusim nejako zhrnut.
mam 26 r.,
depresiami som zacal trpiet na strednej skole, po maturite sa to prejavilo naplno, pridali sa uzkostne stavy a opakujuce sa myslienky, ktorych som sa nevedel zbavit. plus myslienky na samovrazdu (ktore mam dodnes). bolo to peklo, nocna mora. napokon som skoncil u psychoterapeuta. bol naozaj dobry, chodil som za nim niekolko rokov, obycajne raz tyzdenne, ked bolo mimoriadne zle, tak aj castejsie. trochu sa mi ulavilo, ale bolo to strasne kolisave, vtedy som sa nedostal na VS, nebol som schopny sa zamestnat, depresie sa zhorsili, tak som suhlasil, ze pojdem k psychiatrovi. s prvym som mal dost zle skusenosti (aj s liekmi, ktore mi predpisoval), tak som ho zmenil a teraz som so svojou lekarkou velmi spokojny.
moja diagnoza znie:
- zmiesana uzkostno-depresivna porucha
- obsedantno-kompulzivna poricha
- vyhybava porucha osobnosti
predpisala mi nove lieky, ktore mi velmi dobre zabrali. konecne som mohol volnejsie dychat. podarilo sa mi (na druhykrat) dostat na skolu, ktoru som chcel a mozem povedat, ze obdobie studia bolo pre mna najkrajsich pat rokov, ktore som kedy zazil. nebudem skolu konkretizovat, snad len ze sa jednalo o skolu, kde je uplatnenie sa na trhu prace dost problematicke. ked som dostudoval (min. rok), zacal som si hladat pracu, ale nikde o mna akosi nemaju zaujem. a tak to vlastne je dodnes.
opat sa mi vratili depresie, uzkostne stavy (hoci uz ani zdaleka neboli take silne, ako kedysi, chvalabohu). stale beriem lieky, citim sa ako na hojdacke, niekedy strasne zle a niekedy som plny energie. snazim sa nejako zit s tymi chorobami co mam, ale je to obcas tazke, velmi tazke. mam uzkost v situaciach, ktore su pre ostatnych banalne: napr. poslanie zivotopisu a motivacneho listu moze byt peklo, ake si zdravy clovek ani predstavit nedokaze :/
ak mam ist na urad prace, kazda navsteva je pre mna obrovskym vypatim (aj napriek tomu, ze sa tam nic strasne nedeje) a som z nej vycerpany. na tych niekolkych pohovoroch posobim asi ako idiot, pretoze sa casto zakoktavam, neviem sa vyjadrit (lepsie mi to ide cez pisanie). mam tendenciu sa ludom skor vyhybat. ak mam napr. niekomu zavolat, napr. v piatok, tak sa kvoli tomu umaram cely tyzden, ked sa na to odhodlam / alebo sa ukaze ze telefonovat nemusim, tak zo mna spadne obrovsky balvan (asi ako ked spravite velmi narocnu skusku v skole). obcas mam dokonca problem prejst sa len tak po meste, ist do obchodu atd (hoci tieto veci nie su az take hrozne a daju sa zvladnut).
aktivne sa venujem literature, knihy su vlastne to jedine co si pre seba kupujem, vela pisem (aj som publikoval, v roznych lit. casopisoch na slovensko aj v cesku). zacal som aj malovat - ako formu arteterapie, vytvarne umenie ma vzdy zaujimalo.
zijem s rodicmi a som za to rad, pretoze sam by som to asi nezvladol (aj keby som mal pracu a prijem), ktori su chapavi, hoci obcas asi celkom nerozumeju preco sa citim tak zle (co im nevycitam, sam by som sa asi nespraval inak). doma pomaham ako sa da, ked su vsetci prec, casto vyupratujem cely dom alebo idem nakupit, pomaham surodencom s pracami do skoly...
svoju buducnost vidim dost cierne, rad by som pracoval na nejakom pokojnom mieste, napr. v kniznici, to by bol pre mna raj. alebo aj v knihkupectve. bohuzial, do jedneho som sa pokusal dostat - aj sam za seba, potom na doporucenie kamaratky, potom na dalsie doporucenie, ale nic z toho... ani mi nezavolali. vobe nemam tzv. "ostre lakte," nie som ziadny "dravec," ktory by potreboval oslnivu karieru, a ktory sa potrebuje dostat na vrchol, stoj co stoj - naopak: to je nieco, co ma mimoriane desi a nikdy by som to nechcel robit (napr. sefovat niekomu).
a tak to je dodnes, mam strach ze si pracu asi nikdy nenajdem. teraz mam nadej, na jednom pohovore do kniznice, mi pani slubila, ze by sa mozno naslo miesto, aspon brigadnicke. uvidim, ci to vyjde.
casto mam pocity, ze neviem co dalej, zaoberam sa strasne zlozitymi temami, vsetko strasne analyzujem, napr. ci navstivim ten a ten antikvariat. tym som schopny stravit pol dna a zvazovat vsetky plusy a minusy. je to hrozne vycerpavajuce. tak si hovorim, ci je vobec pre mna s touto kombinaciou chorob a extremnou introvertnostou a hypersenzitivitou nejaka zachrana. zit sa s nimi ako-tak da, to urcite ano (rozhodne nie na 100%, ale ide to), len to neustale vypatie si berie svoju dan. niekedy sa citim strasne vycerpany, akoby som pracoval cele dni v kamenolome. co mi robi radost su rodina, knihy, pisanie a malovanie, dal som si zavazok, ze ak pocasie dovoli, budem chodit na prechadzky, aby som si trochu precistil hlavu a naucil sa zvladat uzkost. ale su dni, ked mi napada, ze to je vlastne vsetko zbytocne a marne... predstava, ze by som tu mal byt dalsich 40-50 rokov ma sialene desi (bez srandy), pride mi to ako sci-fi.
mam dojem, ze som tak trochu ako autista, alebo male decko. som strasne neobratny, mam pocit, ze sa nedokazem prisposobit okolitemu svetu, tej rychlosti akou sa vsetko vali. ked idem na stranku profesie a vidim volne pracovne miesta, oblieva ma studeny pot. vobec neviem, co tie posty znamenaju. niezeby som nerozumel, ale nechapem tie povolania, je mi akoby som zil v nejakej svojej bubline (co asi nebude daleko od pravdy).
takze tak. vidim, ze je to uz aj tak dost dlhe a chaoticke, ak to nikto nedocita, nevadi, mozno som sa len potreboval vypisat. ak by sa ozval niekto s podobnymi problemami, budem rad, napiste sem svoj pribeh, clovek sa potom citi menej sam.
pekny vecer